'LIFE ON EARTH'

MALI NOĆNI RAZGOVORI UGLEDNOG HRVATSKOG DŽEZERA Na albumu Ratka Zjače svira i bubnjar Antonio Sanchez nagrađen Oscarom za film 'Birdman'

Renato Chicco, Antonio Sanchez, Ratko Zjača i Stefano Bedetti
 ratkozjaca.com
 

Hrvatski jazz gitarist Ratko Zjača već godinama živi u Nizozemskoj gdje drži i gitarističku profesuru, povremeno i po Francuskoj, SAD-u, Sloveniji, Hrvatskoj, a tijekom karijere nanizao je suradnje s velikanima jazza poput Johna Patituciija, Stevea Gadda, Randyja Breckera, Rona Cartera i drugih.

Već i naslovi njegovih albuma poput “Continental Talk”, “Beyond The Line” “The Way We Talk” i “Crossing The Border” otkrivaju da Ratka najviše zanimaju glazbenička konverzacija i brisanje granica u jazzu, a u velikoj mjeri i postanak same glazbe i života, ako je suditi po naslovu nedavno objavljenog albuma “Life On Earth”. Posrijedi je fusion album na tragu određenih radova Pata Methenyja, no i s mnogo osobnosti u promišljanju kompozicija koje porijeklo vuku iz jazza i klasike, ali i iz rocka i etna.

U okviru kvarteta Nocturnal Four, osnivača Ratka i njegovu majstorsku električnu gitaru prate maštoviti talijanski saksofonist Stefano Bedetti, za orguljama nenametljivi i ukusni Renato Chicco, a iz Methenyjevog benda Grammyjem ovjenčan i za film “Birdman” Oscarom nagrađen bubnjar Antonio Sanchez iz New Yorka, jedna od najvećih jazz zvijezda današnjice.

Do takvih kolaboracija u jazzu dolazi se ugledom, vještinom i znanjem, prije negoli novcem. S takvim glazbenicima u talijanskom gradiću Forli u samo jednom danu snimanja došlo je i do elegantnog uvezivanja europskog i američkog pristupa jazzu i živahne konverzacije o fuzijama; s obzirom na mjesto snimanja i porijeklo glazbenika vjerojatno i onih van same glazbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 18:04