BUM STREAMINGA U VELIKOJ BRITANIJI

Najviše su se slušali Arctic Monkeys preko YouTubea

Spotify i Deezer vrlo su popularni pa je tako 7,4 milijardi pjesama preslušano preko tih servisa

Velika popularnost korištenja usluga kao što su Spotify i Deezer dovela je do brojke od 7,4 milijarde pjesama koje su prošle godine bile streamane u Velikoj Britaniji, što je dvostruko u odnosu na ukupnu brojku iz 2012.

Taj nagli porast, objavio je NME, donio je glazbenoj industriji prihode veće od milijardu funti, dok je samo na pretplatama za streaming u 2013. zarađeno 103 milijuna funti, što je deset posto prihoda svih izdavačkih kuća.

Povećanje prihoda

Ukupna zarada od streaminga bit će puno veća, budući da iznos od 103 milijuna funti ne uključuje novac od oglašavanja na besplatnim streaming servisima kao što je YouTube, gdje su Arctic Monkeys bili najviše preslušavani izvođači 2013., godine u kojoj su objavili novi album “AM”.

Povećanje prihoda od streaming servisa podudara se s ukupnim padom prodaje albuma u 2013. godini - on iznosi 6,4 posto i odnosi se na sve formate, a posebno na CD. Prodaja CD-a pala je za 13 posto u odnosu na 2012., no unatoč dojmu kako je ovaj format mrtav, CD-i i dalje čine gotovo dvije trećine svih prodanih albuma u Velikoj Britaniji. S druge strane, digitalna prodaja albuma povećala se sedam posto u odnosu na 2012. i ona sada čini 35 posto ukupnog tržišta albuma.

Porast vinila

175,6 milijuna digitalnih singlova kupljeno je u Velikoj Britaniji u 2013., a revival vinila također se nastavlja, pa je tako protekle godine prodano 780 tisuća ploča. I dok ta brojka predstavlja svega 0,8 posto svih prodanih albuma tijekom godine, ona predstavlja povećanje od čak 101 posto u odnosu na prodaju ploča u 2012. To je ujedno i najviša brojka prodanih vinila još od 1997., kada su Britanci kupili 817 tisuća ploča.

“Uspjeh digitalne glazbe u 2013. nadmašio je sve dosadašnje rekorde - slavili smo milijarditi download pjesme, četiri milijuna prodanih digitalnih singlova i streaming više od sedam milijardi pjesama. Očito je da digitalna glazba seli u sferu streaminga”, izjavio je izvršni direktor Britanske fonografske industrije, Geoff Taylor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:18