GLAZBA JAČA OD RATA

Nevjerojatna vijest stiže iz Močvare: Zajedno će nastupati Rusi i Ukrajinci, evo njihove priče

Ploho

 /Press
Ploho je ruski bend. ШТАДТ/Stadt je Ukrajinac koji je pet godina živio u Rusiji. Danas dijele grad; žive, naime, u Beogradu...

Ploho je ruski bend. ШТАДТ/Stadt je Ukrajinac koji je pet godina živio u Rusiji. Danas dijele grad; žive, naime, u Beogradu, a uskoro će u Ljubljani (5. travnja) i Zagrebu (6. travnja) dijeliti i pozornicu.

Ploho je post-punk/new-wave bend osnovan 2013. u Novosibirsku – glavnom industrijskom središtu Sibira. Bend je fokusiran na poseban lo-fi zvuk koji proizlazi iz strasti prema sovjetskom i britanskom novom valu 80-ih te iz nedostatka resursa i nepostojanja odgovarajuće studijske opreme. Bend spaja hladnoću i samoću sibirskog industrijskog megapolisa s tradicionalnim post-punkom, dodajući priče o beznađu i besmislenosti borbe s policijskom državom, ponekad s ironijom, a ponekad s tračkom nade.

2020. godine prelaze u Artoffact Records, a iste godine njihove pjesme bivaju uvrštene na soundtrack filma "Isaak", odabranog kao litvanski kandidat za najbolji međunarodni igrani film na 94. dodjeli Oscara.

U veljači 2022. bend je započeo snimanje posljednjeg albuma "When the soul sleeps". Početak ruske invazije na Ukrajinu isprva je, na neko vrijeme, zaustavio snimanje, a kasnije su ti tragični događaji uvelike utjecali na album. Glavni pjevač i frontmen Viktor Uzhakov bio je odlučan završiti ga, a dodao je i nekoliko pjesama napisanih u ožujku 2022. koje opisuju njegove emocije zbog tragedije i straha za tamošnjim prijateljima.

Do kraja ljeta iste godine album je završen u legendarnom studiju "Melodiya" nakon čega je bend službeno zauvijek napustio Rusiju i preselio se u Beograd gdje se i sada nalazi.

U prosincu 2022. godine na Facebook profilu su objasnili da su bili prisiljeni napustiti Rusiju te su poručili da rat i agresiju na Ukrajinu ne podupiru.

"Ploho, kao ni mnogi drugi neovisni ruski umjetnici, nikada nije podupirao rusku vlast, kao što je i opisano u tekstovima naših pjesama tijekom cijele naše karijere. Nikada nismo podupirali rat i agresiju na Ukrajinu, što smo vam dali do znanja u tekstovima s našeg najnovijeg albuma gdje smo otvoreno izrazili svoj stav o toj okrutnoj tragediji. Bili smo prisiljeni napustiti Rusiju i započeli smo novi život u inozemstvu, ostavivši svoje voljene. Više od toga kao umjetnici ne možemo poduzeti da bismo se ispričali. Pokazali smo i i dalje pokazujemo svoj stav kroz svoje stvaralaštvo, kao što bi umjetnici i trebali činiti.

Na našem zadnjem nastupu u Berlinu značajan su dio publike činili Ukrajinci. Osjećali smo se povezani s njima i bilo je važno podijeliti taj trenutak zajedništva. Želimo nastaviti ovo raditi s ljudima koji su toliko ljubazni da nas zovu da nastupimo".

image

ШТАДТ/Stadt

/Press

Prije Ploho nastupit će ШТАДТ/STADT, ukrajinski EBM/darkwave umjetnik, pravim imenom Dmitry Filyushin. Filyushin stvara glazbu koja odražava stalno promjenjive okolnosti u njegovom životu. Rođen u Donjecku u Ukrajini, 2018. pobjegao je od rata u Moskvu, gdje je vodio nomadski život. Iskustvo couchsurfinga, švorca i neposjedovanja ikakvih stvari utječu na njegov zvuk i izvedbu koja se može opisati kao "hipnotička mješavina samoprijezira, tame i kaotičnog bijega od stvarnosti". Njegova obitelj je i dalje usred ovog užasnog rata. Dmitry je prošle godine sa svojom djevojkom jedva uspio izaći iz Rusije. Pronašao je dom u Srbiji, trenutno kao i Ploho boravi u Beogradu, a ovo mu je prvi koncert u Hrvatskoj.

U svibnju prošle godine, ШТАДТ/Stadt se na Facebook profilu oglasio u vezi rata u Ukrajini te je podijelio svoju priču.

"Rat je počeo prije tri mjeseca. Rat između Ukrajine, moje domovine u kojoj sam rođen u gradu Donjecku, u kojoj sam proveo sretno i bezbrižno djetinjstvo i u kojoj moja obitelj i dalje živi, i Rusije u kojoj sam živio zadnjih pet godina, našao ljubav i upoznao brojne prijatelje, zemlje u kojoj sam imao brojne nezaboravne koncerte te sazrio kao glazbenik.

I dalje sam u šoku zbog toga što se događa. Dosad nisam o tome ništa rekao, niti ću ponovno govoriti jer to beskonačno pričanje nažalost neće pomoći da se u život vrate sve nevine žrtve rata. Također sam zabrinut za sigurnost svoje obitelji koja se našla između dvije vatre. Bojim se spomenuti detalje pa, molim vas, razumijte to i ne tražite dodatne komentare. Prije tjedan dana sam uspio napustiti Rusiju i sada boravim u Europi. Vjerujem da će jednog dana to ludilo napokon završiti i da ćemo moći živjeti u novom mirnom i iskrenom svijetu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:12