AKIJEVA BIOGRAFIJA

Tri puta se ženio, nedavno je ponovo postao otac, a srce mu je osvojila tajanstvena Slovenka

Aki Rahimovski, frontman grupe Parni Valjak


 

 Biljana Gaurina/Cropix
Kao tinejdžer bio je član nekoliko sastava, od kojih su neki Vakuum, Krvna braća i Torr

Aki Rahimovski, tamnokosi pjevač nevjerojatne glazbene karizme, svima s ovih prostora prepoznatljiva, pomalo hrapava glasa uz kojeg su odrastale generacije, rođen je u Nišu 5. lipnja 1955. godine.

No, nije to grad koji pamti kao mjesto svojeg odrastanja. Još dok je bio malo dijete zajedno s obitelji preselio se u Skoplje. Ljubav prema glazbi usađena mu je od malih nogu. Naime, otac mu je bio profesor glazbe, pa je i ljubav prema glazbi prenio na svojeg sina. Sa sedam godina krenuo u glazbenu školu, odsjek klavir i pjevanje. Više se bavio klasikom, učio je temelje. Paralelno je i igrao nogomet, i to poprilično dobro, no odlučio se za glazbenu karijeru.

Ipak, klasika nije bila njegov životni odabir.

Kao tinejdžer bio je član nekoliko sastava, od kojih su neki Vakuum, Krvna braća i Torr, s kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. godine. I upravo je tada, u dvadesetoj godini, i nastupila velika prekretnica, kao i poznanstvo koje će obilježiti mnoge živote. Naime, godine 1975. upoznaje gitarista i skladatelja Huseina Hasanefendića Husa i Juricu Pađena. Te iste 1975. godine u suradnji s menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osnivaju prvu postavu Parnog valjka, kao nekakvu zagrebačku varijantu Bijelog dugmeta. U karijeri koja je trajala desetljećima Parni valjak objavio je 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 uživo albuma, 4 kompilacije i 2 koncertna DVD-a. Nevjerojatna produkcija. No, uživali su u poslu, ništa im nije bilo teško.

image

Aki Rahimovski

Ranko Suvar/Cropix

O privatnom je životu vrlo rijetko govorio. Poznato je da je volio kuhati, da mu je to bio hobi. Ženio se tri puta. Iz prvog braka ima sina Kristijana Rahimovskog, koji je krenuo očevim stopama i postao pjevač. U drugom je braku dobio kćer Edinu, a s drugom suprugom Ingrid bio je desetljećima.

Svoj je stav o potrebi za privatnošću objasnio kroz prizmu i sebe i supruge. Tako je u intervjuu za Blic jednom prilikom rekao: "Privatni život treba ostati privatan. Moja supruga nije tražila eksponirati se uz mene i zaista, svaki put kada se pojavimo na nekom događaju, fotografi znaju da se ona ne želi slikati, i ne slikaju nas. Često se dogodilo da u novinama izađe slika mene s drugom ženom, a ona mi kaže: 'Otkad sam ja to postala plava?' Novac nije bitan. Najvažnija je obitelj. Kad primim svoje unuke, shvatim što je najvažnije na svijetu. Nisu to novci, to je obitelj".

image

Aki Rahimovski i Neno belan


Biljana Gaurina/Cropix

Rekao je da Ingrid nikad nije bila ljubomorna na ljubavne pjesme koje je pjevao: "A ne, ne. To je sve Husovo maslo, on piše pjesme, ja ih samo otpjevam. Morate njega pitati što misli kad ih piše. Da vam kažem, ja sam zaljubljen u suprugu kao i prvog dana. Ona je istrpjela najveći dio života glazbenika i ja sam joj zahvalan na tome".

image

Aki Rahimovski

Jakov Prkic/Cropix

Svi albumi doživljavaju zlatne i platinaste naklade, a ukupne naklade već su imale nekoliko milijuna. Album "Pretežno sunčano" objavili su 2004. godine. Nakon raspada 2009. godine bend se ponovo okupio i objavio povratnički album.

Aki Rahimovski doživio je blaži moždani udar prije tri i pol godine, a nakon toga je u intervjuu za Jutarnji rekao: "Dobro sam. Sve je u redu, oporavljam se, ali nije to ni bilo tako strašno kako sam čitao u novinama. Važno je da oporavak ide prema planu, da se ja dobro držim i da svi zajedno vjerujemo da će na kraju biti sve u redu. Veliki sam optimist po tom pitanju". Preporučili su mu da ostavi cigarete i crnu kavu te da se prebaci na mediteransku prehranu s mnogo povrća i voća.

image

Aki Rahimovski i Husein Hasanefendić-Hus

Goran Mehkek

Prije dvije godine, u 65. godini, Rahimovski je dobio treću kćer. Mediji su se tada raspisali da je frontmen Parnog valjka dobio djevojčicu Antoniju sa znatno mlađom, tajanstvenom 37-godišnjom Slovenkom Barbarom Vesel, zdravstvenom tehničarkom. Djevojčica je nedavno navršila dvije godine. Aki i Barbara uspijevali su vezu držati dalje od očiju javnosti, a doznalo se da su većinu vremena zajedno provodili u susjednoj Sloveniji. Navodno se glazbenik tamo preselio da bi s partnericom odgajao njihovu kćer.

Pisalo se o navodnim lošim odnosima između Akija i njegova prvorođena sina, no obojica su to opovrgavali, pa je Aki jednom rekao: "Nikada nisam bio u lošim odnosima sa sinom, nema tu priče, to su smislili zbog priče. Moj sin je sada završio album, kreće u promociju i savjetovao sam mu da vjeruje u ono što radi." Navodno se sa sinom čuo i večer prije nego što je preminuo, poručio mu je da pazi na sebe.

- Tužna je i neočekivana ova vijest. Prijatelji smo od prvih Akijevih dana u Zagrebu. Bio je predivna osoba, kao i veliki rock pjevač. Parni je valjak nezamisliv bez njegova glasa, šarma, kretanja na pozornici. Osim toga, bio je voljena osoba. Kada ste u javnom poslu, ne vole vas svi, ljudi se često polariziraju, nešto zamjeraju... Akiju nisu. Svatko ga je volio, rekao nam je dugogodišnji direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:41