PRODUKTIVAN AUTOR

U 74. godini života preminuo poznati srpski kompozitor i dirigent Vojislav ‘Vojkan‘ Borisavljević

Vojislav 'Vojkan' Borisavljević
 Screenshot/YouTube
Borisavljević je tijekom svoje karijere napisao više od 500 pjesama za neke od najpoznatijih jugoslavenskih pjevača

Vojislav "Vojkan" Borisavljević, srpski kompozitor i dirigent, preminuo je u utorak u Beogradu u 74. godini života, pišu Novosti.

Borisavljević je tijekom svoje karijere napisao više od 500 pjesama za neke od najpoznatijih jugoslavenskih pjevača poput Lea Martina, Zdravka Čolića, Đorđa Marjanovića i Mikija Jevremovića. Najviše je surađivao s Martinom, za kojega je napisao 12 pjesama, među kojima je i njegov veliki hit "Odiseja".

Za Marjanovića je napisao "Tu tužnu muziku", za Čolića "Ljubav je samo riječ", a za Jevremenovića "Pesnikovu gitaru".

Borisavljević je tijekom karijere napisao i glazbu za 14 filmova, osam televizijskih serija i 13 televizijskih filmova. Na filmu je debitirao s glazbom za film "Višnja na Tašmajdanu" (1968.) koji je režirao Stole Janković. Njegova glazba za film "Lajanje na zvezde" (1998.) nagrađena Zlatnom mimozom na Festivalu jugoslovenskog filma u Herceg Novom.

Među glazbom za televizijske serije osobito se ističe pjesma "A sad adio" koju je napisao za seriju "Vruć vetar" (1980.) redatelja Ace Đorđevića i scenariste Siniše Pavića, a koju je otpjevao Oliver Dragojević.

Borisavljević se u razgovoru za Dnevni avaz 2018. godine prisjetio kako je nastala pjesma "A sad adio".

- Sjećam se toga, kao da je jučer bilo. Išao sam u Dubrovnik. Đorđević i Pavić su mi rekli kakva to pjesma treba biti. Tražili su da se osjeća vrući vjetar. Prije toga sam ljetovao na (grčkom otoku) Kreti i tamo sam ga bio osjetio. Brzo sam shvatio što žele. Bio je to trenutak inspiracije - rekao je kompozitor.

Borisavljevć je rekao da je pjesmu Dragojević otpjevao jednom i nikad više.

- Komponirao sam je u taksiju do aerodroma, a Oliver ju je snimio jedne večeri za 10 minuta u studiju Radio Beograda. Njegov glas je obilježio pjesmu. Lijepo sam s njim surađivao i žao mi je što se raspala Jugoslavija. To vrijeme, ta zemlja, kultura, glazba i suradnja među nama, iznjedrili su mnogo dobrih stvari. U toj različitosti naroda trudili smo se da se natječemo i budemo bolji od drugih na pozitivan način - dodao je Borisavljević.

Borisavljević je rođen 5. svibnja 1947. godine u Zrenjaninu, a već se iduće godine preselio u Beograd, gdje je završio gimnaziju i Filozofski fakultet. Glazbeno se obrazovao u Muzičkoj školi "Dr. Vojislav Vučković" i Muzičkoj školi "Stanković" u Beogradu, a pohađao je i privatne glazbene škole u Parizu.

Glazbom se profesionalno počeo baviti 1965. godine, a cijeli je život djelovao kao slobodan umjetnik u okviru Udruženja kompozitora Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:18