ISLANDSKI VELIKANI

Sigur Rós o novom albumu: ‘Željeli smo da glazba na njemu bude raspršena, prekrasna i plutajuća‘

Jón Þór ‘Jónsi‘ Birgisson (Sigur Rós)

 Justin Ng/Avalon/Profimedia/Justin Ng/avalon/profimedia
Ovaj hvaljeni post rock bend na šibensku Tvrđavu sv. Mihovila, vjerojatno najljepšu koncertnu pozornicu Jadrana, stiže 24. i 25. srpnja

Grupa Sigur Rós objavila je novi album "Átta", prvi nakon deset godina, a novi materijal označio je i početak turneje u sklopu koje će 24. i 25. srpnja nastupiti na Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku.

Novih deset pjesama bend je objavio za BMG, a vinilno izdanje albuma bit će dostupno od 1. rujna. Želeći, kako kažu, da glazba na novom albumu bude uz minimalne bubnjeve kako bi bila raspršena, prekrasna i plutajuća, dozvolili su si ići daleko s aranžmanima. Bend je na albumu surađivao s London Contemporary Orchestra kojim dirigira Robert Ames, kao i islandskim suradnicima Brassgat í bala, dok je Paul Corley uz bend koproducent i zadužen za miks albuma. Prvi je to album otkako se multiinstrumentalist Kjartan "Kjarri" Sveinsson ponovno pridružio bendu.

Osmi album "Átta" prate sjajne recenzije, a mediji složno hvale novi materijal nakon desetljeća. Pitchfork kaže da je riječ o minimalnoj glazbi koja je maksimalno izvedena, a uz 41 člana orkestra i očaj zbog klimatskih promjena te Jónsijev nezaboravan vokal "album nikad ne zvuči neiskreno u nastojanjima da pruža nadu za beznadna vremena". NME kaže da je "Átta" "najbolji album benda nakon kultnog "Takk" i ploča koja bendu daje puno više razloga da dodaju čistu i prirodnu dušu u ovaj hladan i neosjetljiv svijet". Variety Magazine navodi da vas u prvoj minuti uvuče jedna od najboljih zvučnih kupki Sigur Rósa dosad, a "amorfna priroda zvuka čini da iznova možete otkriti nešto što ranije niste primijetili". NPR kaže kako na novom albumu izbija toplina i svjetlost u tami, a osmi album benda "uspijeva istovremeno biti najvelebniji i najintimniji".

Jedan od najvećih i najutjecajnijih post rock bendova svih vremena, Sigur Rós, započeo je veliku europsku i američku turneju u sklopu koje dolaze i u Hrvatsku. Turneja, koja kombinira nastupe s 41-članim orkestrom te solo i festivalske svirke, obići će i velike festivale poput Mad Coola, Rock Werchtera ili Cruilla.

Dva posebna datuma, 24. i 25. srpnja, rezervirana su za Šibenik na čijoj će Tvrđavi sv. Mihovila islandski velikani Sigur Rós odsvirati samostalne koncerte i intimne nastupe. Svirke na vjerojatno najljepšoj koncertnoj pozornici Jadrana proći će u znaku epohalnog albuma "( )", jednog od najpoznatijih djela kompletne post/ambijentalne rock scene, koji ove sezone obilježava dva desetljeća od objave. Ulaznice po cijeni od 66 eura mogu se pronaći u Dirty Old Shopu, Rockmarku, svim Eventim prodajnim mjesta i na Eventim.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:10