IGRE S VATROM

Fascinantno žongliranje koje je dalo originalan pečat cijeloj karlovačkoj Noći kazališta

Gabrijela Brletić
Karlovačku Noć kazališta oplemenila je Gabrijela Brletić, s dvije svoje nove koreografije

Malena je zajednica žonglera u nas. Ne broji više od pedeset aktivnih izvođača, a velika većina među njima jesu muškarci. Među malobrojnim ženama, pa i među muškarcima, najmanje je pak onih koji se, da se tako izrazim, igraju vatrom. Jedna od najsloženijih vještina jest dakle žongliranje vatrom, a osobito s dvije uzice, svaka u jednoj ruci, čiji se teži krajevi dakle užgaju, a rekviziti se nazivaju poi. Posrijedi je drevna maorska vještina koja se do danas razvila u više verzija.

Karlovačku Noć kazališta oplemenila je Gabrijela Brletić, s dvije svoje nove koreografije, koje je izvodila pred mnoštvom razmaknutih namjernika, i sama na distanci, ispred ulaza u Zorin dom, prije svake večernje predstave, davši cijeloj manifestaciji originalan pečat.

Gabrijela Brletić tehnički je možda najjača u nas kad je posrijedi žongliranje poijem, a fascinantna bijaše i njezina točka s gorućim lepezama. Poi je pak takva sprava, odnosno dvije sprave kojima je mnogo teže upravljati negoli, recimo, nunčakama. Unaprijed valja izračunati i smjer i brzinu vrtnje, tako da ostalo obavi inercija, a pogreške se ne mogu ispraviti.

Dva goruća utega na dugim uzicama uvijek moraju biti u pokretu, a promijeniti im smjer i brzinu gibanja i vrtnje zahtjevno je i zahtijeva godine vježbe. Osim što je tehnički izvanredna, Gabrijela Brletić lijepo je usklađena s glazbenom podlogom i jedino na čemu bi možda mogla poraditi jest zapravo mimika lica. Premda ovdje zaista nije riječ o glumi, bio bi njezin nastup još privlačniji, pogotovo na nesvjesnoj razini, kad bi s publikom komunicirala i osmijehom ili pogledom. S druge strane, već privlači njezina posvećenost, koja nije, dakle, tek puka vještina nego i oslobađajuća kreativnost.

Igranje s vatrom dakle može biti i realizirana metafora i ova je umjetnost okretanja gorućih predmeta zapravo arhetipska. Vatra i noć jesu kombinacija koja neodoljivo privlači ne samo svako dijete, negoli i odrasle ljude. A kad su posrijedi djeca, privući će i najmanje, prirodno i stalno. Vatra jest element koji čovjeka i danas najviše privlači od onoga trenutka kad padne noć. Ova umjetnost njezina savladavanja donosi dakle jedan izravan, gotovo bih rekao terapeutski učinak za svakoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:33