ZVONČIĆI, ZVONČIĆI...

VIDEO Trideset božićnih pjesama u osobnom odabiru Aleksandra Dragaša: Božić je najljepši kad pjevaju...

...zviznuti Bob Dylan, ‘socijalni’ Waits i genijalni Springsteen

Uh, božićne pjesme. Pa koga to još zanima? Zapravo mnoge, moglo bi se reći. Primjerice, početkom studenoga objavljen album “Christmas” 36-godišnjeg kanadskog easy listening pjevača Michaela Bublea do sada je prodan u više od dva milijuna primjeraka, što ga izravno svrstava u najtiražnija ovogodišnja izdanja.

Spomenuti “Christmas” trenutačno je najprodavaniji album u svijetu. Dakle, prije negoli - premda bismo i to mogli o jednom Božiću - sastavimo listu “najboljih božićnih pjesama koje uopće nisu božićne”, legitimno je pokušati sastaviti u ovom slučaju vrlo osobnu listu najboljih ili najdražih božićnih pjesama koje i tematski spadaju u tu odavno i još uvijek lukrativnu kategoriju popularne glazbe.

Prvi “bum” božićnih napjeva zabilježen je u 13. stoljeću u Italiji, zahvaljujući i izravnom uplivu Franje Asiškog, što se donekle podudara i s pojavom trubadura kao onodobnih “rock i pop izvođača”. U 15. stoljeću božićni korali masovno nastaju u Engleskoj, a možda najpoznatiji božićni koral, “Stille Nacht” (Tiha noć), tek je 1818. godine napisao austrijski svećenik Josef Mohr. U popularnu glazbu tih davnih vremena mogli bismo ubrojiti i djela Bacha, Handela i drugih skladatelja iako ih danas percipiramo kao djela sakralne glazbe.

No, pop-glazbi 20. stoljeća ta baština nije bila dovoljna pa su se od vrhunca slave “raspjevanog kauboja” Genea Autreyja i Binga Crosbyja, a posebice nakon što je Irving Berlin napisao “White Christmas”, niz pjevača primio istog posla. Većina božićnih napjeva popularne glazbe, nastalih u posljednjih sedamdesetak godina, zapravo su sekularne jazz, blues, soul, country, pop ili rock pjesme na temu Božića i njegovih “junaka”, manje Isusa Krista, a više Djeda Mraza, soba Rudolfa i Snješka Bijelića. Često su neki od tih “božićnih hitova” soundtrack Božića na kakvog smo navikli i kojem se rado vraćamo tijekom prosinca, čak i ako nas u istom mjesecu po milijunti put teroriziraju mnogobrojnim ljigavim izvedbama starijih i novijih božićnih pop-pjesama poput “Last Christmas” dua Wham!, “Do They Know It's Christmas” Band Aida i “Little Drummer Boya” (ma u čijoj verziji) i “All I Want From Christmas Is You” Mariah Carey koja sama po sebi i nije grozna koliko su nam s njome ubili volju da čujemo bilo koju božićnu pjesmu.

Ipak, niz izvođača uspio je duh božićnih pjesama efektno utkati u tkivo svog glazbenog i vokalnog stila: od jazza, bluesa i soula do countryja, rock & rolla i punka. Nekima od njih božićne pjesme bile su poput obavezne lektire, a nekima izazov koji čak ni njihova publika nije očekivala. Posebno mjesto u božićnom repertoaru drže one pjesme u kojima su radost, mir i obilje Božića u “kontralihtu” sa siromaštvom, nezaposlenošću, životnim problemima, alkoholizmom, pa čak i ratom.

Vodeći se tim načelima, uz podsjećanje na Božić iz svoga djetinjstva, prilažem osobni odabir najdražih, ponajboljih, najveselijih, najluckastijih, ali i najsjetnijih božićnih pjesama koje svakog prosinca volim iznova čuti.

Novije na toj mojoj, posve osobnoj listi božićnih pjesama su zviznuta “Here Comes Santa Claus” Boba Dylana, “Santa Claus Is Coming To Town” Brucea Springsteena čiju ću izvedbu iz Kölna 2007. pamtiti do kraja života, Cooderova božićna, a zapravo antiratna tex-mex polka “Christmas Time This Year”, socijalno intonirana skladba “New Year’s Eve” Toma Waitsa kojom sam zamijenio njegovu socijalnu dramu “Christmas Card From A Hooker In Minneapolis” i u spomen na Amy Winehouse, njezina live izvedba starog hita Jimmyja Boyda “I Saw Mummy Kissing Santa Claus”. Ostalo su klasici koje ste vjerojatno čuli barem jednom u životu.

1. If We Make It Through December - Merle Haggard

2. Fairytale Of New York - The Pogues feat. Kirsty MacColl

3. Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! - Dean Martin

4. Jingle Bells - Frank Sinatra

5. Silver Bells - Jim Reeves

6. Santa Baby - Eartha Kit

7. Baby's First Christmas - Connie Francis

8. Winter Wonderland - Louise Armstrong

9. Christmas Time - Ray Charles

10. Gee Whiz, It's Christmas - Carla Thomas

11. The Most Wonderful Time Of The Year - Andy Williams

12. Rudolph, The Red Nosed Reindeer - Gene Autry

13. Here Comes Santa Claus - Bob Dylan

14. Santa Claus Is Coming To Town - Bruce Springsteen

15. Blue Christmas - Elvis Presley

16. Run Rudolph Run - Chuck Berry

17. Rockin' Around The Christmas Tree - Brenda Lee

18. Jingle Bell Rock - Bobby Helms

19. Sleigh Ride - The Ronettes

20. White Christmas - Darlene Love

21. Merry Christmas (I Don't Want To Fight Tonight) - Ramones

22. New Year's Eve - Tom Waits

23. Christmas Time This Year - Ry Cooder

24. Baby It's Cold Outside - Willie Nelson & Norah Jones

25. I Saw Mummy Kissing Santa Claus - Amy Winehouse

26. Christmas (Baby, Please Come Home) - New Bomb Turks

27. I Wish It Could Be Christmas Everyday - Devil Dogs

28. Christmas Time Is Coming - Quadrajets

29. Pretty Paper - Roy Orbison

30. Frosty The Snowman - Jimmy Durante

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 09:06