IZRAČUN JUTARNJEG

Za najveće koncerte ove godine treba vam 15 dana godišnjeg i velika svota eura: ‘Već smo puni...‘

Robbie Williams

 Joerg Koch/Ddp Images Via Afp
Jedna prosječna plaća nije dovoljna ako želite na Exit, Ultru i Sea Star te najveća strana gostovanja u Hrvatskoj i bližem susjedstvu

Tisuću eura za veliku devetorku. Toliko će naime morati izdvojiti svatko tko ove godine želi otputovati na najvažnije strane koncerte i festivale koji se 2023. godine održavaju u Hrvatskoj ili najbližem susjedstvu. Za to ćete morati odraditi punih 30 osmosatnih smjena i uzeti 15 slobodnih dana.

Do ovog izračuna došli smo nakon što smo u obzir uzeli tri velika festivala, Exit u Novom Sadu, Ultra Europe u Splitu i Sea Star u Umagu (INmusic se po svemu sudeći neće održati), te šest najvažnijih stranih koncerata- Perpetuum Jazzile, Passenger, Robbie Williams, Depeche Mode, Imagine Dragons i Eros Ramazzotti.

image

The Prodigy

Promo/

Ovisno o tome živite li u Zagrebu cifra iznosi 1066 eura, odnosno više od prosječne hrvatske mjesečne plaće, a srećom da devet od ukupno 24 dana potrebnih za to pada na neradni dan, pa vam treba samo godišnji od 15 dana. Do iznosa smo došli računajući najjeftinije varijante ulaznica, puta i smještaja, tako da bi konačni ceh mogao varirati, posebno za one koji u Zagrebu ne žive.

Samo za ulaznice je potrebno izdvojiti između 579.98 i 1802.6 eura. Raspon ide od najjeftinijih, najčešće stajaćih mjesta pa do ekskluzivnih, VIP ulaznica. Primjerice, oni kojima nije problem izdvojiti 540.85 eura za najskuplju ulaznicu za koncert Imagine Dragonsa u pulskoj Areni, neće samo uživati u njihovom nastupu i omiljenim pjesmama iz posebne gledateljske platforme, već će kući ponijeti plakat Mercury-Tour 2023. iz ograničenog izdanja s potpisima svih članova benda. S druge strane, na nastupu Passengera u Tvornici kulture samo je jedan tip ulaznice i jedna cijena – 24 eura za stajaće mjesto.

Osim što prosječni Hrvat treba uz ostale životne troškove pronaći način da sa strane ostavi jednu mjesečnu plaću za ovaj "glazbeni izlet Hrvatskom", tu je i "studentska varijanta" plana štednje. Ovogodišnja je minimalna satnica 4.38 eura što znači da je za ukupne troškove obilaska svih tih koncerata i festivala potrebno odraditi 243 sata. Odnosno, ukupni troškovi znače nešto više 30 osmosatnih radnih dana.

Obožavatelji Ultre osim kupnje ulaznica, čija se cijena kreće od 149 eura za najjeftiniju ili 369 eura za najskuplju trodnevnu varijantu, već sada počinju planirati smještaj jer pronaći prihvatljive cijene u Splitu u špici sezone gotovo je nemoguće. Prema sadašnjim podacima s Booking.com, cijena najjeftinijeg smještaja u gradu za dva noćenja za jednu osobu iznosi 162 eura. Svi apartmani i hosteli u blizini Stadiona Park mladeži već su sada rezervirani u vrijeme održavanja festivala. U blizini se još uvijek može pronaći apartman sa saunom za ‘skromnih’ 795 eura za dva noćenja, a nekoliko ulica dalje od stadiona nalazi se hostel za više od tri puta manju cijenu – 239 eura po noćenju. Tim troškovima valja dodati i 18 eura za autobusnu kartu od Zagreba do Splita. Ukupni troškovi za najjeftiniji aranžman: 329 eura.

Tko odluči ove godine otići na Exit, za ulaznicu će izdvojiti između 59.52 i 306.55 eura. Po pitanju smještaja najjednostavnije izabrati opciju u kojoj se za 89 eura dobivaju i ulaznice i smještaj. Ako se tomu doda cijena povratne karte do Novog Sada od 58 eura, ukupna cijena najjeftinijeg aranžmana je 206,52 eura.

