VELIKA ZVIJEZDA

Skandal u Lisinskom: ‘Maestro Runtz prekinuo je koncert jer je nekome iz publike u prvom redu zazvonio telefon‘

Dawid Runtz

 Tomislav Kristo/Cropix
Ne zna se, kome je zazvonio telefon, no bilo je to jednom od uzvanika ili uzvanica koji su sjedili u prvom redu

Bilo je to na samom početku izvedbe Alpske simfonije Richarda Straussa. Dawid Runtz,velika dirigentska zvijezda, trenutačno na čelu Zagrebačke filharmonije, zastao je, spustio je ruke, a orkestar je utihnuo. I koncert je počeo iznova. O neočekivanoj stanci tijekom otvorenja sezone Zagrebačke filharmonije koncertom iz ciklusa Plava oktava pisala je glazbena kritičarka Jutarnjeg lista Jagoda Martinčević, koja je iznenađujuć prekid opisala kao " presedan kakav barem ja u polustoljetnoj kritičarskoj praksi nisam doživjela".

Međutim, na naš upit o točnom razlogu prekida izvedbe, iz Zagrebačke su filharmonije odgovorili: "Izvještavamo Vas kako je razlog stanke zvuk zvonjave telefona iz prvog reda publike". Tako se nešto, uvjeravaju nas, nije dugo dogodilo. Ne zna se, dakle, kome je zazvonio telefon, no bilo je to jednom od uzvanica ili uzvanica koji su sjedili u prvom redu.

Veliko otvorenje sezone obilježili su gostovanje mladog hrvatskog pijanista Lovre Marušića te uvertira operi Borisa Papandopula, Koncert za klavir i orkestar u C-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta i već spomenuta Alpska simfonija Richarda Straussa u izvedbi Zagrebačke filharmonije.

Maestro Runtz, koji se smatra jednom od glavnih mladih europskih dirigenata, vodeći je dirigent Zagrebačkog filharmonijskog orkestra od siječnja prošle godine. Srodnu poziciju obnaša i u Poljskoj kraljevskoj operi od 2017. godine.

Njegova suradnja sa Zagrebačkim filharmonijskih orkestrom uključuje izvedbe Posvećenja proljeća Igora Stravinskog te Koncerta za čelo u A-molu slavnog skladatelja Schumanna.

U siječnju 2020. ravnao je koncertom u povodu hrvatskog službenog preuzimanja predsjedanja Vijećem Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:56