RIJEČKA POLEMIKA

Branko Mijić dao ostavku u vijeću riječkog kazališta: ‘U prvom krugu, za Dubravku Vrgoč nitko nije glasao, to je politički pritisak‘

Siriščević, Vrgoč, Vilenica

Mijić tvrdi da su nakon toga članovi vijeća pozvani na sastanak s dogradonačelnicom Sandrom Krpan, koji se održao neposredno prije intervjua sa svo troje kandidata

Nakon što je riječki gradonačelnik Marko Filipović za novu intendanticu riječkog HNK Ivana pl. Zajca imenovao Dubravku Vrgoč, novinar Branko Mijić dao je neopozivu ostavku na mjesto u Kazališnom vijeća. Kako nam je rekao Mijić, ostavku je dao jer je odlučio da neće sudjelovati igrokazu, gdje se KV svodi na ukras demokraciji, te da ne želi da se manipulira njegovim imenom. Naime, Mijić tvrdi da je od tri kandidata čiji je program zadovoljio uvjete natječaja KV prvo s dva glasa podržalo Dražena Siriščevića te s dva glasa Anu Vilenicu, dok je jedan član bio neodlučan. Tada su Siriščevića podržalii Mijić i Romeo Drucker; dok su Manuela Paladin Šabanović i Krešimir Škunca dali glas Ani Vilenica, a sjednici zbog spriječenosti nije prisustvovao predsjednik Vijeća Aleksandar Mijatović, koji je telefonski potvrdio da je suzdržan.

Međutim, Mijić tvrdi da su nakon toga članovi vijeća pozvani na sastanak s dogradonačelnicom Sandrom Krpan, koji se održao neposredno prije intervjua sa svo troje kandidata, te da se poslije dogodio "kopernikanski obrat", gdje su svoj glas Vrgoč dali Manuela Paladin Šabanović i ranije suzdržani Mijatović, dok je Škunca ovoga puta bio suzdržan. Branko Mijić smatra da se ovdje radi o unaprijed donesenoj odluci, gdje je Vijeću namijenjena uloga smokvinog lista.

Branko Mijić se pita i kako je gradonačelnik u par dana uspio proučiti sve programe, s obzirom da je na putovanju sve do 22. siječnja te navodi da je Filipović time očito odlučio "abdicirati od kulture", s obzirom da je propustio povijesnu priliku postati prvio gradonačelnik u RH koji imenuje intendanticu po novom Zakonu o kazalištima.

image

Branko Mijic, Goran Gazdek, Boris Kozjak.

Damjan Tadic/Cropix

Podsjetimo, Filipović je prošli tjedan objavio da je, nakon što je KV bilo podijeljeno oko Vrgoč i Siriščevića, donio odluku o imenovanju Dubravke Vrgoč za intendanticu, i to na temelju njenog programa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:17