U SIJEČNJU 2021.

Najavljeno treće izdanje Nezavisne glazbene novinarske nagrade Rock&Off: ‘Show must go on!‘

 Rock&Off
Koncerte koji su išli online odlučili smo uzeti u obzir kao konkurenciju za kategoriju Koncert godine, najavio je Aleksandar Dragaš

Nezavisna glazbena novinarska nagrada Rock&Off nakon sjajna prva dva izdanja najavljuje i treće, no u nešto drugačijem obliku. Zbog pandemije koronavirusa i neizvjesnosti u održavanju događanja, organizatori će uvesti neke promjene, no jedno je sigurno - početak godine bit će u znaku glazbenika koji su svojim marljivim radom obilježili hrvatsku rock&off glazbenu scenu tijekom 2020.

Rock&Off glazbenici ponovno će konkurirati u deset kategorija, a to su: Album godine, Pjesma godine, Veliki prasak godine, Koncertni izvođač godine, Rock&Off izvođač godine, Pop&Off izvođač godine, Rap&Off izvođač godine, Jazz&Off izvođač godine te Iskonova Nagrada publike.

Umjesto standardne press konferencije, a zbog poštivanja epidemioloških mjera, organizatori su snimili video u kojem su dali izjave.

Direktor nagrade, Krešimir Blažević, istaknuo je kako su u organizaciji razmišljali o mnogim opcijama za održavanje dodjele nagrada, a napravit će najbolje što se u danim uvjetima može napraviti.

- Dodjela nagrade kao takve neće biti kao u prijašnjem obliku, ali će se dodjela ipak održati. Uskoro novinarski žiri kreće s prijedlozima, pa nominacijama. Pratite nas i glasajte - istaknuo je Blažević.

- Zbog epidemiološke situacije razmatramo dva scenarija. Prvi scenarij uključuje da će na dodjeli nagrade biti manji dio publike, a drugi scenarij uključuje isključivo emitiranje dodjele nagrade uživo. U svakom slučaju glazbenici će nastupiti uživo, što smatram da je u ovo vrijeme najbitnije. Što se datuma tiče, dodjela će i dalje biti u okvirnom terminu kraja siječnja kao i dosad, no to ćemo također definirati prilagođavajući se epidemiološkoj situaciji - kaže Davor Drezga, glavni tajnik Unisona.

Umjetnički direktor nagrade Hrvoje Horvat istaknuo je da ponekad kriza zna iznjedriti najbolje trenutke u umjetnosti, a to se tiče i glazbene industrije.

- Alternativna scena je u vrijeme pandemije bujala i zaista postoji nekoliko desetaka odličnih albuma i pjesama koji su ove godine snimljeni. Upravo zbog pandemije su se i brojne svjetske manifestacije održale putem interneta i glazbena industrija nije stala, unatoč činjenici što koncerata nije bilo u tolikom broju, stoga ne treba sumnjati ni da će sljedeći Rock&Off biti dobar - rekao je Horvat.

Kako bi doskočili problemima vezanima uz situaciju nedostatka koncertnog programa zbog pandemije koronavirusa, organizatori su odlučili ove godine izvanredno u obzir uzeti i online koncerte koji su se održali u ovim kriznim vremenima.

- Koncerti su regularno išli do prve karantene u ožujku ove godine, a sve što se događalo osjetila je i sama publika na svojoj koži. Nešto koncerata se uspjelo održati tijekom ljeta dok se moglo svirati na otvorenome, međutim došlo je i do takozvane hibridne pojave koncerata, a to su oni koncerti koji su išli online. Zbog toga smo odlučili da i takvu vrstu koncerata uzmemo u obzir kao konkurenciju za kategoriju Koncert godine - rekao je Aleksandar Dragaš, voditelj Stručne komisije Rock&Off-a. Osvrnuo se na još jednu novost, a to je produljenje roka izborne godine za objavu izdanja, pjesme ili koncerta.

- Malo smo produžili rok izborne godine, stoga albumi koji su nastali do 10. prosinca imaju svoju priliku, pa je rok pomaknut za deset dana - dodao je Dragaš.

image
Rock&Off

Treća godina ove nagrade obilježava i nastavak suradnje s Iskonom, glavnim pokroviteljem Rock&Off-a od samoga početka.

- Za 2021. godinu imamo spremne mnoge planove, a u slučaju nepovoljne situacije, imamo spremnu i digitalnu verziju događanja. Kao internet kompanija nismo bili toliko pogođeni pandemijom kao glazbenici pa ovim projektom želimo i dalje podržavati ovaj projekt. Show must go on - rekao je Krešimir Madunović, predsjednik Uprave Iskona.

Na kraju je najavljena i druga godina Male škole Rock&Off novinarstva.

- Veliki broj polaznika i dalje radi u medijima i na glazbenim platformama Rock&Off-a, a za razliku od protekle sezone, druga Mala škola Rock&Off novinarstva održat će se na proljeće i ljeto sljedeće godine kad se nadamo da ćemo se moći okupljati u većem broju - istaknuo je Drezga.

Sve novosti i aktualnosti nagrade pratite na službenoj web stranici www.rockoff.hr ili na Rock&Off Facebook stranici. Pokretač nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, a koproducenti su Tvornica kulture i Unison, uz Iskon kao glavnog sponzora.

image
Rock&Off
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:50