KULTNI BEND

‘My Life As a Rolling Stone‘ novi je dokumentarac o Jaggeru, Richardsu, Woodu i Wattsu na HBO-u. No, kritika nije jednoglasna

The Rolling Stones

 Henning Kaiser/Dpa Picture-alliance Via Afp
Najdojmljivije je, piše Rolling Stone o dokumentarcu, ‘koliko uspješno pokazuje da je čarolija Stonesa u zbiru njihovih dijelova‘

Dugovječni bend The Rolling Stones godinama je predmet fascinacije, a u dokumentarcima se pojavljivao još od 1966. godine i filma "Charlie Is My Darling". "Osim "pobiranja novaca, koja je poanta još jednog u nizu dokumentaraca o ovome bendu?", pita se časopis Rolling Stone o novom dokumentarcu o bezvremenskim Stonesima te nudi odgovor: "Kome je potrebna poanta da bi uživao u bendu koji vlastitu tvrdnju da su ‘najbolji rock‘n‘ roll bend na svijetu‘ brani klipovima starih nastupa..."?

Dokumentarac "My Life As a Rolling Stone", koji se može potražiti na HBO Max-u, donosi četiri epizode, od kojih svaka nosi ime jednog od četiriju članova kultnog engleskog benda: frontmena Micka Jaggera, gitarista Keitha Richardsa, gitarista Ronnieja Wooda te bubnjara Charlieja Wattsa.

Najdojmljivije je, piše Rolling Stone o dokumentarističkoj seriji, "koliko uspješno pokazuje da je čarolija Stonesa u zbiru njihovih dijelova".

Najbolje epizode su, smatra Rolling Stone, one o Wattsu i Woodu. Zašto ona o Jaggeru nije pohvaljena mogla bi razjasniti kritika The Guardiana, koji smatra da je ispunjena "kataklizmičnim klišejima" te da čini ono što po Micku većina dokumentaraca radi - "konstantno ponavlja istu mitologiju".

Uloga pripovjedača pripala je britanskoj glumici Sienni Miller, arhivskog materijala ne nedostaje, a među komentatorima dominiraju glazbenici poput Tine Turner, Sheryl Crow i Bonnie Raitt, piše Rolling Stone.

Neovisno o potencijalnim nedostacima, serijal, zahvaljujući svojoj formi, daje prostor svakom pojedinom protagonistu te u prvi plan, osim uvijek zapaženih Jaggera i Richardsa, stavlja i Wooda, koji je zamijenio Micka Taylora, kao i Wattsa, nedavno preminulog, najstarijeg člana Stonesa te, prema Richardsovim riječima, "najboljeg bubnjara kojega je Velika Britanija ikada stvorila".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:21