SENZACIJA U KALIFORNIJI

VIDEO Hologram prije 15 godina poginulog 2Paca nastupio sa Snoop Doggom

Vidjeli smo blisku budućnost, ili već možda sadašnjost, industrije zabave

Nakon što je posthumno objavio više albuma nego za kratkog i burnog života, Tupac Shakur učinio je još jednu do pred neki dan nemoguću stvar. Nepropucan, živ i zdrav - spektakularnije i od samoga Isusa Krista čiji se drugi dolazak na Zemlju još nije zbio - uskrsnuo je na američkom glazbenom festivalu Coachella i sa Snoop Doggom izveo pjesme “Hail Mary” i “2 of Amerikaz Most Wanted”.

Tehnološko čudo

Posrijedi, naravno, nije neko nadnaravno djelo dragoga Boga nego tehnološko čudo, nastalo po zamisli Dr. Drea, a u izvedbi tvrtke Digital Domain koja je za 300.000-400.000 dolara proizvela hologram Tupaca, odnosno “ni iz čega” sintetizirala njegov lik, pokretala ga kroz spomenute dvije pjesme i ujedinila ga s njegovim glasom.

Vraški uvjerljivo i dojmljivo, ako je suditi po snimkama na YouTubeu i oduševljenim reakcijama publike nazočne 2Pacovom uskrsnuću.

Trik je bio toliko čudesan i uspješan da se u samo nekoliko dana najavila i mogućnost turneje Tupaca s Dr. Dreom, Snoop Doggom i Eminemom, a posrijedi - tehnološki gledano - doista jest nova mogućnost korištenja lika i djela pokojnog repera, ali i drugih pokojnika čija slava i popularnost nepomućeni traju i godinama nakon njihove smrti.

Uz malo mašte, dodatnih sati rada u tvrtki Digital Domain ili nekoj od njezinih konkurenata, nije teško ponovo zamisliti, osmisliti i realizirati Elvisa u Las Vegasu, turneju Hendrixa, uskrsnuće Lennona, reunion živih članova Doorsa s pokojnim Morrisonom Jimom ili The Clasha s Joeom Strummerom, ustanak iz groba Kurta Cobaina i turneju Michaela Jacksona, propale zbog njegove iznenadne smrti, a i nedavno preminula Whitney mogla bi doći k sebi.

Back katalog

Zvuči li sve ovo poput naučne fantastike? Da, ali na primjeru Tupacovog uskrsnuća vidjeli smo virtualnu realnost koju je osobno odobrila njegova majka.

Uostalom, nikada ne valja podcijeniti spremnost glazbene industrije da na novi način, kako to glazbeni biznismeni vole reći, eksploatira back katalog, odnosno glazbenu i u ovom slučaju audio-vizualnu ostavštinu, lik i djelo preminulih heroja i ikona popularne glazbe. Grublje rečeno, Tupacovo uskrsnuće je “šibanje mrtvog konja” i tu valja postaviti moralno pitanje o granicama iskorištavanja nečijeg lika i djela. Ipak, fanovi se nimalo nisu bunili, a uskrsnuće Tupaca, čak i putem YouTubea, čak i meni koji nisam neki veliki poklonik njegovog lika i djela, nekako je razgalilo srce i raspalilo maštu.

Ubojstvo LP-ja

Usto, osim u tehnološkom smislu i po razini spektakularnosti, Tupacovo ustajanje iz mrtvih, filozofski gledano - sve je to posljedica digitalnog doba - nije mnogo drugačije od posthumnog objavljivanja i prepakiravanja njegovih neobjavljenih snimaka ili snimaka drugih velikih pop i rock pokojnika na čelu s Hendrixom.

U tom kontekstu valja se prisjetiti i “ubojstva” analogne vinilne LP ploče zbog “rođenja” digitalnog CD-a zbog čega je diskografska industrija ponovo “na vagone” prodavala prepakirane stare snimke živih i mrtvih glazbenika, a što joj više nije toliko polazilo za rukom na LP pločama. Eto, možda je došlo vrijeme da ruku pod ruku krenu mp3 i hologram, ali ono što je zanimljivo jest činjenica da se još jedan “futuristički” izum koristi za okretanje glazbene industrije i publike “boljoj prošlosti” jer što je uskrsnuće Tupaca negoli povratak u prošlost.

Kad smo već kod retromanije, nije zgorega u traženju korijena Tupacovog uskrsnuća sjetiti se i dueta U2 i Franka Sinatre “I’ve Got You Under My Skin”, nedavne suradnje pokojnog Johnnyja Casha i mladih Avett Brothersa u Dylanovoj “One Too Many Mornings” ili “Unforgettable” Natalie Cole s pokojnim joj ocem i autorom spomentuog evegreena Natom Kingom Coleom, ako se ne varam, više puta uprizorenog i na njezinim nastupima - ona uživo, a tata na video ekranu.

Virtualni Gorillaz

Raspirujući maštu do kraja, čak bi i živi izvođači mogli neke svoje koncerte u nekim dijelovima svijeta - po nižoj cijeni, nadajmo se - odraditi hologramski, kao što već u kino-dvoranama gledamo prijenose koncerata Red Hot Chili Peppersa ili Foo Fightersa.

No, možda najbolji primjer na kojem je zasnovano Tupacovo uskrsnuće, nekoć živog, a danas tek virtualnog repera, jest virtualna rap skupina Gorillaz koju je Damon Albarn odlučio upokojiti koncem tekuće godine, a koja je hologramski nastupila s Madonnom na jednoj od dodjela MTV nagrada.

Glazbena industrija je uskrsnućem 2Paca u režiji Dr. Drea i Digital Domaina dobila novu igračku, da ne velimo kravu muzaru, a publika spektakularnu zabavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:49