‘TRBOSJEK‘

Priča o jorkširskom ubojici koji je ulovljen - slučajno: Nije dočekao seriju, umro je od korone

The Ripper
O tom neslavnom serijskom ubojici snimljena je četverodijelna dokumentarna serija "Trbosjek"

U listopadu 1975. jorkširska policija pronašla je u Leedsu beživotno, izmrcvareno tijelo 28-godišnje Wilme McCann, samohrane majke četvero djece, koja je očito uzdržavala obitelj prostitucijom.

U kratkom razmaku uslijedila su druga ubojstva, po sudu policije i to su bile prostitutke, po svoj prilici dobili su suvremenu inačicu Jacka Trbosjeka koji je krajem 19. stoljeća klao londonske prostitutke.

Sa svakim novim zločinom histerija javnosti postajala je sve veća, no mjeru je prevršilo ubojstvo 16-godišnje pomoćnice u dućanu također iz Leedsa.

image
The Ripper

Ona je bila - po ocjeni policije i medija - prva "nevina žrtva", svakako se nije bavila prostitucijom, pa je gnjev javnosti bio tim veći. Policija je dobila veći budžet, bilo je i kadrovskih promjena, ali rezultati su bili mršavi jer je puno novca potrošeno na potragu za razmetljivcem koji se hvalio da je on počinitelj, oponašajući pisma pravog Jacka Trbosjeka.

O tom neslavnom serijskom ubojici snimljena je četverodijelna dokumentarna serija "Trbosjek" (The Ripper) koja je pobudila posebnu pažnju kad je postavljena na Netflix, ne samo zato što je precizno dočarala istragu, nego i društvenu klimu toga razdoblja.

Godine 1979. Margaret Thatcher postala je prva premijerka Velike Britanije, "Jorkširski ubojica" i dalje je ubijao, a ženama je bilo dosta savjeta da je najbolji način izbjegnuti opasnost ostajanje kod kuće. Izbile su i javne ženske demonstracije, dok su novinarke upozoravale da je za loše rezultate istrage kriv i seksizam policije.

Uhvatili su ga 1981. pukim slučajem, provjeravajući sumnjive automobilske tablice, i to zaslugom policajca koji je na vlastitu inicijativu provjerio slučaj. Ubojica je sve odmah priznao, osuđen je na 30 godina robije, ali nije dočekao da vidi seriju jer je umro od posljedica koronavirusa mjesec dana prije nego što je "Trbosjek" emitiran.

Istarski glazbenici večeras zajedno za stradale u potresu

Veliki online humanitarni koncert bit će posvećen stradalima u potresu s područja Petrinje, Siska, Gline i okolice, a održat će se danas s početkom u 20 sati. Mnogi istarski glazbenici okupit će se na ovom virtualnom koncertu kako bi dali svoj doprinos, i na način na koji najbolje znaju, pomogli žrtvama potresa.

Ulaznice se mogu kupiti na stranici entrio.hr, a sav prihod od prodaje ulaznica bit će doniran. Koncert će se moći pratiti putem linka, a nastupit će Gustafi, Šajeta, Edi East Trance Blues, Veterinari, Tedi Grubica i Medea Market - Sindik. Program će voditi Dražen Turina Šajeta.

image
GUSTAFI, ŠAJETA, VETERINARI...
Koncert se prati putem linka na www.entrio.hr
20 h; ulaznica 50 kn
Jakov Prkic/Cropix

Ovo je ujedno i proslava 40. rođendana Gustafa, koji bi u starom normalnom bio obilježen popularnom "štalom", no zbog epidemioloških mjera i pijeteta prema svemu onome što je Banovina preživjela posljednjih dana koncert će biti online.

Obljetnica gostovanja Kačalovljeve grupe u Zagrebu 1920. - 1921.

Odsjek za povijest hrvatskog kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti realizirao je u suradnji s Muzejom Moskovskog akademskog hudožestvenog teatra virtualnu izložbu u povodu 100. obljetnice kulturno iznimno važnog gostovanja skupine umjetnika tog kazališta (Kačalovljeva grupa) u HNK u Zagrebu, koje je trajalo od prosinca 1920. do ožujka 1921. godine.

image
UMJETNICI MHT-a U ZAGREBU - 100 GODINA
Izložba se može pogledati na web stranici
Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
Sime Sokota/Cropix

U "United We Stream Balkan" ušla i Hrvatska, danas prvi prijenos

Kao odgovor na pandemiju koronavirusa i zatvaranje klubova diljem svijeta rodila se ideja projekta "United We Stream". Prvi stream kreće danas, a digitalni posjetitelji će petkom imati priliku uživati u koncertima iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Slovenije i Srbije. Iz Zagreba stream donosi klub Močvara, koji će nam osigurati presjek od world musica do punka i psihodelije.

image
UNITED WE STREAM BALKAN
YouTube kanal i FB stranica projekta
18.30 - 00.30 h; besplatno

Istraživački projekt Tanje Dabo o zlu u javnom prostoru

U umjetničkom istraživanju "Usputno zlo", umjetnica Tanja Dabo istraživala je i dokumentirala izražavanje zla, koje nas svakodnevno okružuje u javnom prostoru, na javnim površinama i ulicama naših gradova i sela. Usputnom zlu svjedočimo kroz medijske napise, ali i dok šetamo gradom, na zidu škole, na javnim spomenicima, na nekim usputnim zidovima.

image
USPUTNO ZLO
https://vizuraaperta.wixsite.com
Facebook stranica "Usputno zlo"
Jutarnji Grafika
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:52