KAZALIŠTE VIDRA

Kako će u budućnosti izgledati Eurosong i tko će pobijediti u nadmetanju Zemljana i Aliena

Eurosong future show

 Histrioni
Satirički kabaret bavi se natjecanjem koje se pretvorilo u vlastitu negaciju miroljubivog susreta zabavne glazbe kakva je bila nekoć

Koga zanima kako bi "najvažnije natjecanje na svijetu" - kojem? - trebalo izgledati u budućnosti - kojoj? - neka pođe u Vidru gdje je 16. prosinca izveden glazbeno-scenski "Eurosong future show". Farsa ili satirički kabaret, posve je svejedno, tek riječ je o gorko-slatkoj, a urnebesnoj parodiji na sve i sva što nam se događa, zamotano u zamišljeno nadmetanje Zemljana i Aliena oko Eurosonga. Ideja autora Zorana Brajevića, koji je uz Damira Horvata i autor glazbe, već je sama po sebi duhovita jer je riječ o natjecanju koje se s godinama pretvorilo u vlastitu negaciju miroljubivog susreta zabavne glazbe kakva je bila nekoć. Danas je tek sjena sjene dobre glazbe i glasova, gotovo paranoidni spektakl šljokica i perja bez okusa i mirisa na koji svjetske glazbene industrije troše golem novac i isto takav zarađuju.

Pa ako već ima futurističkih filmova i knjiga sumnjive, ali kurativne vrijednosti, zašto ne bi bilo i pjesmuljaka u kojima i ovi naši i oni njihovi ne znaju ni osnovni akord "do-mi-so"?! Ali naši znaju, a njihovi, tj. Alieni ne znaju kako se do tog trozvuka uopće dolazi pa ih, nakon susreta dviju predsjednica, naši uče svim mogućim smicalicama, naravno čuvajući svoj izum. U natjecanju još sudjeluju i Online Država, Red Light Država, Država Teoretičara Zavjera, Apokalipsa Država, one Kućnih ljubimaca i Vještica, Duhanska, Nudistička i Pankerska, Država Ravna Ploča i dr., i naravno Hrvatska i Srbija, a ima i Zatvoreničke kolonije s Mjeseca. Sve se na Zemlji zbiva u trokutu Zagreb-Rakitje-Ličko Lešće. Pobjednici su Alieni, ali ne zadugo jer se na kraju zaljubljuju njihova Predsjednica i Zemljanin pa sve počinje nalikovati na utopiju: svi su ljudi braća. Malo podsjeća i na Beethovenovu "Odu radosti", no Schiller nije imao posla s izvanzemaljcima!

Ukratko, cijelu priču u kojoj se puno psuje, ali i simpatizira gay populaciju, nose na jakim leđima glumci, pjevači i svirači: izvrsna u preobrazbama Zrinka Kušević, odlična mimičarka Mia Krajcar, duhoviti pjevač Jurica Hotko i sjajan klarinetist Damir Horvat. Odjevene u staniol kostime Mirjane Zagorec, sve ih virtuozno scenski pokreću redatelj Ivan Leo Lemo i koreograf Leo Mujić. Najzaslužniji je svakako Zoran Brajević, višestruko zanimljiv autor, diplomirani elektrotehničar, autor eseja i kazališnih predstava te dobitnik Porina, koji je osmislio ideju, a ona se, sudeći prema reakcijama uglavnom mlađe publike, jako svidjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:41