Tragedija kod Donjecka

Poginuo topnik i baletan Oleksandr Šapoval: ‘Rusi su ubili plesača, pedagoga i počasnog umjetnika Ukrajine‘

Olekandr Šapovak, poginuli ukrajinski topnik i baletni plesac

 Twitter
Baletni solist Ukrajinske nacionalne opere i počasni umjetnik Ukrajine Oleksandr Šapoval poginuo je u borbama kod mjesta Majorske u Donjeckoj oblasti, javlja Kyiv Independent, pozivajući se na informacije portala Ukraina Moloda. Oleksandr je drugi kijevski baletni prvak koji je izgubio život u ruskoj invaziji, nakon što je od posljedica ranjavanja u ožujku u Kijevu preminuo prvak Baleta Artem Dacišin.

Oleksandr Šapoval pridružio se ukrajinskim oružanim snagama u topništvu ubrzo nakon ruske invazije u veljači. Šapovalovu smrt potvrdila je Katerina Kuhar, primabalerina Nacionalne opere.

"Bio je izvanredan umjetnik, svaki naš zajednički nastup bio je ispunjen takvom vitalnošću, bio je jedan od onih rijetkih ljudi koji su živjeli za pozornicu. A sada je njegov ples postao vječan", rekla je primabalerina Kuhar.

Ruski koreograf Aleksej Ratmanski, kućni koreograf American Ballet Theatrea, bivši direktor Boljšoj teatra, jedan od najaktivnijih protivnika Putinove invazije na Ukrajinu, čovjek koji je napustio Moskvu odmah na početku rata i usred rada na baletnoj premijeri, oglasio se na društvenim mrežama u povodu još jednog tragičnog gubitka za ukrajinski nacionalni balet.

"Dok reprezentacija ukrajinskog baleta priprema prvi nastup na pozornici u London Coliseumu, premijeru ‘Giselle‘, saznali smo za smrt Oleksandra Šapovala, vodećeg plesača Ukrajinske nacionalne opere, koji je također bio nastavnik u Kijevskoj državnoj baletnoj školi. Mnogi naši plesači bili su s njim prijatelji, s njim su radili ili učili. Sjećam se dobro Saše, plesao je u mojim prvim baletima u Kijevu. Poginuo je braneći svoju zemlju s oružjem u rukama. Vječno sjećanje i vječna zahvala Heroju! Prokleti rat, prokleta ruska agresija koja donosi smrt i razaranje!! R.I.P., Sasha, nastavit ćemo plesati u tvoje sjećanje", napisao je Ratmanski.

Heroj ukrajinskog baleta, počasni umjetnik Ukrajine i nacionalni prvak baleta u Kijevu Oleksij Potiomkin, koji je prvih mjeseci uzeo pušku i otišao na front, pridruživši se medicinskim volonterima, oglasio se također u povodu smrti kolege.

"U večeri 12. rujna, u neravnopravnoj bici u predgrađu mjesta Majorske, iz ruku ruskih gadova poginuo je braneći domovinu Kijevljanin, vodeći solist nacionalne opere Ukrajine, počasni umjetnik Ukrajine Šapoval Oleksandr Mikolajovič. Bila mi je velika čast plesati s Vama na istoj pozornici. Vječna slava Heroju. Počivaj u miru, Šapik", oprostio se od kolege Oleksij Potiomkin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:23