DIO POVIJESTI

Prodaje se originalni Bowiev rukopis pjesme Starman; početna cijena - 30.000 funti

 Ralph Gatti/Afp/Profimedia/Ralph Gatti/Afp/Profimedia
David Bowie jedan je od najutjecajnijih glazbenih umjetnika svih vremena i netko čiji se trajan utjecaj na glazbu još uvijek proučava

Originalni rukom pisani tekst pjesme ‘Starman‘ Davida Bowieja naći će se na aukciji s početnom cijenom od 30.000 funti, piše Guardian.

Aukcijska kuća Omega Auctions rekla je da papire s tekstom pjesme - koja uključuje Bowiejeve izmjene i dodatke - prodaje netko tko ih je nabavio 1980-ih. Stihovi su prethodno bili izloženi na izložbi ‘David Bowie Is‘ u Victoria and Albert muzeju.

‘David Bowie jedan je od najutjecajnijih glazbenih umjetnika svih vremena i netko čiji se trajan utjecaj na glazbu još uvijek proučava‘, rekao je Dan Hampson, voditelj aukcije.

‘Predmeti koji najviše uzbuđuju naše kolekcionare su oni koji ih približavaju zvijezdama, u ovom slučaju, rukom pisani tekst pjesme koju mnogi smatraju djelom istinskog genija. Prava je privilegija vidjeti ih i prodati.‘

image

Originalni rukopis pjesme Starmana

Omega Auctions

Prvi put objavljena 1972., pjesma se nalazila na Bowiejevom petom albumu ‘The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars‘. ‘Nisam znao koliko je sati, svjetla su bila prigušena‘, Bowie započinje pjesmu, a njegovo pojavljivanje u Top of the Pops smatra se trenutkom u kojem je postao zvijezdom.

Tekst pjesme ‘Starman‘ naći će se na aukciji 27. rujna s početnom cijenom od 30.000 do 40.000 funti. Aukcijska kuća prethodno je prodala Bowiejevu snimku, koju je u kanti za kruh otkrio stari kolega iz benda, za 39.000 funti.

Bowiejeva karijera trajala je pola stoljeća. Umro je od raka 2016. godine u dobi od 69 godina.

‘Cijelu svoju karijeru zapravo sam se bavio istom temom. Hlače se mogu mijenjati, ali stvarne riječi i teme koje sam uvijek birao za pisanje su stvari koje se tiču ​​izolacije, napuštenosti, straha i tjeskobe - stvari koje osjećaju svi u životu‘, rekao je u intervjuu 2002.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:52