U LISTOPADU

Midge Ure, vokal legendarnog Ultravoxa i producent Band Aida, ovu jesen stiže u zagrebačku Tvornicu kulture

Midge Ure

 PROMO
Nezamjenjiva figura new wavea odsvirat će najveće hitove i pripremiti jedinstveno koncertno iskustvo u intimnoj atmosferi

Nevjerojatni Midge Ure, vokal legendarnog Ultravoxa, ovu jesen stiže u Tvornicu kulture! Dobitnik nagrada Ivor Novello, Grammy i BASCAP, vlasnik mnogih zlatnih i platinastih ploča, producent Band Aida i Live Aida te jedan od najprepoznatljivijih vokala svih vremena slijeće na omiljenu zagrebačku pozornicu u četvrtak, 24. listopada 2024. i donosi najveće hitove iz bogate karijere.

Midge Ure izgradio je iznimno bogatu glazbenu karijeru koja se proteže kroz desetljeća - od svojih ranijih dana sa Silkom, The Rich Kids, Thin Lizzy i Visage do ikonične uloge frontmena za Ultravox. Svojim moćnim vokalom i inovativnim tekstovima Midge je oblikovao krajolik svjetske pop glazbe. Bend je imao izravan i velik utjecaj na romantične i elektro pop pokrete ranih ‘80-ih, a njihova kombinacija za uspjeh uključivala je Midgeove moćne gitarske riffove s raskošnim zvucima sintesajzera, enigmatičnom slikovitošću i vizualima najnovije tehnologije. Pjesme poput ‘‘Reap the Wild Wind‘‘, ‘‘Dancing With Tears in My Eyes‘‘, ‘‘Love‘s Great Adventure‘‘ i nezaobilazna ‘‘Vienna‘‘ iz 1981. postale su ogromni globalni hitovi i redovito su se penjale na vrhove ljestvica. U samo šest godina imali su sedam uzastopnih albuma koji su se našli u top 10 na velikim ljestvicama.

Tijekom sviranja u bendovima Midge je redovito imao izlete u različite solo projekte gradeći tako svoju solo karijeru. Pisao je i producirao pjesme za druge bendove, kao na primjer pjesmu ‘‘Fade to Grey‘‘ za bend Visage 1981. godine. Ipak, 25. studenog 1984. povijesni je dan za Midgea, ali i čitavu glazbenu povijest. Midge je tad bio producent Band Aida koji se sastojao od čak 36 izvođača, a okupio se u SARM Studiosu u zapadnom Londonu kako bi snimio jedan od najvećih i najprodavanijih singlova u povijesti glazbe, ‘‘Do They Know It‘s Christmas?‘‘, pjesmu koju je Ure napisao sa Sir Bobom Geldofom, koji ovo proljeće sa svojim bendom The Boomtown Rats stiže u Tvornicu kulture.

Cilj je bilo prikupljanje novca za smanjenje gladi u Africi, a pjesma je već u prvom tjednu prodana u čak 600 tisuća primjeraka, dok je u drugom bilo prodano još 800 tisuća primjeraka samo u Ujedinjenom Kraljevstvu i više od tri milijuna prodanih primjeraka u čitavom svijetu. Projekt je 1985. doveo do Live Aida, najvećeg i najpoznatijeg koncerta svih vremena. U nekoliko mjeseci prikupljeno je 8 milijuna funti za gladne u Africi, a legendarni Sir Bob Geldof priznao je da bez Midgea Urea projekt ne bi bio izvediv.

Vrlo brzo nakon Live Aida, Midge se posvetio solo karijeri. Našao se na prvom mjestu u Britaniji sa svojim singlom ‘‘If I Was‘‘, a već do jeseni imao je i solo album ‘‘The Gift‘‘ koji se našao na drugom mjestu. Uslijedili su samostalni albumi ‘‘Answers to Nothing‘‘ objavljen 1988. godine, ‘‘Pure‘‘ 1991. te ‘‘Breathe‘‘ 1994., koji je samo u Europi brojao više od pola milijuna prodanih kopija. Osim toga, Midge je pisao i producirao glazbu za druge izvođače i filmove, a svirao je i na Music for Montserat benefitu u Royal Albert Hallu uz Sir Paula McCartneyja, Eltona Johna i Erica Claptona. Također je primio počasne doktorate Edinburg i Dundee Universityja.

U travnju 2009. dogodila se nevjerojatna stvar - Ultravox se ponovno okupio i 2012. napokon objavio novi studijski album, a njihova velika turneja kulminirala je kad su nastupali kao posebni gosti na UK turneji Simple Mindsa koja je završila u jedinstvenoj londonskoj O2 Areni. Midge je paralelno nastavio nastupati i snimati samostalne stvari. U 2014. objavio je ‘‘Fragile‘‘, kojim se vratio svojim progresivnim synth korijenima i introspektivnim stihovima. Nakon što je u 2017. završio veliku turneju, objavio je i posljednji album ‘‘Orchestrated‘‘, koji predstavlja kolekciju ponovno zamišljenih materijala s filmičnim zvučnim krajolikom.

Midge Ure, jedan od najvećih vokala svih vremena, koji je utjecao na razvoj elektro popa, nezamjenjiva figura new wavea, velikan glazbe ‘80-ih i frontmen neponovljivih i inovativnih Ultravoxa, u listopadu će u Tvornicu kulture odsvirati najveće hitove i pripremiti jedinstveno koncertno iskustvo u intimnoj atmosferi. Ulaznice po early bird cijeni od 30 eura pronađite u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima ili online na Entrio.hr. Regularna cijena ulaznice iznosit će 33 eura. Ako ih ostane, na dan koncerta iste će stajati 35 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 12:15