ISPRAVILA SE

Ruska sopranistica Ana Netrebko osudila rat, vraća se na pozornicu u svibnju

Ana Netrebko

 Profimedia
‘Žao mi je ako su se moja djela i izjave u prošlosti mogli krivo tumačiti. Otvoreno osuđujem rat protiv Ukrajine‘, napisala je

Ruska sopranistica Ana Netrebko, koju su kritizirali zbog toga što nije osudila rat u Ukrajini, u srijedu je "jasno" osudila invaziju i najavila nastavak koncerata u Europi krajem svibnja, u poruci koju je u srijedu objavila na Facebooku.

"Žao mi je ako su se moja djela i izjave u prošlosti mogli krivo tumačiti", napisala je slavna 50-godišnja umjetnica koja živi u Beču. "Otvoreno osuđujem rat protiv Ukrajine. Moje stajalište je jasno", dodala je.

Dok se pojačavao pritisak na nju i na ruske umjetnike, Ana Netrebko koja ima rusko i austrijsko državljanstvo, objavila je 1. ožujka da otkazuje sve nastupe na pozornici "do drukčije odluke".

U ožujku je trebala nastupiti u Filharmoniji Elba u Hamburgu, u milanskoj Scali i u Zuerichu.

Dva dana poslije napustila je i njujoršku Metropolitan Operu, nakon čega je njezin agent za njemački tjednik Der Spiegel potvrdio kraj njihove suradnje.

Premda nije otvoreno dala potporu ruskom predsjedniku, zamjerili su joj što je u prosincu 2015. došla u Doneck, gdje se fotografirala sa zastavom proruskih separatista.

Usto je potaknula kontroverzu kada je proruskom ukrajinskom dirigentu Olegu Carevu predala ček na 15.000 eura.

Tada se branila rekavši da želi pomagati umjetnost, napose Operu u Donecku koju je Ukrajina prestala financirati.

"Predsjednika Putina sam susrela tek nekoliko puta u životu, uglavnom na dodjeli nagrada za moju umjetnost i na svečanom otvorenju Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, u Rusiji 2014.", istaknula je u srijedu, napomenuvši da "nikad nije dobivala financijsku potporu ruske vlade".

Neki ruski umjetnici skinuti su s programa na Zapadu, primjerice dirigent Valerij Gergijev, blizak Kremlju, koji je smijenjen s dužnosti direktora Minhenskog filharmonijskog orkestra.

Ana Netrebko je 1994. počela karijeru zahvaljujući upravo njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 11:07