TRAŽE POMOĆ

Zbog Brexita u EU više neće biti turneja najpoznatijih britanskih glazbenika? ‘Propast ćemo zbog birokracije!‘

Elton John
 Mark RALSTON/AFP
Inicijativu "Dopusti glazbi kretanje" podržalo je više od 200 izvođača koji od vlade traže da napravi više za glazbenu industriju

Radiohead, The Chemical Brothers, Biffy Clyro, Wolf Alice, Kano, Annie Lennox te brojni drugi britanski bendovi i solo izvođači pozvali su britansku vladu da glazbenicima ponudi financijsku pomoć kako bi nakon Brexita mogli ići na turneje po zemljama Europske unije, piše The Guardian.

Budući da Velika Britanija od 31. prosinca 2020. godine više ne participira u Carinskoj uniji i jedinstvenom europskom tržištu, britanski izvođači svih vrsta otad naovamo moraju posjedovati radne dozvole kako bi na tlu Unije mogli zarađivali honorare i međunarodne carinske dokumente za privremeni uvoz imovine, primjerice instrumenata i druge opreme, u strane zemlje - ATA karnete.

Prema pravilima Brexita, vozila registrirana u Velikoj Britaniji prilikom putovanja Europskom unijom smiju stati samo tri puta prije nego što se moraju vratiti na Otok, što znači da složenije turneje više nisu izvedive. Prije izlaska Britanije iz Unije, britanske tvrtke i umjetnici EU-om su se mogli neometano kretati.

Inicijativu "Dopusti glazbi kretanje" podržalo je više od 200 izvođača i oni od britanske vlade traže da napravi više za budućnost glazbene industrije, ublaži restrikcije, troškove i odgode uvjetovane Brexitom. Među potpisnicima spomenute inicijative našli su se i New Order, Little Mix, Niall Horan, Idles, Peggy Seeger te Nitin Sawhney.

"Mnogi britanski glazbenici svoje su karijere započeli tako što su iznajmili kombi, natrpali ga opremom i svirali po Europi. Cijela jedna generacija glazbenika neće moći započeti ili nastaviti svoje karijere ako joj vlada ne pomogne pri nadilaženju tih birokratskih barijera koje su uvedene 1. siječnja 2021. godine", rekao je Mark Knopfler iz slavne grupe Dire Straits.

"Nakon ekstremnog financijskog udarca koji nam je zadala pandemija, turneje po Europi mnogim bi bendovima, umjetnicima i pratećem osoblju mogle spasiti živote", rekla je Skin, pjevačica grupe Skunk Anansie.

Inicijativa "Dopusti glazbi kretanje" od britanske vlade traži da izvođačima pomogne financirati izradu nove papirologije te da s Unijom dogovori nova pravila za glazbene turneje ili da sa svakom zemljom EU postigne bilateralni sporazum kojim će se smanjiti administrativni troškovi turneja.

Britanska se vlada ranije u lipnju pohvalila da je s Islandom, Norveškom i Lihtenštajnom postigla dogovore o neometanim turnejama. Glazbenici su to hvalisanje dočekali s prijezirom budući da Island ima tek nešto manje od 360 tisuća stanovnika, a Lihtenštajn nešto više od 38 tisuća.

Glasnogovornik Ministarstva digitalnog, kulture, medija i sporta Velike Britanije (DCMS) rekao je da ta institucija zna za poteškoće s kojima se susreće glazbeni sektor te da s članicama EU blisko surađuje na usvajanju fleksibilnijeg poslovnog okvira kada je riječ o glazbi.

Pregovarač za Brexit s britanske strane Lord David Frost 29. će lipnja pred odborom DCMS-a objasniti zašto vlada nije uspjela dogovoriti da britanski izvođači u Uniji mogu raditi bez viza.

Državni tajnik za kulturu u DCMS-u Oliver Dowden prethodno je rekao da je Europska unija tijekom pregovora o Brexitu odbila "dogovor s kojim bi obje strane bile zadovoljne te koji bi britanskim izvođačima svih vrsta dopustio da nastave raditi u EU bez radnih dozvola". Unija je Dowdenovu tvrdnju u međuvremenu osporila.

Slavni britanski glazbenik Elton John u svibnju se sastao s Frostom te kasnije na Instagramu napisao sljedeće: "Tijekom sastanka s Lordom Frostom, on mi je rekao da je rješavanje ovog problema dugotrajan proces. Nažalost, naša industrija nema vremena. Ona umire sada... Prijeti nam gubitak talentirane generacije zbog golemih rupa u vladinom trgovinskom sporazumu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:43