LENNY KRAVITZ

U njegovom krevetu smjenjivale su se ljepotice, a jedna je bila posebno fatalna: Sada stiže u Pulu!

Lenny Kravitz

 Instagram/Lenny Kravitz/
Ostavio je neizbrisiv trag na glazbenoj sceni, ali i u modnom svijetu te na naslovnicama novina i portala

Dulje od 30 godina Lenny Kravitz je sinonim za beskompromisnu kombinaciju stila, glazbe, umjetnosti i seksepila, a ususret njegovu koncertu u pulskoj Areni 28. srpnja prisjećamo se kako je unikatnim, inovativnim spojem R‘n‘B-ja i psihodeličnog rocka te koketiranjem s bluesom i funkom ostavio neizbrisiv trag na glazbenoj sceni, ali i u modnom svijetu te na naslovnicama novina i portala svojim neukrotivim životnim stilom i ljubavnim životom.

image

Lenny Kravitz, 1991.

Twitter/ddp Usa/profimedia/Twitter/ddp Usa/profimedia

Sada već 60-godišnji Kravitz, otkrio je svoju ljubav prema glazbi u ranom djetinjstvu, a oba su mu roditelja bila kreativna. Naime, otac Sy Kravitz bio je TV producent, a majka Roxie Roker glumica. Dodatno, gumica Cicely Tyson njegova je kuma, a i nećak je glumice Diahann Carroll. Dakle, slava mu ni u kojem smislu nije bila strana.

Rođen 1964. godine, Kravitz je odrastao okružen zvukovima legendarnih crnačkih umjetnika. Roditelji su ga u ranoj dobi upoznali s legendama jazza poput Dukea Ellingtona, Elle Fitzgerald, Milesa Davisa i drugih. Također je slušao Stevieja Wondera, Ala Greena, Jamesa Browna i druge cijenjene soul pjevače.

Prema MTV-jevoj epizodi serijala "Behind the Music" posvećenoj slavnom Kravitzu, Lenny i njegova obitelj preselili su se u Los Angeles kada je on bio tinejdžer. Njegova strast prema glazbi nije jenjavala, nego samo rasla - pridružio se California Boys Choiru (kalifornijskom dječačkom zboru) i naučio svirati nekoliko instrumenata, uključujući gitaru. Tijekom boravka u Los Angelesu Kravitz je bio prvi put izložen rock ‘n‘ rollu. Istraživao je djela The Rolling Stonesa, Aerosmitha, Pink Floyda, The Whoa i drugih rock grupa koje su ostavile traga u tom žanru, u tom periodu, a u srednjoj školi sam je učio svirati klavir i bas i nastavio proširivati ​​svoje znanje o što je moguće više glazbenih žanrova.

Kako on tvrdi, želio je započeti svoju glazbenu karijeru odmah nakon srednje škole. Izbjegavao je temeljiti svoj početak karijere na slavi svojih roditelja i želio je uspjeti sam, odnosno naći put do zvijezda. Unajmio je auto u kojem je i spavao i krenuo na put. Kao i većina drugih umjetnika, Kravitz je na početku karijere naišao na mnoge prepreke, a sam je spomenuo da se producentima nije svidio njegov "neklasificirani zvuk niti kako se predstavio". Nakon što mu je rečeno da njegova glazba nije "dovoljno crna" ili "dovoljno bijela" da bi bila pogodna za tržište, Kravitz je kao 25-godišnjak odlučio sam snimiti album pod pseudonimom Romeo Blue, no ta ideja nije zaživjela.

Tjerali su Kravitza da odabere stil, ali on se odlučio okušati u više različitih žanrova. Od svih izdavača kojima je nudio svoju glazbu, Virgin Records prihvatio je njegov zvuk te su naposljetku potpisali ugovor s njim 1989. godine.

Te iste godine, na prekretnici iz osamdesetih u devedesete, za Virgin Records izbacio je i svoj prvi album nazvan "Let Love Rule". Album je uranjao u mješavinu rocka i funka, no komercijalno nije bio pretjerano uspješan. Album nije bio tako dobro prihvaćen kao debitantske ploče nekih Lennyjevih vršnjaka, no Kravitz je unatoč tome bio na turnejama s Davidom Bowiejem, Bobom Dylanom i Tomom Pettyjem. Unatoč tome što nije doživio svjetsku slavu u tom trenutku, na samom početku, Kravitz je ipak nastavio stvarati glazbu kakvu je želio. Tada je većina kritičara preferirala da se smjesti u okvire jednog od žanrova s kojima je eksperimentirao, ali on ih nikada nije poslušao. Kako i sam kaže, samo je "nastavio miksati i stapati razne stilove glazbe za svoje vlastito zadovoljstvo".

image

Lenny Kravitz

Roberto Finizio/Nurphoto Via Afp

Nakon turneja s velikanima poput Bowieja, Dylana i Pettyja, Kravitz je počeo surađivati s najvećom zvijezdom prijelaza iz osamdesetih u devedesete - kraljicom popa, kontroverznom Madonnom. Kravitz je doživio golem uspjeh i priznanje nakon što je radio s Madonnom na pjesmi "Justify My Love", koju je pratio poznati provokativni spot. Pjesmu su napisali Lenny Kravitz i Ingrid Chavez, a tekst je pisala i Madonna, a Lenny je predvodio i produkciju pjesme zajedno s Andréom Bettsom. Ubrzo, Kravitz je izdao svoj drugi album "Mama Said" 1991. godine, koji ga je lansirao na sam vrh tadašnje glazbene scene.