Koncert Robbia Williamsa u Puli njegovim bi fanovima mogao zadati prave muke po pitanju pronalaska smještaja. U blizini pulske arene već su sad zauzeti gotovo svi apartmani. Preostali su smještaji od 50 do 369 eura. Povratna autobusna karta do je od Zagreba do Pule košta 43,06 eura. Ukupna cijena najjeftinijeg aranžmana za jednu osobu: 191.06 eura.

image

Steve Aoki na Ultri

Josko Ponos/Cropix

Ponuda koncerata, za one dubljeg džepa, još je bolja u inozemstvu. U Sloveniji i Srbiji vrlo je slična hrvatskoj, Mađarska se može pohvaliti s još dva poznata glazbena imena, dok je uvjerljivo najviše velikih koncerata u Italiji. U tu mediteransku zemlju dolaze Avril Lavigne, Sam Smith, Coldplay, Maroon 5, Red Hot Chili Papers, The Weeknd, ... Obožavatelji nekadašnje megapopularne grupe One Direction u Emiliju Romagnu u srpnju mogu otići na koncert Harryja Stylesa, a u rujnu u Ljubljanu na koncert Louisa Tomlinsona. Dodatan plus talijanskih koncerata je u tome što se lako mogu pretvoriti je izlet u Torinu, Padovi, Firenci, Rimu ili Milanu.

Iako najbolja po ponudi koncerata, Italija bi Hrvatima mogla predstavljati najveći izazov iz dva razloga. Prvo, najveći dio koncerata održava se od lipnja do kolovoza, turistički vjerojatno najposjećenijim mjesecima, kada i cijene smještaja rastu. Drugi izazov je dolazak do destinacije. Put će biti najlakši za one koji nemaju problem s izdvajanjem stotina eura na povratne letove do destinacije. Onima koji žele uštedjeti ostaje opcija povoljnijih (kombinacija) autobusa i vlakova, ali se tada trebaju pripremiti na više od deset sati vožnje, često i s nekoliko presjedanja.

Tko unatoč ovim izazovima izabere u najjeftinijem aranžmanu obići sve velike koncerte u Mađarskoj, Sloveniji i Italiji za to bi trebao izdvojiti vrtoglavih 2444.58 eura. Ta cijena uključuje najjeftinije varijante ulaznica za sve koncerte, najjeftiniju inačicu jednosmjernog putovanja do destinacije i jedno noćenje u najjeftinijem smještaju koje nudi stranica Booking.

Iako se smještaj može pronaći i na drugim, sličnim platformama, Booking nudi najveću ponudu pa se češće pojavljuju ekstremno povoljne ponude koje će uštedjeti desetke eura. Osim toga, Airbnb u svojoj tražilici uopće ne nudi opciju sortiranja prema cijeni zbog čega je traganje za najisplativijim smještajem još i teže.

Cijene ulaznica i za te koncerte variraju, a rekorder po najvišoj cijeni je specijalna ulaznica za koncert Andree Bocellija u Lajaticu za koju će najžešći fanovi izdvojiti čak 2500 eura. Nešto jeftinija je VIP ulaznica za koncert Coldplaya u Napulju koja košta 2420 eura.

image

Eros Ramazzotti

Javier Torres/Afp/Profimedia/Javier Torres/afp/profimedia

Primjerice, koncert Sama Smitha održava se u Torinu, a cijena ulaznica kreće se od 46 do 80.50 eura. Povratna avionska karta može se pronaći po cijeni od 105 eura, a najjeftiniji smještaj za 24 eura. Većina smještaja u neposrednoj blizini je, i u ovom slučaju, već rasprodana pa cijene najpovoljnijeg od smještaja u blizini idu i do 367 eura. Prije spomenute povoljnije varijante od 20 - 30 eura nalaze se u drugim dijelovima grada. Sveukupna cijena za put u Torino na koncert Sama Smitha za jednu osobu u najjeftinijem aranžmanu: 175 eura.

Ovog srpnja u Milano dolazi The Weeknd. Cijena ulaznica je između 81.85 i 394.85 eura. Što se tiče prijevoza, najbolja je varijanta povratna avionska karta koja se trenutno može naći po cijeni od 98.36 eura. Na stranici eSky često se mogu pronaći povoljni letovi upravo za tu destinaciju pa postoji mogućnost da će cijena prijevoza na kraju ispasti i manja. Smještaj se, gledamo li područje cijelog grada, može naći po cijeni od 22 eura, dok se u blizini mjesta održavanja apartmani mogu za najmanje 100 eura po noćenju, a krevet u hostelskoj spavaonici za 40 eura. Dakle, jedna osoba za koncert The Weeknda treba izdvojiti najmanje 202.21 eura.

Cijene ulaznica za svibanjski koncert grupe Maneskin u Budimpešti idu od 66.47 eura za najjeftiniju do 140.95 eura za najskuplju varijantu. Povratna karta Zagreb – Budimpešta košta 44.50 eura, a najjeftiniji smještaj samo šest eura. Ipak, riječ je o cjenovnom ekstremu, a realnija opcija je da će se za jednu noć u glavnom mađarskom gradu trebati izdvojiti 20-ak eura za krevet u smještaju s dobrim recenzijama. U blizini stadiona, na kojem se održava koncert, Booking ne nudi puno opcija – jedina trenutno slobodna je u hotelu po cijeni od 135 eura za noćenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 21:03