Piše Sale Dragaš

Noise rockeri June of 44 u Močvari sviraju u čast dizajnera Ivice Baričevića

June Of 44

1999. godine June Of 44 su trebali na Barin poziv doći u Zagreb, no granična policija je spriječila ulazak benda u Hrvatsku

Svi oni koji su poznavali Ivicu Baričevića Baru, susretali se s njegovim dizajnerskim radovima za albume i plakate, prisustvovali koncertima koje je organizirao u Zagrebu ili pratili rad njegovih bendova Rujan i Uzrujan, bili su svjesni u kolikoj je mjeri taj simpatični, i dragi radoholičar iz Požege bio važan za zagrebačku i hrvatsku underground rock scenu.

Nažalost, fatalni srčani udar ugasio je Barin život prije dva desetljeća, a da je poživio tek bi ove godine navršio pedeset i prvu.

Neizmjerno bi Bara uživao u koncertu noise-rock i post-hardcore grupe June Of 44 koja nakon dvadesetogodišnje stanke dolazi u Zagreb, a ovako će taj cijenjeni bend iz Kentuckyja koncert svirati u spomen na našeg neumornog pregaoca i alter-rock entuzijasta. Naime, 1999. godine June Of 44 su trebali baš na Barin poziv doći u Zagreb, no granična policija je iz nekog razloga spriječila ulazak benda u Hrvatsku pa su te večeri nastupili samo zagrebački Peach Pit i Lunar.

Za one koji nisu toliko (bili) upućeni u američku underground rock scenu 90-ih valja istaknuti da su June Of 44 1994. godine osnovali članovi grupa Rodan, Codeine, Lungfish i Hoover, a legenda kaže da su se momci sastali u New Yorku i, u roku od dva mjeseca otkako su zajedno odsvirali prvu notu, u studiju Jamesa Murphyja iz LCD Soundsystema snimili briljantan prvi album, "Engine Takes to The Water". Kritičari su bili oduševljeni, uspoređivali ih sa Slint i Willom Oldhamom, a na konto drugog albuma "Tropics and Meridians" i s Tortoise da bi do 1999. objavili još dva kultna albuma, "Four Great Points" i "Anahata".

U utorak, 24. svibnja, će June Of 44, na čijem je povratničkom albumu "Revisionist: Adaptations & Future Histories…" (2020) radio i John McEntire iz Tortoise, napokon nastupiti u Zagrebu, predgrupa će im biti također biti Peach Pit te Polaroid, novi projekt Saše Relića, nekoć člana ondašnje postave Lunara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:56