Glazbena ikona

Pete Doherty izdaje memoare koje nije pročitao, otkrio i da mu je Kate Moss zapalila plišanca

Pjevač Pete Doherty

 Pablo Patarin/AFP/Profimedia
43-godišnji Doherty posljednjih godina živi u Francuskoj, a mediji su selidbu popratili opaskom da je "zamijenio heroin sirom"

Pete Doherty (43), indie ikona 2000-ih godina, bio je sinonim za kaos.

A da je njegov život doista i bio kakav se činio dok ga je cijeli svijet na vrhuncu karijere svakodnevno pratio u novinama, potvrđuje i nova knjiga "A Likely Lad", koja izlazi 16. lipnja, a za Dohertyja ju je napisao Simon Spence, kojem je pjevač pripovijedao o svojem životu u opširnim intervjuima. Govorio mu je o svojoj glazbenoj karijeri, ali i ljubavnim pričama, borbi s drogom, razuzdanim partijima...

Na samo jednoj stranici knjige Dohertyju je poplavio stan, nakon čega je išao na suđenje zbog prometnih prekršaja, pa je na sudu izgubio 13 paketića heroina, dok je paralelno s tim njegov prijatelj, kojem je bio posudio automobil, ozlijedio čovjeka na cesti... A to je sve tek jedan mali dio cijele priče.

Doherty se dobrovoljno ispovjedio Spenceu u svrhu pisanja knjige, no, bez imalo susprezanja, ovih je dana priznao – ne može se natjerati da pročita vlastite memoare.

"Knjigu nisam pročitao jer mi je prečudno što je pisana u prvom licu", rekao je Doherty za The Guardian, dodajući kako nije očekivao takvu formulaciju svojih ispovijedi.

"Kad sam dobio knjigu u ruke, sve je bilo puno riječi 'ja', 'ja', 'ja'. Inicijalni dogovor je bio da će se knjiga pisati u trećem licu", kaže glazbenik u velikom intervjuu.

Naglašava kako ga je ovo neugodno iznenadilo, pa čak i uzrujalo.

"No agent mi je savjetovao da pustim, da mislim na novac koji ćemo dobiti. No taj smo novac već potrošili", iskren je Doherty, koji je ukazao da je nezadovoljan i još nekim stvarima u vezi knjige.

"Sve dobre dijelove su izbacili jer je knjigu morala čitati hrpa odvjetnika", rekao je, dodajući kako je među njima bio i odvjetnik njegove bivše djevojke Kate Moss.

Ipak, neka svoja sjećanja na njihovu dvgodišnju vezu ipak jest otkrio: "Ja sam želio da samo idemo kamo nas struja nosi, da svoje partnerstvo učinimo uspješnim i za*ebemo sve ostalo. To je bio moj pristup. No ona je inzistirala da se, da bi sve bilo u redu, ja moram maknuti od opijata".

Rekao je i da su upravo neslaganja oko droge i alkohola bila razlog njihova raskida. Nisu se rastali mirno, pa je Moss uzela Dohertyjevog plišanog medvjedića Pandyja, zalila ga benzinom i – zapalila.

"Uopće nije bilo smiješno. Tog sam medvjeda nosio posvuda po Londonu sa sobom. Duboko u sebi, uvjeravam se da je to laž i da ga Kate nije doista uništila, da ga još uvijek negdje čuva. No znam da on više ne postoji, da je pepeo", stoji u memoarima.

Osim samog pjevača, knjiga je zabrinula i njegovu suprugu Katiu de Vidas, inače i klavijaturisticu u njegovom bendu Pete Doherty and the Puta Madres.

"Supruzi sam rekao: 'Ako ti ne pročitaš knjigu, a ne pročitam ju ni ja, možemo se jednostavno pretvarati da ona ne postoji.' No to nije način na kojeg ona radi stvari", izjavio je nekadašnji frontmen The Libertinesa i Babyshamblesa.

Pa, što bi njegova supruga, da može, izbacila iz knjige?

"Očigledno jako puno stvari o drugim djevojkama", kaže on.

U knjizi pak ne govori puno o majkama svoje djece, Lisi Moorish, s kojom ima 18-godišnjeg sina, te Lindi Hingston, s kojom ima 10-godišnju kćer.

U knjizi Doherty prepričava i brojne anegdote iz londonske indie scene sa početka tisućljeća. Protagonist jedne od njih je pjevač Razorlighta Johnny Borrel; Libertinesi su provalili u jedan pub u Clerkenwellu kako bi napravili gažu, a jedina osoba koja je došla je bio Borrel.

"Pojavio se s gas maskom i zapjevao skupa s dvoje pjevača gospela. Zapravo je bio prilično dobar", prisjetio se Doherty.

Inače, Pete Doherty posljednjih godina živi u Normandiji, u Francuskoj. Nakon što se preselio, mediji su pisali kako je "heroin zamijenio sirom". Selidba mu je, izjavio je, olakotna okolnost u skidanju s droga.

"Ovo nije područje na kojem ima puno droge. Također, pandemija je bila zaustavila cijeli život. Tako da su mi sve te okolnosti olakšale da ostanem trijezan. Uspio sam iako sam domišljati nitkov. Jednostavno nije bilo vrijedno", rekao je glazbenik, koji je bio ovvisan o cracku, heroinu i ketaminu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:16