Cancel culture u Rusiji

Boljšoj teatar otkazao izvedbe redatelja koji se protive ratu u Ukrajini

Kirill Serebrennikov 

 Morris Mac Matzen/AFP
Serebrennikov je osuđen za pronevjeru sredstava moskovskog Gogolj teatra, no pristaše tvrde da je presuda osveta zbog Putinove homofobije

Ruski Boljšoj teatar otkazao je nastupe redatelja koji su se izjasnili protiv rata u Ukrajini, piše The Guardian.

Bez objašnjenja su otkazali operu "Don Pasquale" Timofeyja Kulyabina te balet "Nureyev" Kirilla Serebrennikova te ih zamijenili Rossinijevim "Seviljskim brijačem" i "Spartakom" Arama Khachaturiana.

Serebrennikovu je u ožujku dopušteno da napusti Rusiju, gdje je osuđen za pronevjeru sredstava moskovskog Gogolj teatra. Njegovi pristaše tvrde da je presuda zapravo osveta zbog kritika autoritarnog stila vladavine te homofobije pod Putinom.

Serebrennikov je poručio da nije iznenađen otkazivanjem "Nureyeva", baleta koji se temelji na životu ruskog baletana Rudolfa Nureyeva, koji je 1961. godine Rusiju zamijenio Zapadom. Izvedba uključuje ljubavnu homoseksualnu scenu koju bi ruske vlasti mogle smatrati "homoseksualnom propagandom".

"To je balet o čežnji mladog čovjeka za slobodom. Slobodom da stvara i živi", Serebrennikov je rekao za Agence France-Presse te je dodao:

"Trenutno je "Nureyev" neprimjeren za Boljšoj. Ovoga trenutka nije ostvariv."

Također, otkazivanje je povezao s povratkom u doba Sovjetskog saveza.

"Nureyev je otkazan u Boljšoj teatru. Otkazuje se ruska kultura u Europi, kažete? Pa sama Rusija otkazuje kulturu."

"Očito je da je Rusija započela rat. To je rat. Ubijanje ljudi je najgora stvar koja se može dogoditi civilizaciji, ljudima. To je humanitarna katastrofa, to su rijeke krvi", rekao je Serebrennikov za France 24 te izrazio duboko žaljenje.

Kulyabin, koji je također napustio Rusiju, je na svom instagram profilu izrazio solidarnost s Ukrajinom te ismijao ruski opis djelovanja u Ukrajini.

Primjerice, podijelio je naslovnicu Tolstojevog "Rata i mira" na kojoj je prvi dio naziva zamijenjen riječju "specijalna operacija".

Boljšoj teatar su napustili neki umjetnici, poput prima balerine Olge Smirnove, a dio publike svoj revolt zbog otkazivanja izrazio je putem internetskih komentara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:02