‘Hey, Hey, Rise-Up!‘

Pink Floydi objavili prvu novu pjesmu i spot u gotovo 30 godina, za sve je ‘kriv‘ rat u Ukrajini

David Gilmour

 John D Mchugh/AFP
U spotu je i Andrij Hlivniuk, iz jednog od najvećih ukrajinskih bendova BoomBox, koji pjeva na trgu Sofijskaja u Kijevu

Pink Floyd je napisao svoju prvu novu pjesmu u gotovo 30 godina kako bi podržao Ukrajince, objavio je bend u četvrtak.

"Hey, Hey, Rise-Up!" objavljen je u petak, a koristit će se za prikupljanje sredstava za humanitarne svrhe povezane s ratom.

U njemu je i Andrij Hlivniuk, iz jednog od najvećih ukrajinskih bendova BoomBox, koji pjeva na trgu Sofijskaja u Kijevu u isječku koji je postao viralan.

Hlivniuk je napustio svjetsku turneju kako bi se vratio u Ukrajinu i pomogao u obrani svoje zemlje.

"Mi, kao i mnogi, osjećamo bijes i frustraciju zbog ovog podlog čina invazije neovisne, mirne demokratske zemlje čiji narod ubija jedna od najvećih svjetskih sila", napisali su članovi Pink Floyda na Twitteru.

U priopćenju za javnost, vođa benda David Gilmour rekao je da ga je dirnuo Hlivniukov video: "Bio je to snažan trenutak zbog kojeg sam ga poželio uglazbiti."

Uspio je razgovarati s Hlivniukom koji je bio u bolničkom krevetu u Kijevu, gdje se pjevač oporavljao nakon što je pogođen gelerima u minobacačkom napadu, objavila je diskografska kuća.

"Pustio sam mu dio pjesme telefonom i on mi je dao svoj blagoslov. Obojica se nadamo da ćemo u budućnosti učiniti nešto zajedno i osobno", rekao je Gilmour.

Slika koja prati pjesmu je suncokret, a inspirirana je viralnim videom na kojem se vidi Ukrajinka kako vrijeđa dva naoružana ruska vojnika.

U njemu ona kaže vojnicima: "Uzmite ove sjemenke i stavite ih u džepove. Tako će rasti suncokreti kada se svi ovdje odmorite."

To je prva originalna glazba Pink Floyda od "The Division Bell" iz 1994. godine.

Gilmour je tvitao svoje protivljenje ratu ubrzo nakon ruske invazije, rekavši: "Putin mora otići". Također je otkrio da je njegova snaha Ukrajinka.

Bend je također povukao svoju glazbu s ruskih i bjeloruskih streaming stranica u znak protesta zbog invazije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2023 04:02