ANNA NETREBKO

Sopranistica čiji su koncerti otkazani zbog Putina pokajala se i dogovorila nastup u Monte Carlu

Sopranistica Anna Netrebko

 Itar-tass News Agency/Alamy/Alamy/Profimedia
Slavna operna pjevačica izvodit će u Operi Monte Carlo Puccinijevu "Manon Lescaut" 22., 24., 27. i 30. travnja

Ruska sopranistica Anna Netrebko, koja je zbog javne podrške Vladimiru Putinu u ratu s Ukrajinom ostala bez brojnih nastupa po svijetu, ovog će mjeseca ipak imati koncert u Operi Monte Carlo. Slavna operna pjevačica izvodit će Puccinijevu "Manon Lescaut" 22., 24., 27. i 30. travnja umjesto prethodno najavljene izvođačice Marie Ageste. Opernoj divi bit će to prvi nastup nakon što je počela ruska invazija na Ukrajinu. Prvo joj je suradnju otkazala njujorška Metropolitan Opera jer se odbila "javno distancirati od predsjednika Vladimira Putina", naveli su u priopćenju, a osim toga bio joj je otkazan niz koncerata u zapadnim zemljama.

Uz ostalo, sopranistica je po prvi puta trebala održati koncert i u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Lisinski, zajedno sa suprugom Yusifom Eyvazovom, ali i on je otkazan. Najpoznatiji par na sceni koji izvodi modernu operu 9. travnja trebao je predstaviti novi program "Opera D'Amore" u pratnji Zagrebačke filharmonije.

"Zbog ove užasne situacije, vjerujem da sada nije vrijeme za glazbu i izvođenje, odlučila sam odustati od nastupa što je bila teška odluka, ali znam da će me moja publika podržati i razumjeti", izjavila je tada Anna Netrebko.

Kontroverze oko sopranistice nastale su kada se na Twitteru pojavila slika iz 2014. godine na kojoj drži rusku zastavu nakon što je dala donaciju od milijun rubalja opernoj kući u Donjecku, ukrajinskom gradu pod kontrolom proruskih separatista. Također, 2008. godine Putin joj je dodijelio titulu Narodne umjetnice Rusije.

Anna Netrebko je pokušala demantirati sve poveznice s Putinom pa je tako krajem ožujka izjavila da "nije član niti jedne političke stranke ni u savezu s bilo kojim liderom Rusije", a dodala je i da "žali što su (njene) prošle radnje i izjave mogle biti pogrešno protumačene".

Anna Netrebko ruska je operna sopranistica koja je imala aktivnu međunarodnu karijeru i istaknute nastupe na Salzburškom festivalu, u Operi Metropolitan, Bečkoj državnoj operi i Kraljevskoj operi. Karijeru je započela u Marijinskom kazalištu, a na međunarodnoj je sceni zapažena nakon što je glumila Donnu Annu u Mozartovom "Don Giovanniju" na salzburškom festivalu 2002. godine. (Lara Anić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 13:09