Album je ispričao priču o ljubavi s bivšom suprugom, glumicom Lisom Bonet, te o njihovoj kćeri, glumici i pjevačici Zoë Kravitz. Tadašnja zvijezda "Cosby Showa" upoznala je Kravitza na koncertu grupe New Edition. "Sviđa mi se tvoja kosa", bila je prva rečenica kojom se pjevač predstavio. Brzo su se sprijateljili i postali bliski, što je primijetila i Lennyjeva tadašnja zaručnica Ming See Lau, koja je nedugo nakon prekinula zaruke s pjevačem.

image

Lenny Kravitz i Lisa Bonet

Photolink/everett/profimedia/Photolink/everett/profimedia

Prema poznatoj anegdoti, jedne večeri za vrijeme snimanja glazbe u studiju, Lisa se na putu prema toaletu spotaknula na kabele na podu i pala ravno u Lennyjevo naručje, a ostalo je povijest.

- U tom jednom trenutku, sve se promijenilo - prisjeća se Lenny Kravitz prvog poljupca za Rolling Stone.

Za njezin 20. rođendan par je pobjegao u Las Vegas gdje su se vjenčali i već su iduće godine dočekali kćer Zoe.

U tom intervjuu za Rolling Stone Lenny je opisao Lisu kao "žensku verziju sebe" i nazvao ju je svojom inspiracijom.

Nakon pet godina ljubav je pukla i svatko je krenuo svojim putem, no ostali su u dobrim odnosima, te je Lenny Kravitz postao i dobar s njezinim drugim, uskoro bivšim suprugom Jasonom Momoom. Nakon razvoda 1993. hodao je s manekenkom i pjevačicom Vanessom Paradis. Poslije je bio zaručen i za Adrianu Limu i Nicole Kidman, no nijedna od tih veza nije prerasla u brak.

image

Lenny Kravitz, Lisa Bonet i kći Zoe

Tony Michaels/roth Stock/Capital Pictures/Profimedia/

Album "Mama Said" nije inkorporirao funk i psihodelične premise kao "Let Love Rule". Umjesto toga, odlučio se usredotočiti na temelje rock glazbe i elemente soula, koji su se posebice čuli u hitu "It Ain‘t Over Til It‘s Over", singlu koji je privukao pozornost onih koji prije nisu znali za Kravitza. Do danas je to jedna od Kravitzovih najomiljenijih pjesama diljem svijeta, a oduševljava i kritiku i publiku rezultirajući komercijalnim uspjehom.

Taj album i nadolazeći hitovi poput "Always on the Run", "Are You Gonna Go My Way" i kasniji "Fly Away" obilježili su devedesete i pretvorili Lennyja u jednu od najvećih zvijezda te dekade. Osim glazbene karijere koja se uspješno produljila i u 21. stoljeće, Kravitz se okušao i u glumi: "Precious" iz 2009. i prva dva dijela filmskog serijala "Igre gladi". Nedavno, objavio je i hvaljeni album "Blue Electric Light", a punio je i tabloide izjavom da "živi u celibatu posljednjih devet godina". Tvrdi kako se kloni fizičke intimnosti sve dok ne pronađe onu pravu, a ističe kako je postao jako odlučan u načinu na koji živi, odnosno rigorozno se drži pravilne prehrane i vježbanja.

image

Zoe i Lenny

Rodin Eckenroth/getty Images/profimedia/Rodin Eckenroth/getty Images/profimedia

Kravitz je svojim ljubavnim životom u nekim periodima privlačio čak veću pozornost nego glazbom, ali proslavljeni se glazbenik danas suzdržava od bilo kakve fizičke intimnosti i tako će biti dok ne pronađe pravu ženu, i to sve zbog promiskuiteta njegova oca. Naime, Lenny je ostao slomljena srca nakon što se otkrilo da je njegov otac imao aferu dok je bio u braku s njegovom majkom glumicom.

Iako javnost, i u trenutku pisanja ovog teksta, ne zna je li pronašao onu pravu, zasigurno će u pulskoj Areni prirediti odličan koncert u sklopu turneje koja je rasprodana u gotovo 30 gradova diljem svijeta. Prema napisima u stranim medijima o ovoj turneji, Kravitz uspijeva prenijeti intimnost i emotivnost novog albuma i cjelokupnoga svog glazbenog stvaralaštva te je još jedan element koji mu osigurava mjesto u panteonu preostalih istinskih rock zvijezda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 14:40