OGORČENO PISMO UMJETNIKA

NICKU CAVEU JE, IZGLEDA, DOSTA SVEGA 'Ovo je depresivno vrijeme za rock i bilo bi najbolje da naprosto umre, barem na neko vrijeme'

Nick Cave
 Profimedia, Uppa entertainment
 

Nick Cave je jedna od najvećih živućih ikona rocka, showman i kreativac koji je svojim albumima i live nastupima obogatio povijest glazbe. No, u svijetu nakon #MeToo pokreta više nije siguran u budućnost žanra čije je granice i sam proširio, piše Guardian.

Naime, ovih dana je jedan fan australskog rockera na njegovoj web stranici The Red Hand Files upitao "jesu li djela onih glazbenika za koje se ispostavilo da se nisu dolično ponašali (čitaj: optuženi su za neprilično ponašanje prema ženama ili čak njihovo zlostavljanje) zbog toga nepovratno korumpirana te osuđena na smetlište povijesti, ili ipak nisu."

- Što to znači za budućnost glazbe ako od nama omiljenih glazbenika očekujemo da budu moralno savršeni, bez prigovora? - napisao je ovaj poklonik australskog rockera.

Cave je očito zabrinutom fanu napisao da "bi novi moralni zelotizam koji obuzima našu kulturu mogao biti i dobra stvar".

- Suvremeni rock glazbenici više nemaju hrabrosti da se susreću s tim neprijateljima imaginacije, tim neprijateljima umjetnosti, te u ovom sadašnjem stanju rock možda nije vrijedan spašavanja. Možda će ovaj nalet čistunstva biti antibiotik za klonulost i nostalgiju koja je okovala rock. S vremenom, piše Cave, valja se nadati da će ovaj moralizam izazvati "divlju, opasnu i radikalnu glazbu koja će se zubima probiti kroz led te će se rock opet vratiti transgresiji, sili koja je ključna za imaginaciju autora - smatra Cave i dodaje kako se glazbenici pomoću imaginacije bave "zabranjenim".

U svjetlu niza optužbi za seksualno napastovanje protiv popularnih glazbenika, živih (Ryan Adams i R Kelly) i mrtvih (Michael Jackson), fanovi i glazbeni kritičari debatiraju može li se djelo glazbenika odvojiti od samog glazbenika. I još više, je li nedopustivo ponašanje tih glazbenika zapravo neodvojiv dio njihova talenta.

Cave je u svojem pismu napisao sljedeće:

- Umjetnik je taj koji preskače društveno prihvaćene granice, on je taj koji će vratiti ideje koje će baciti novo svjetlo na pitanje "što znači biti živ". To je, zapravo, dužnost umjetnika i ponekad je to njegovo putovanje praćeno određenim razuzdanim ponašanjem, naročito u rock'n'rollu. Razuzdanost je u prirodi rock'n'rolla!

Cave, podsjetimo, nikada nije bježao od mračnijih dijelova svoje ličnosti, što se vidi u njegovim albumima, ali i filmovima. Kad mu je bilo 19, saznao je da mu je otac umro u trenutku kad ga je majka izvlačila iz zatvora, a nikada nije skrivao ovisnost o heroinu. Na kraju svojeg ogorčenog obraćanja fanovima ipak se donekle ogradio.

- Ponekad je nečije ponašanje naprosto zlobno, i to moramo razotkriti. Također, moramo sami izabrati hoćemo li pratiti njihova djela ili ne.

Na kraju, Cave je zaključio kako bi "rock u ovom depresivnom vremenu možda trebao umrijeti na neko vrijeme kako bi se nešto moćno, subverzivno i doista monumentalno izdiglo iz njega".

Inače, u siječnju prošle godine istraživanje kompanije Nielsen pokazalo je da je hip hop pretekao rock kako najpopularniji glazbeni žanr u SAD-u, što se prije toga nije dogodilo nikada u povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:05