KRAJ INMUSICA

Spoj dark teatralnosti s ‘američkim’ zvukom

Ovo je bio treći i ujedno najbolji nastup Editorsa na jarunskoj obali

Iako su u Zagrebu bili već dva puta, nastup Editorsa trećeg dana INmusic festivala nije mogao biti bolje tempiran: naime, 1. srpnja službeno izlazi njihov novi album “The Weight Of Your Love”, a zagrebački koncert dogodio se dan nakon intimnog predstavljanja novog albuma u berlinskom klubu Postbahnhof za samo 300 ljudi, te neposredno uoči nastupa na velikoj pozornici Glastonburyja ovaj vikend.

Neočekivani miks

Slično kao i njihovi mlađi kolege Arctic Monkeys, koji su suradnjom s Joshom Hommeom kormilo svog glazbenog smjera skrenuli s indie rocka ka psihodeliji, tako su i Editorsi na novom albumu odlučili zazvučati “američki”.

Album su snimali u Nashvilleu, zajedno s producentom benda Kings of Leon, a pjevač benda Tom Smith otkrio je u jednom intervjuu da je oduvijek volio glazbu američkih bendova kao što su Arcade Fire i R.E.M. Riječ je ujedno o prvom albumu koji su Editorsi napravili nakon odlaska gitarista Chrisa Urbanowicza, koji ih je napustio u travnju 2012. godine.

Pa kako je sve to skupa zvučalo na koncertu? Odgovor je - iznenađujuće. Naime, dogodilo se to da su Editorsi od benda čije je nastupe krasila poprilična doza teatralnosti postali bend koji je vješto uspio spojiti mračne melodije koje su prevladavale na prva dva albuma (“Munich”) s pjesmama koje su im priskrbile status “onog benda koji zvuči kao Joy Division, a nije Interpol” (“Bricks and Mortar”), pa sve do onih dijametralno suprotnih, poput nove “The Phone Book” koju je Smith odsvirao na akustičnoj gitari i na kojoj se ponajviše osjetio utjecaj braće Followill i njihova producenta.

Iz ovog nadasve neočekivanog miksa iskakali su tek dijelovi na kojima je bend zvučao kao U2 (novi singl “A Ton Of Love”), no nadam se da to nije put kojim žele krenuti.

Iako bismo mogli reći da se Editorsi na jarunskoj obali osjećaju gotovo kao doma, s obzirom na to da su prvi put na INmusicu bili 2009., a godinu poslije spustili su se malo niže, do Aquariusa, njihov nastup na trećem danu INmusica bio je možda najbolji dosadašnji.

Iako publika nije ludovala kao dan prije na Arctic Monkeys, za kraj nas je dočekala odlična, produžena verzija rasnog hita “Papillon”, a unatoč zlim jezicima, uvrštavanje Editorsa u line up nije bilo tek popunjavanje programa, iako bi festival možda i bolje funkcionirao da je sveden samo na dva dana.

Mladost i iskustvo

Britanski duo Basement Jaxx uz pratnju plesačica pobrinuo se da se publika u kasne sate još malo razgiba i time zaključio ovogodišnje izdanje koje je krasio spoj mladosti i iskustva: uz neuništivog Iggyja Popa koji je veteran samo na papiru, vrhunac festivala bili su Arctic Monkeys koji su pokazali da su sazreli u pravi bend, a za sve nas koji žalimo što se ove godine neće održati Dirty Old Festival u Velikoj, tu su bili melodični punkeri NOFX, u čijem je dolasku posredovao upravo osnivač DOF-a, Igor Banjanin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:38