POBJEDNICI IZ TORINA

Ukrajinci su dobili posebnu dozvolu za putovanje na Eurosong: ‘Što ćemo sada? Vraćamo se u borbu!‘

Kaluch Orchestra

 Marco Bertorello
Pobjednici Eurosonga su objavili mučni spot za svoju svoju pobjedničku pjesmu u kojem su potresne scene iz ratom razrušene Ukrajine

- Sigurni smo da će se sljedeći, 67. po redu Eurosong održati u Ukrajini, koja će tada biti mirna, sretna i integrirana zemlja - poručili su članovi Kaluch Orchestra na pobjedničkoj press konferenciji Eurosonga koja se održala u nedjelju, u dva sata ujutro.

Isto želi i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je na društvenim mrežama napisao:

- Bit ćemo domaćini Eurovizije. Dat ćemo sve od sebe da ugostimo sudionike i goste Eurosonga u Mariupolju, mirnom, slobodnom i obnovljenom!

Predsjednik Zelenski se, otkrio je Oleh Psiuk, frontmen Kaluch Orchestra, nakon pobjede na Eurosongu nije stigao javiti glazbenicima iz svoje zemlje.

- Ne, nisam se čuo s predsjednikom jer je on zauzet drugim stvarima. No, drago mi je da nas je podržao putem društvenih mreža - kazao je Psiuk, koji danas slavi dvadeset i osmi rođendan.

image

Kaluch Orchestra

Rolf Klatt/shutterstock
image

Kaluch Orchestra

Marco Bertorello

- Slavit ću ga na putu. Dugačkom putu jer, da bismo se vratili u Ukrajinu, prvo ćemo sjesti na avion, a potom u kombi. Vjerujem da ću stoga rođendan proslaviti dan kasnije, 17. svibnja, i da ću to učiniti u zagrljaju svoje majke Stefanije, kojoj sam napisao pjesmu koja je pobijedila na Eurosongu. Ni s mamom se nisam stigao čuti u ovoj gužvi, ali poslala mi je poruku u kojoj mi je napisala da je ponosna i sretna zbog mene. Sve majke Ukrajine sretne su zbog naše pobjede jer 'Stefania' je postala pjesma za sve njih. Ta skladba, naime, posvećena je bezuvjetnoj majčinskoj ljubavi. Ona pokazuje hrabrost i snagu ukrajinskog duha i kulture koji su ugroženi ruskom agresijom. Ona je nadrasla svoje izvorno značenje i postala je pjesma o domovini. Jedan od stihova naše pjesme glasi: 'Uvijek ću pronaći svoj dom, iako su svi putovi razoreni'. Zbog svega toga naše su majke ponosne na našu pobjedu. No, one ne slave jer u našoj je zemlji rat. Zbog Eurosonga smo dobili posebnu dozvolu za izlazak iz Ukrajine. Za razliku od drugih delegacija, mi smo prve zajedničke probe počeli održavati tek u Italiji. I nije nam bilo lako jer smo se svako jutro budili i pitali jesu li svi naši doma živi i zdravi - emotivno je rekao Psiuk, koji se nije libio odgovoriti ni na pitanje novinara kojeg je zanimalo misle li članovi Kaluch Orchestra da su pobijedili na osnovu pjesme ili im je u tome pomogla sućut publike i žirija zbog ruske agresije na Ukrajinu.

image

Kaluch Orchestra

Jens Buttner
image

Kaluch Orchestra

Marco Bertorello

- I prije rata ova pjesma je bila na mnogim top listama, a sad mi je drago da se 'Stefania' nalazi na svim glazbenim top ljestvicama u Europi, da ju slušaju svi. Želimo zahvaliti svima koji su glasali za nas. Pobjeda je važna za Ukrajinu, osobito ove godine, kada je naša zemlja sva u ranama. Hvala vam od srca! Slušajući našu pjesmu, glasajući za nju, vi podržavate ukrajinsku kulturu. Molim vas, slušajte našu glazbu, gledajte naše filmove, nemojte dozvoliti da ukrajinska kultura umre. Pokažimo svi zajedno da pjesma ni u ratu nije stala - apelirao je na svom jeziku frontmen benda, koji je pred novinare izašao u društvu prevoditeljice.

Na pitanje što planira napraviti sada, kada je pobijedio na Eurosongu, Psiuk je kazao:

- Ne znam. Nemamo nikakve planove, ne znamo što će biti kada se vratimo u Ukrajinu. Kod nas je rat. Rat, ne ratni film. Mi se budimo uz zvukove eksplozija. Teško je to što nam se događa. A događa nam se da ujutro ustaneš i nisi siguran jesu li ti obitelj i prijatelji još uvijek živi. Non stop smo zabrinuti, od dana kada smo prešli granicu. I jedva čekamo da se vratimo u domovinu, da budemo doma, sa svojima - kažu članovi Kaluch Orchestra osnovanog 2019. godine.

Grupa je ime dobila po rodnom mjestu repera Oleha Psiuka u oblasti Ivano-Frankivska. Osim njega, skupinu čine multiinstrumentalist Ihor Didenčuk i plesač MC Kilimmen. Tu su i svirači sopilke, ukrajinskog narodnog puhačkog instrumenta, Timofij Muzičuk i Vitalij Dužik te prateći vokal Saša Tab. Članovi benda svoju glazbu opisuju kao hip-hop s folk motivima i elementima ukrajinske narodne glazbe. Taj je spoj i prije Eurosonga prešao granice njihove domovine jer su muzičari nakon objave svog drugog spota "Ti goniš" u studenome 2019. potpisali ugovor s američkim izdavačem hip-hop glazbe Def Jam Recordings. U veljači 2021. skupina je objavila svoj debitantski album "Hotin", a drugi album objavili su već u srpnju iste godine s reperom Skofkom pod nazivom "Yo-yo".

Budući da je ukrajinskim muškarcima između 16 i 60 godina zabranjeno napuštanje zemlje, ukrajinska vlada je Kaluch Orchestru zbog Eurosonga izdala posebnu dozvolu za putovanje u Italiju. Po povratku u Ukrajinu glazbenici će se, svaki na svoj način, ponovo priključiti obrani svoje zemlje. Inače, član benda, reper Vlad Kuročka, služi u postrojbi teritorijalne obrane koja brani Kijev, tako da ga je na Eurosongu kao MC Kilimmena zamijenio drugi umjetnik. Umjesto pratećeg vokala Džonija Divnija (Andrii Handziuk) u Torino je otputovao Saša Tab (Oleksandr Slobodjanik). Frontmen benda Oleh Psiuk na čelu je dobrotvorne organizacije koja pomaže Ukrajincima koji su izgubili domove i osigurava im smještaj, hranu i lijekove.

Danas je, inače, objavljena i novi spot za pjesmu Stefania s kojom su pobijedili na Eurosongu, a u njemu se mogu vidjeti potresne scene iz ratom razrušene Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:06