JEDVA SMO DOČEKALI

Sjajan koncertni tjedan u Zagrebu: Stižu EODM, The Lemonheads, Julien Baker i Skunk Anansie

Eagles of Death Metal

 PROMO
Nakon stanke uzrokovane pandemijom covida-19, velika glazbena imena napokon su krenula na dugoočekivane turneje

Američka kantautorica te multiinstrumentalistica Julien Baker dolazi u Zagreb, u Tvornicu kulture u ponedjeljak, 2. svibnja 2022. Ova mlada umjetnica iz Memphisa poznata je po jako osobnim stihovima, katarzičnom pisanju tekstova, dok je njezina glazba svrstana pod indie rock, folk i alternative žanrove. Stihovi su puni priča o nadi, iskupljenju, ljubavi, ovisnosti, kao i vjerskim temama te osobnim iskustvima.

Julien je svoje glazbene vještine brusila u srednjoškolskom bendu, nakon čega je krenula pisati za sebe. Debi iz 2015. “Sprained Ankle” odmah je zasjeo na Billboardovu Heatseekers listu i obilježio vrhove ljestvica najboljih godišnjih izdanja. Na albumu se uz sjajne aranžmane protežu samo njezin glas i gitara, a takav ogoljeni zvuk često je viđen i na nastupima na kojima koristi još samo loop. Hvaljeni album pozicionirao ju je kao umjetnicu koja savršeno nalazi balans između pisanja o slomljenom srcu i katarzične glazbe. Svoj prepoznatljivi i iskreni izričaj nastavlja i na albumu “Turn Out The Lights” na kojemu se može čuti violina i orgulje te sjajna produkcija, a koji je po izlasku zasjeo na Billboardovu ljestvicu 200 najboljih albuma.

Za najnovije izdanje “Little Oblivion”, objavljeno u veljači ove godine, Julien je željela eksperimentirati s bendom i punijim zvukom, pa se na njemu može čuti bubnjeve, bass, klavijature, mandolinu i banjo, a sve ih svira sama. Kritika hvali album ove dvadesetpetogodišnjakinje, pa New York Times navodi da je album podignuo njezinu glazbu na novu razinu, Loud and Quiet za Julien kaže da se s novim uratkom istaknula kao jedna od najboljih umjetnica našega vremena, dok New Yorker album naziva kompleksnim i prekrasnim.

Baker je nastupala i surađivala s primjerice Death Cab For Cutie, The National, The Decemberists, Belle & Sebastian, Touche Amore te turirala po Americi i svijetu. U Hrvatsku dolazi u sklopu velike turneje, koja će ju nakon sjeverne Amerike dovesti u Europu, a u travnju i svibnju nastupit će po dvoranama Nizozemske, Danske, Švedske, Norveške, Češke, Austrije, Njemačke, Italije, Belgije, Irske kao i Španjolske.

Ulaznice su u pretprodaji po cijeni od 100 kuna, a na dan koncerta stajat će 120 kuna.


I američki indie heroji, grupa The Lemonheads predvođena Evanom Dandom, vraćaju se u Zagreb, u Vintage Industrial Bar u utorak, 3. svibnja 2022. Bend dolazi u sklopu “It’s a Shame About Ray” obljetničke turneje kojom slave 30 godina legendarnog albuma, a svirat će ga u cijelosti.

Prozvan jednim od najboljih generacijskih albuma, neki kritičari su ga opisivali bubblegungeom pokušavajući ga smjestiti između grungea i melodičnog popa. Kultni studijski album obilježio je devedesete uz pjesme poput “It’s a Shame About Ray”, “Confetti”, “My Drug Buddy”, "Alison's Starting to Happen”, “Bit Part” ili “Kitchen”. Veliku obljetnicu prati i izlazak deluxe izdanja koje sadrži primjerice i dosad neobjavljene sessione ili demo snimke koje će prvi put biti na vinilu.

Zagrebački nastup bit će prilika čuti kultne pjesme s albuma, ali i presjek karijere benda uz singlove poput “Hospital“, “Into Your Arms“, “Left For Dead“, “Being Around“ ili “Big Gay Heart“.

The Lemonheads su osnovani davne 1986., a Evan Dando je do danas ostao jedini originalni član. Globalni uspjeh doživjeli su s albumima “It’s A Shame About Ray” i “Come On Feel The Lemonheads” te obradom klasika Simona & Garfunkela “Mrs Robinson” koja je zabilježena kao njihov najuspješniji singl. Lemonheads su krajem 90-tih prestali s radom, da bi se vratili 2005. Kolekciju obrada naziva “Varshons” grupa je izbacila 2009., kao i “Varshons 2” deset godina kasnije s interpretacijama pjesama izvođača kao što su Yo La Tengo, Jayhawks, The Eagles, Nick Cave & The Bad Seeds i Lucinda Williams.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 120 kuna do 2. svibnja, a na dan koncerta 140 kuna.


