MOMČILO OTAŠEVIĆ

Debitirao sam u hrvatskom kazalištu predstavom o prvom satu Tesline smrti

Momčilo Otašević
 Vedran Peteh/Cropix
Crnogorski Hamlet na slapovima Krke igrao je predstavu ‘Tesla - prilagođavanje anđela’

Hrvatski zet, crnogorski glumac Momčilo Otašević, ovo se ljeto odmorio samo dva dana kako bi prošli tjedan u Zagrebu završio snimanje druge sezonu serije “Dar Mar”, u kojoj je nastavio glumiti lik Nine Zečića. U novoj sezoni popularne serije Nove TV pojavit će se mnogo novih protagonista, a Otašević nastavlja tumačiti zgode antijunaka Nine Zečića, za kojeg će reći kako je momak ograničene pameti, pa takav neinteligentan zamuti kašu i dovede i sebe i druge u nezavidne situacije.

- Novi sam policajac koji je u Dizmovo došao preko veze. Živim kod Božene (Ksenije Pajić), a zaljubit ću se u osobu u koju ne bih smio i time izdati Dizmovčane koji su me lijepo primili - govori Momčilo Otašević, crnogorski Hamlet i nositelj brojnih uloga u crnogorskom i srpskom kazalištu, te u filmovima i serijama u cijeloj regiji.

Dok je do sredine kolovoza Otašević imao prilike zabavljati se u humornoj ulozi iščašenog policajaca kojem petljanje i mutna voda nisu strani - jer takva mu je došla kao osvježenje u odnosu na minule uloge željenih ljubavnika i muškaraca, neke vrste suvremenih prinčeva u projektima Nove TV, vijest godine za vrsnoga mladog glumca koji je gotovo već 10 godina prisutan u hrvatskim serijama, jest njegov debi u hrvatskom kazalištu.

image


Momčilo Otašević, Jelena Otašević Babić, starija kći Lota, mlađa Maša i Jakša koji će u studenom imati godinu dana

Novinar i genij

Riječ je o predstavi “Tesla - Prilagođavanje anđela”, koja je imala pretpremijeru u KIC-u te premijeru u Lisinskom, a u njoj su popularni glumci iz TV serija, Vladimir Posavec Tušek i Momčilo Otašević, iznijeli na pozornicu znanstvenika iz Smiljana. Tesla (Posavec Tušek) u predstavi, prema radiodrami Stevana Pešića, vodi razgovor s novinarom časopisa Immortality Johnom Smithom (Otašević), a producenti su projekta Ka’Bina, Kulturno-informativni centar Zagreb i Teatar Erato.

- Tekst Steve Pešića govori o zadnjem satu Teslina života, odnosno o prvom satu njegove smrti. Iako fikcionalnog zapleta, temelji se na dokumentarnim činjenicama, intervjuima te osobnim zapisima genijalnog znanstvenika. Tumačim novinara Johna Smitha koji intervjuira Teslu, no intervju, kako se predstava razvija, prerasta u borbu dvaju likova koja razotkriva kako je novinar Smith zapravo demon u potrazi za Teslinim tajnama.

Predstava traje sat i 10 minuta, a obično igramo dvije zaredom, puštajući zainteresirane da je gledaju još jednom ako to žele - govori Otašević.

Dosad je ova duo drama o Tesli gostovala u Splitu, Osijeku te u Nacionalnom parku Krka.

Budućnost u teatru

- Naročito mi je bilo važno da smo igrali iznad vodopada gdje je 28. kolovoza 1895., dva dana nakon prve hidroelektrane na slapovima Niagare, pušten u pogon prvi hrvatski elektroenergetski sustav po Teslinu principu, Hidroelektrana Krka (Jaruga) zahvaljujući kojoj je Šibenik postao prvi grad s javnom rasvjetom na izmjeničnu struju. Nagodinu ćemo igrati i u Smiljanu, predstava je intimističkog tipa, glumci su blizu publici i igraju za stotinjak ljudi, prema covid-razmacima - tumači glumac koji je iznimno kratko igrao i u predstavi “Fausto Mefisto” kazališta Aplauz u Zagrebu.

U međuvremenu napustio je Crnogorsko narodno pozorište, gdje još igra reprize “Hamleta” ili Molièreovih “Učenih žena”. Ima također povremene angažmane u Gradskom kazalištu u Podgorici, Centru za kulturu Tivat, kao i u Srpskom narodnom pozorištu, gdje je u “Antigoni”. Je li razmišljao o tome da se zaposli u hrvatskom kazalištu?

Susret dva Hamleta

- Jako volim kazalište. Zbog njega se dižem u četiri ujutro, da bih u istom danu i snimao u Zagrebu i letio avionom na predstavu u Podgorici. U životu nikad nisam propustio predstavu ili zakasnio na nju. Predstavu sam samo jednom u životu otkazao, i to kad je bilo nemoguće odigrati je zbog ozljede koljena. Imam kazališnog iskustva od Shakespearea do suvremenih naslova, ali nitko me dosad nije zvao u hrvatsko institucionalno kazalište. Kad me netko pozove, rado ću se odazvati.

