ODLIČNA SURADNJA

Još jedna premijera u ZKM-u, na njihovu scenu stiže predstava u kojoj glumi i Mirjana Karanović

Mirjana Karanović 

 Dragana Udovicic/Beogradsko dramsko pozorište
‘Kamen‘ govori o više generacija različitih obitelji koje povezuje činjenica da svi žive u istoj kući, samo u različitim vremenima

Zagrebačko kazalište mladih i Beogradsko dramsko pozorište ovoga mjeseca predstavljaju novu predstavu "Kamen".

"Kamen" je priča o nekoliko generacija različitih obitelji koje povezuje činjenica da svi žive u istoj kući - samo u različitim vremenima. Stanovnici kuće izmjenjuju se s političkim porecima, a njihove se priče u drami isprepliću - od vremena njemačke nacionalsocijalističke države, kad je židovska obitelj bila prisiljena prodati kuću, preko razdoblja podjele države na Istočnu i Zapadnu Njemačku, do pada Berlinskog zida i vremena kasnog kapitalizma.

image

Mirjana Karanović i Dado Ćosić

Dragana Udovicic/Beogradsko dramsko pozorište

Predstava otvara brojna moralna, etička, ali i pravna pitanja, kao i intimna pitanja (ne)mogućnosti likova da ostave prošlost iza sebe. Odvažnim kronološkim skokovima i likovima koji su postavljeni ambivalentno, predstava istražuje još uvijek žive prošle sukobe koji oblikuju i našu današnjicu. Marius von Mayenburg, autor drame, vrlo je značajan njemački suvremeni tekstopisac, koji je svoju afirmaciju već doživio na europskim pozornicama, a sad će prvi put biti predstavljen i hrvatskoj publici.

image

scena iz predstave 'Kamen'

Dragana Udovicic/Beogradsko dramsko pozorište
image

Doris Šarić Kukuljica i Mirjana Karanović

Dragana Udovicic/Beogradsko dramsko pozorište

Von Mayenburg je njemački dramski pisac čija se djela redovito izvode u londonskom Royal Courtu, kao i na europskim scenama, a stalni je pisac berlinskog kazališta Schaubuhne te dobitnik mnogih priznanja. Njegov specifičan mračni humor kojim razlaže socijalno-politička ustrojstva suvremenog svijeta kroz pripovijesti o razorenim obiteljskim odnosima prepoznatljiv je i u drami “Kamen”, koja će prvi put biti izvedena u Beogradu, Zagrebu i regiji.

- Drama 'Kamen' govori o tome što se događa kad pojedinac u zajednici odluči tragati za istinom i po cijenu svoje sigurnosti izgrađene na lažima, potiskivanjem i ignoriranjem, što neminovno vodi u amneziju i izobličenu interpretaciju prošlosti. Svatko tko živi na ovim prostorima zna točno o čemu je riječ.

image

Doris Šarić Kukuljica

Dragana Udovicic/Beogradsko dramsko pozorište

Kamen koji iznova ostavljamo u nasljedstvo svakoj idućoj generaciji prijeti da nas konačno proguta kao Mayenburgova rupa u kojoj likovi kriju obiteljsku povijest koja onda postaje simbol one nacionalne. Dug je proces oslobađanja od tog kamena, ali prvi je korak priznati ga, osvijestiti. Tek poslije toga može uslijediti dugo razdoblje pregovara i pomirenja s njime - kažu dramaturginja predstave Katarina Pejović i redatelj Patrik Lazić.

U predstavi, koja će zagrebačku premijeru imati u srijedu, 22. prosinca u 20 sati, glume članovi ansambla ZKM-a i BDP-a: Mirjana Karanović, Dado Ćosić, Nataša Marković, Iva Ilinčić, Doris Šarić Kukuljica i Mia Melcher.

image

Mirjana Karanović i Dado Ćosić

Dragana Udovicic/Beogradsko dramsko pozorište
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:30