KAZALIŠTE BEZ GRANICA

Kerempuh na sceni Ateljea 212: 'Hamlet u Mrduši Donjoj' i 'Maratonci' gostuju u Beogradu

Na poziv ravnatelja uglednog beogradskog Pozorišta Atelje 212 Branimira Brstine, Kerempuhove predstave gostuju na sceni Mira Trailović u sklopu ciklusa 'Kazalište bez granica'

Dvije trenutno najuspješnije produkcije Satiričkog kazališta Kerempuh, 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja' Ive Brešana u režiji Vinka Brešana i 'Maratonci trče počasni krug' Dušana Kovačevića u režiji Ive Milošević na poziv ravnatelja uglednog beogradskog Pozorišta Atelje 212 Branimira Brstine, gostuju u utorak 26. travnja i u srijedu 27. travnja u 20 sati na sceni Mira Trailović u sklopu ciklusa 'Kazalište bez granica'.

Ovaj ciklus ostvaruje interkulturalni dijalog i snažnu umjetničku prezentaciju drugih kultura i umjetničkih ostvarenja te je od izuzetnog značaja u smislu jačanja kulturnih veza u regiji. Tim povodom Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu u utorak će ugostiti predstavnike Satiričkog kazališta Kerempuh i glumački ansambl na prigodnom druženju povodom gostovanja.

Satiričko kazalište Kerempuh u sklopu regionalne kulturne razmjene ima za cilj upisati se u mrežu kulturnih metropola prikazivanjem vlastitih umjetničkih ostvarenja te dovođenjem kazališnih djela zagrebačkoj publici.

Riječ je o ansambl predstavama novih snažnih autorskih poetika s nizom zapaženih glumačkih ostvarenja koje su sve redom zaštitni znak repertoara Satiričkog kazališta Kerempuh. Njihovu prepoznala je kritika i publika, o čemu svjedoče pozitivna stručna mišljenja i prepune kazališne dvorane.

'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja' Ive Brešana u režiji jednog od najuspješnijih hrvatskih filmskih i kazališnih redatelja, Vinka Brešana - djelo je autora koji je svojim radom obilježio, ne samo repertoar Satiričkog kazališta 'Kerempuh' već i cjelokupnu domaću dramsku književnost. U predstavi Goran Navojec, Borko Perić, Tihana Lazović / Mia Anočić - Valentić, Ana Maras Harmander / Anita Matić Delić, Vedran Mlikota, Filip Detelić, Željko Königsknecht, Hrvoje Kečkeš, Anita Matić Delić / Mia Begović, Maja Posavec,Luka Petrušić, Mario Mirković i Ivan Đuričić.

Predstavu je u matičnoj i na brojnim gostovanjima vidjelo više od 30.000 gledatelja.

Prema riječima samog autora Ive Brešana, ovdje se ne radi o jednodimenzionalnom političkom teatru nego o nečem mnogo širem: "Još u vrijeme kad je komad krenuo, u svim intervjuima odbijao sam prihvatiti kvalifikaciju da se radi o „političkom teatru", jer kod mene politika nije stajalište nego objekt promatranja, i to u onolikoj mjeru u kolikoj je ona dio života. Riječ je, naime, o vječnim temama književnosti: lupeštini, primitivizmu i pokvarenjaštvu, s jedne, i uzaludnoj ljudskoj težnji za idealom pravde, koja u sukobu s tim silama doživljava poraz, s druge strane. Politika je, dakle, neizbježna, jer, napokon, ne može se ući u more i pri tom se ne smočiti, ali ona ovdje ostaje samo pano na kojem se ispisuju vječna ljudska pitanja."

Predstavu 'Maratonci trče počasni krug' nastalu prema poznatoj drami, po kojoj je snimljen jedan od najgledanijih filmova svih vremena na ovim prostorima, na Kerempuhovu je scenu postavila redateljska gošća iz Srbije Iva Milošević. Najstarijeg Topalovića Maksimilijana glumi Vilim Matula, Aksentija Elizabeta Kukić, Milutina Nikša Butijer, Lakija Hrvoje Kečkeš, a najmlađeg Mirka Luka Petrušić. Kristina je Maja Posavec, Đenka Đavo Tarik Filipović, Bili Piton Filip Detelić, Olja je Mia Anočić-Valentić, a Pregaženog čovjeka glumi Ivan Đuričić.

---

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 19:43