Tech house legenda

Terry Francis u Petom Kupeu: ‘Jednom nas je u Zagrebu zbog lijepih djevojaka skoro pogazio tramvaj‘

Terry House

 Peti Kupe, Promo/
U Hrvatskoj je prvi put nastupio u tadašnjem OTV domu u kojem je u to vrijeme po danu bio TV studio

- Puštat ću žestoki, duboki trippy underground i house za vašu glavu i vaša stopala ️- najavio nam je DJ Terry Francis u kratkom razgovoru koji smo vodili uoči njegova nastupa u subotu u Petom kupeu u Zagrebu.

U gradu Adventske čari održat će se 3. prosinca poseban event za sve koji vole začiniti zimske dane dobrom glazbom i još boljim izlaskom. Adria Beat je novi projekt iskusnih organizatora te će u novom ruhu premijerno u subotu ugostiti ovu Tech House legendu. Društvo će mu praviti iskusni splitski majstor Miro Burić aka Miro Underground Control, uz mlade snage - DJ Kobali i Chuba Chubs. Ovaj event, prema najavi, bit će spoj dobre stare, skoro zaboravljene, plesne muzike i ugodnog, novog, feel good ambijenta.

No vratimo se Terryju Francisu, legendi kultnog kluba Fabric u Londonu i rado viđenom gostu scene u Hrvatskoj. Pitamo ga koji je bio njegov prvi nastup u Hrvatskoj.

- Mislim da je to bilo 1998. godine i bilo je u klubu koji je sada Boogaloo, ali se zvao OTV dom i u to je vrijeme je po danu u njemu bio TV studio. Bilo je to cool mjesto! Još uvijek je otprilike iste veličine, ali bilo je puno sirovije nego sada s nekoliko bar-šankova. Dolazio sam tamo s Nathanom Colesom, Eddiejem Richardsom, Gideonom, Richardom Grayem i nekolicinom drugih. Na poziv Marijana Felvera - odgovara T. Francis.

Terry je počeo svoju DJ karijeru kasnih 80-ih s prvim nastupom u The Arches u Vauxhallu u Londonu. Prvu rezidenciju imao je u In-Ter-Danceu, zloglasnom noćnom klubu Sterns u Worthingu, Sussex. Upoznao je Eddieja Richardsa te potpisuje za Dynamix DJ agenciju, nakon čega su uslijedile međunarodne svirke...

S Nathanom Colesom i prijateljima 1994. kreće s Wiggle večerima koje su bile kultni underground house događaj u Londonu. Terry je 1997. godine osvojio nagradu časopisa Muzik za "Najboljeg novog DJ-a", bilo je to otprilike i vrijeme kada je počeo dolaziti na nastupe u Hrvatsku, kojih će se do danas skupiti dosta. Dvije godine kasnije dobio je tjednu rezidenciju u legendarnom noćnom klubu Fabric u Londonu, gdje još uvijek svira 22 godina kasnije, jednom ili dvaput mjesečno.

Zanimalo nas koja je to tajna veza njega i hrvatske publike.

- Zbog toga što tako dugo dolazim u Hrvatsku stekao sam mnoge prijatelje, iz gradova i s raznih otoka, i nastupao sam u puno različitih klubova - kaže.

Prisjetio se i jedne anegdote sa svojih prvih boravaka kod nas.

- Došao sam u Zagreb s Nathanom Colesom i Gideonom Jacksonom i još nekim našim prijateljima, to je moralo biti prije 15 godina. Jedan dan jedan od naših prijatelja gledao je neku djevojku u gradu i oborio ga je tramvaj. Bio je nokautiran, mi smo ga posjeli i pomogli mu dok se nije vratio sebi. Došla je policija, oduzeli su mu putovnicu i svi smo otišli na sud pred suca, i dobio je još novčanu kaznu jer se našao na putu tramvaju i nije mu bilo dopušteno vratiti putovnicu dok nije platio, mislim da je bila u vrijednosti oko 100 funti ili tako nešto. Kad se toga sjetim, uvijek me ulovi smijeh, jer zaradio je glavobolju i ostao bez novca, a i bez djevojke koja je samo prošla! - prisjeća se Terry Francis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:46