Govorim pritom o angažmanu, ne o zaposlenju. Zaposlenju ne težim, volim slobodu, te snimanje filmova i serija - nastavlja glumac koji se poklonio na Sarajevskom filmskom festivalu, otišao u Tivat igrati čuvenu “Filumenu Marturano”, a zatim putuje na jedan od najvažnijih europskih festivala.

- U Sarajevu se u studentskoj selekciji prikazuje kratki film Andrije Mugoše “Ječam žela” o prijateljstvu, krštenju, kumstvu i lažnom identitetu. 25. kolovoza putujem u Karlove Vary, gdje će se u debitantskoj konkurenciji prikazati film “Poslije zime” u kojem Ana Vučković, Petar Burić, ja i još neki kolege igramo dramu o ekipici drugara u današnjem vremenu. Ja sam grafički dizajner, kolega je DJ, a teme su prijateljstvo, tranzicija, posljedice ratova koji su se dogodili prije rođenja junaka, a utječu na živote te mladosti.

U tom smislu postoji replika, u času kada me Petar Burić upita što bismo mi učinili da izbije rat. “Emigrirali bi, je li dosta?” veli moj lik u filmu. Igram također u filmu “Po Tamburi”, koji je predstavljen u Puli i najesen ide u kina - nastavlja crnogorski Hamlet.

Premijera njegova “Hamleta” bila je iste godine kada i premijera dubrovačkog, u izvedbi Frane Maškovića, da bi se Hamleti, igrom slučaja, poslije susreli na autoputu.

- Dramaturginja Željka Udovičić gledala je mog “Hamleta” i taman nekoliko dana nakon što smo se našalili kako Hamleti moraju vidjeti jedan drugog, dok sam vozio autocestom, u drugom automobilu primijetio sam Franu Maškovića. Dva Hamleta stala su na pumpi i popila kavu - priča glumac koji je omiljen na setu hrvatskih popularnih serija.

Dida Duško

- S tehničkom ekipom Nove TV proveo sam skoro 10 godina i po osam mjeseci na godinu, snimajući različite serije. Šminkeri, snimatelji i tonci su moj mali svijet. Posrijedi su odnosi gdje je normalno da ti netko plati jelo ako si kod kuće zaboravio novčanik - kaže Otašević kojemu je obitelj, supruga, glumica Jelena Otašević Babić s djecom u Cetinju, kod njegovih u Crnoj Gori.

- Prije odlaska na festival u Karlove Vary i ja ću kratko za Cetinje, gdje je troje male djece u kući, jer i sestra ima bebu od dva mjeseca, a djed i baba su na sedmom nebu.

U Zagrebu zajedno živimo Jelena i ja, Lota, njezina kći iz prvog braka, Maša, kojoj su dvije godine, i Jakša koji će u studenom navršiti jednu godinu. Naravno da je komplicirano organizirati život s malom djecom, pogotovo kad sam ja cijeli dan na setu, ali snađemo se i pozovemo tetu čuvalicu. Kći Maša najesen će u vrtić, a Jelena će biti s malim doma, ali i raditi. Meni osobno nije bilo važno hoće li Jelena treći put roditi sina ili kći, ali u kulturi iz koje dolazim velika je stvar da imaš nekog tko nastavlja tvoje prezime.

Djed Ilija imao je dva sina, mojeg strica koji djece nema i mog oca. Otac Duško ima mene i sestru i bilo mu je bitno da ja dobijem sina. Da će dobiti unuka, doznao je na Dan nezavisnosti Crne Gore 21. svibnja. Možete li zamisliti koliko je bio sretan...? Meni je, s druge strane, samo bitno da su djeca zdrava - ističe glumac.

Predstava o Tesli 17., 18. i 19. rujna igra u Zagrebu opet. Više od sto godina nakon Teslina izuma, teško je vjerovati da je Nikola Tesla htio da netko na njegovoj izmjeničnoj električnoj energiji uporno dobro zarađuje.

- Apsolutno, Vlado Posavec, Tesla u predstavi, kaže: “Htio sam vam podariti besplatnu svjetlost”, a moj ga demonski novinar u taj čas ušutka. Tesla nam je davno ponudio da proizvodimo automobile na električnu energiju, koji su sada zbog klimatskih promjena budućnost, odnosno oni su povratak u budućnost jer rješenje smo davno imali, ali smo tvrdoglavo nastavili bušiti naftu. Tesla je zato i govorio: “Nije mi žao što su krali moje izume, nego što nisu imali svoje”. Volim tu predstavu... - završava razgovor Momčilo Otašević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:01