MIŠA ALEKSIĆ

Od covida umro osnivač i basist Riblje čorbe, autor pjesme ‘Amsterdam‘ i Bajagin najbolji prijatelj

Miša Aleksić
 Youtube/Miša Aleksić
Posljednjih tjedan dana osnivač Čorbe bio je na respiratoru u bolnici Bežanijska kosa, gdje je primljen 13. studenoga

Miroslav Miša Aleksić, basist Riblje čorbe i poznati tekstopisac, preminuo je u 67. godini u Beogradu od posljedica covida-19, objavila je Radio-televizija Srbije. Posljednjih tjedan dana osnivač jednog od najpoznatijih jugoslavenskih rock bendova bio je na respiratoru u beogradskoj bolnici Bežanijska kosa, gdje je primljen 13. studenoga.

Snimio je više od 20 studijskih i albuma uživo s Ribljom čorbom, odsvirao veliki broj koncerata i turneja i pobrao brojne nagrade.

Glazbenu karijeru započeo je prije 50 godina u bendu Royali, gdje je kao 17-godišnji školarac svirao bas gitaru i pjevao. Sa njima je 1970. godine osvojio drugo mjesto na natjecanju u organizaciji urednika emisije „Večer uz radio" Radio Beograda.

Aleksić je sljedeću školsku godinu proveo u Pikesvilleu u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je s drugim učenicima oformio rockabilly bend Shi-ma-fuh.

Grupi se 1977. godine pridružuju se Rajko Kojić na gitari i Vicko Milatović za bubnjevima, i udaraju temelje Ribljoj čorbi, koja je službeno formirana u ljeto sljedeće godine, kada se trojci pridružio Bora Đorđević.

Bio je autor i koautor mnogih hitova za Riblju čorbu, poput pjesama 'Amsterdam', 'Ostaću slobodan', Ja ratujem sam', 'Ostani đubre do kraja', 'Dobro jutro' i drugih.

Tijekom glazbene karijere pisao je pjesme i za Zdravka Čolića i neke druge glazbenike.

Od Miše Aleksića mnogi se glazbenici koji su s njim surađivali opraštaju na društvenim mrežama, a potpuno je shrvan i njegov najbolji prijatelj i kum, Momčilo Bajagić Bajaga.

- Užasno se osjećam, umro mi je jedan od najboljih prijatelja, to je sve što mogu reći, izjavio je za portal Nova.rs.

Shrvan smrću prijatelja, Bajaga je odgodio virtualni koncert koji se trebao održati 2. studenoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 16:01