A u Tvornicu kulture u nedjelju, 8. svibnja 2022., na klupski koncert vraćaju se legendarni američki rock’n’roll divljaci, Eagles of Death Metal. Već ranije rasprodali su Boogaloo i Tvornicu, ostavljajući iza sebe znojne klubove nakon višesatnog rock’n’roll ludila. U Hrvatsku ovoga puta dolaze u sklopu svjetske turneje kojom obilježavaju 24 godine djelovanja, a nastup u Tvornici bit će jedini u regiji.

Poznati po zarazno dobroj energiji i nastupima, EODM live bend čine Jennie Vee na bassu, Jorma Vik na bubnjevima i Joshua Jove na gitari. Eagles of Death Metal osnovali su najbolji prijatelji Jesse Hughes i Josh Homme (Queens of the Stone Age) 1998. u Kaliforniji. Ime je nastalo kad su se zapitali kako bi zvučao spoj grupe Eagles i death metala, žanra kojeg unatoč imenu ne sviraju, ali neomeđeni okvirima predstavljaju energični rock sa žestokim gitarskim riffovima i bubnjevima, poigravaju se s estetikom prljavog rocka i duhovitim tekstovima.

Jedan su od najzabavnijih rock’n’roll sastava i divovi žanra. Albumi “Peace, Love, Death Metal” (2004.), “Death by Sexy” (2006.) i “Heart On” (2008.) lansirali su ih u sam vrh svjetske gitarske scene, dok hitovi poput “I Want You So Hard”, “I Got a Feelin’ (Just Nineteen)”, “Wannabe in L.A”, “Miss Alissa”, “Cherry Cola” i “Only Want You” obećavaju apsolutnu energiju.

EODM se vraća u klub koji dobro poznaju, pred vjernu publiku koje je sa svakim novim dolaskom sve više. Kao predgrupa nastupit će Dead Sara. Iako su aktivni na sceni Los Angelesa od ranih 2000-ih, alt-rock bend Dead Sara probio se tek 2011. sa singlom "Weatherman”. 2015. godine uslijedio je debi “Pleasure to Meet You” koji je uletio na drugo mjesto Billboardove Heatseekers ljestvice. Nakon toga i EP “Temporary Things Taking Up Space” koji im je osigurao i ugovor s labelom Atlantic. Njihove rock’n’roll himne pune gitarskih riffova predvode pjevačica Emily Armstrong i glavna gitaristica Siouxsie Medley, a tu je i bubnjar Sean Friday. Bend hvale rock ikone poput Grace Slick i Courtney Love, a novi album “Ain’t It Tragic” još je jedna potvrda njihove kvalitete koja zaslužuje pozornost.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 170 kuna. Ostane li ih, na dan koncerta stajat će 200 kuna.


U Zagreb stižu i britanske rock ikone Skunk Anansie, koje u zagrebačkom Domu sportova gostuju 13. svibnja 2022. Bend je krenuo na veliku europsku turneju koju su otvorili u Španjolskoj, a obići će sve od Islanda, Portugala, Njemačke, Italije do zemalja Beneluksa ili primjerice Francuske. Nastupi diljem UK-a dobrim dijelom unaprijed su rasprodani, a mediji za bend kažu da utjelovljuje moć rocka i dalje pokazuje ono najbolje od sebe u nastupima.

Turneja najvećih hitova dovodi Skunk Anansie u Dom sportova gdje je zakazan novi susret s hrvatskom publikom. Nakon fantastičnog nastupa na Šalati u srpnju 2019., bend je uvrstio Zagreb na drugi dio velike slavljeničke turneje “25 Live @ 25“. Zasad ostaje jedini grad naše regije koji će dva puta ugostiti ovu live rock mašinu.

Povratak će obilježiti sve najvažnije pjesme iz repertoara, uključujući singlove poput “Hedonism“, “Weak“, “I Can Dream“, “Twisted“, “Charlie Big Potato“, “Secretly“, “Because Of You“, “Brazen (Weep)“, “Charity“, “Tear The Place Up“, “Secretly“, “The Skank Heads“, “Yes It's Fucking Political“ te posljednji singlovi “What Do You Do For Love“ i “This Means War”.

Kao predgrupa će im se pridružiti londonski alt rock dvojac Shelf Lives, koji za sebe kaže da vraćaju punk na repertoar kućnih tuluma, a opaki zvuk gitare i bas potpis su njihova odvažnog i pamtljivog zvuka.

Dosad kupljene ulaznice vrijede za novi termin 13. svibnja. Ulaznice su u prodaji po cijeni od 230 kuna, dok će na dan koncerta za ulaz trebati platiti 260 kuna.

Službena prodajna mjesta za navedene koncerte su Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Ul. Hrvatske bratske zajednice 4), Aquarius CD Shop (Varšavska 13), Dallas Music Shop Rijeka (Splitska 2a), sva prodajna mjestima Eventima i online www.eventim.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 22:21