Parquet Courts

Uz ‘Sympathy For Life‘ nećete uzalud utrošiti 45 minuta svog života

Ilustrativna fotografija

 Regional Music/Backgrid/Back
Album bruklinškog kvarteta savršena je mješavina žanrova raznih era i sfera

U devet godina diskografske karijere "Sympathy For Life" već je sedmi album bruklinškog kvarteta Parquet Courts i baš kao debi "Light Up Gold" (2012.), "Human Performance" (2016.) na kojem je gostovao Jeff Tweedy iz Wilca i "Wide Awake" (2018.) u produkciji Danger Mousea zaslužuje naći se na listi najboljih albuma godina. U Malom pogonu Tvornice kulture 2015. godine ostavili su dojam uzbudljivog mladog sastava koji efektno kombinira žustrinu proto-punka, eksplozivnost garage-rocka, avangardnost postpunka i posthardcorea, eksperimentalnost no-wavea, buku noise-rocka i melodioznost pop-punka.

Surađivali su i s talijanskim autorom filmske glazbe Danieleom Luppijem na ležernom albumu "Milano", a "Sympathy For Life" još je jedna mijena u radu tog benda koji se mogao trpjeti usporedbe s bendovima poput Velvet Undergrounda, Televisiona, Modern Loversa, Sonic Youtha, Pavementa, The Strokesa, Wirea, The Falla, Minutemena i Buzzcocksa. "Sympathy For Life" u produkciji Rodaidha Macdonalda, koji je radio s Kingom Kruleom te grupama The xx, Vampire Weekend, Hot Chip i The Horrors, te Johna Parisha, suradnika PJ Harvey, plijeni pažnju ukusnim i efektnim kombiniranjem postpunka, white-funka, afro-beata, krautrocka i britpopa pa čak i disco odjeka new wavea, kamo nije pogurao ni Danger Mouse, odnosno pjesmama na tragu ritmičnosti Talking Headsa, motoričnosti Cana, berlinske faze Bowieja, odvaljenosti Libertinesa, popičnosti Blura, dance-rocka Primal Screama, psihodelije Spacemen 3 i estetike Kinksa.

Ove reference navodim da vam ukažem na širinu terena na kojem igraju Parquet Courtsi koji ne kopiraju potencijalne uzore, nego ostaju prepoznatljivi i vješti u kombiniranju stilova iz raznih era i sfera popularne glazbe. Uz "Sympathy For Life" nećete uzalud utrošiti 45 minuta svog života, nego uživati u jednom od zanimljivijih rock albuma 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:20