ODLAZAK TVORCA PUNKA

Malcolm McLaren: Genij od kojeg je drhtala i kraljica

 Reuters
Bio je jedan od potpaljivača punk eksplozije koja je 1977. potresla i zauvijek promijenila svijet

ZAGREB - Malcolm McLaren umro je u 64. godini od raka, a njegovo tijelo bit će iz Švicarske prevezeno u London kako bi ga pokopali na groblju Highgate. Malcolma McLarena mogli bismo pamtiti po albumu “Duck Rock” iz 1983. s hit singlovima “Buffalo Gals”, “Double Dutch” i “Soweto” na kojem je Britaniju eklektičkim poigravanjem upoznavao s world music strujanjima i hip hopom, zatim po pop-adaptaciji arija iz opere “Madame Butterfly”.

Provokativne akcije

No u kolektivnoj memoriji on će ipak ostati upamćen kao menadžer Sex Pistolsa i jedan od potpaljivača britanske punk-eksplozije koja je 1977. potresla svijet. McLaren, školovan po engleskim art-koledžima i nadahnut francuskim situacionalistima koji su “zastupali provokativne, čak apsurdne akcije kao politički stav i performance umjetnost”, neosporno je bio genij pop-kulture koji je među prvima shvatio što je u rocku sredinom 70-ih pošlo ukrivo.

No, dok većina rock'n'roll eskplozija biva začeta u klubovima, svoju kontrakulturnu revoluciju McLaren je zajedno s ljubavnicom i partnericom Vivienne Westwood začeo u prvom londonskom butiku “Sex”, specijaliziranom za uličnu modu nadahnutu odjećom iz sex-shopova. Butik je trebao je imati jedinu namjenu, reče svojedobno McLaren: “Razbiti prijetvornu englesku kulturu”.

Pokaznu vježbu za ono što će načiniti sa Sex Pistolsima, a što će u konačnici naglavačke okrenuti britansku (pop) kulturu McLaren je odradio 1974. u New Yorku.

Obrevši se na jednom sajmu odjeće, postaje menadžer New York Dollsa čije članove odijeva u crvenu kožu, dok na sceni rabi simbole komunizma. New York Dolls kao proto-punk bend polučio je uspjeh, ali lokaliziran na njujoršku underground rock scenu i dobacivanje do onih koji su prvi skužili zašto Stooges, MC5, Velvet Underground i New York Dolls u sebi nose klicu neke nove glazbene i kulturološke revolucije koju će Ramonesi, a za njima i Sex Pistols, The Clash i drugi zvati punk-rockom.

Osmišljavanje kampanja

Iako se u godinama nakon meteorske karijere Sex Pistolsa, Johnny Rotten (Lydon) često i javno sporio s McLarenom oko njegove uloge u Sex Pistolsima, čini se da Sex Pistols ipak ne bi u startu postali senzacija i jedan od deset najvažnijih izvođača u povijesti rocka koji su stubokom promijenili da nije bilo McLarenovih ingenioznih trikova.

McLaren je bio taj koji je osmišljao kampanje Sex Pistolsa, udare na kraljicu s “God Save The Queen”, svirku “Anarchy In The U.K.” na brodu ispred Parlamenta, plasiranje benda na naslovnice tabloida, uvelike radio na kostimografiji i imidžu Pistolsa, poticao ih da izazivaju gađenje javnosti ili barem moralne većine.

No, McLaren nije mogao kontrolirati karijeru Pistolsa kad su se stvari otele kontroli, a članovi benda počeli bivati fizički napadani nožem i metalnom štangom ili sami provocirati incidente poput onog kad je Vicious lancem od bicikla okrvavio glavu rock kritičara Nicka Kenta.

Šarmantan i okrutan

Nije Mclaren bio spreman ni za američku turneju Pistolsa, trebao je bolje paziti da Vicious ne zagine od heroina. Svašta bi mu se još moglo staviti na dušu, no činjenica je da Sex Pistols ne bi mogli bez McLarena kao i to da McLaren nije mogao naći bolji bend od Sex Pistolsa da proizvede jednu od najvećih kulturnih revolucija 20. stoljeća čiji su glavni protagonisti, a njegovi puleni, jezdili na rubu provalije koja dijeli ludilo od genijalnosti, najutjecajniji bend od najveće rock'n'roll prevare.

McLaren je bio genij i šarlatan, vizionar i opsjenar, impresario i kokošar, kultur-treger i sitni lopov, “šarmantan i okrutan” (Jon Savage, autor izvrsne knjige o punku i Sex Pistolsima “Engleski snovi”), briljantno inteligentan i povremeno beskrajno naivan, čovjek koji je punkom zapalio svijet, ali i koji nije znao što činiti poslije eksplozije.

S druge strane, Rotten je sve samo ne marioneta McLarena. Rotten je istinski genij i jedna od najprovokativnijih, najbuntovnijih i najutjecajnijih ličnosti popularne kulture 20. stoljeća, čovjek koji je glazbom doista promijenio svijet. Sex Pistolsa možda ne bi bilo bez McLarena, ali ni McLaren ne bi ostao upamćen da nije imao Sex Pistolse. I to je jedina istina s kojom ćemo ispratiti Malcolma McLarena.

Vječno zahvalni

Mogao je umrijeti i s osmijehom na licu jer on doista jest promijenio svijet i doživio plodove te promjene u glazbi, modi, umjetnosti, medijima i kulturi. McLaren je sa Sex Pistolsima trajno promijenio naše živote i našu svakodnevicu. Na tome mu moram ostati vječno zahvalni.

‘I danas mislim da je bio divan’

Kad je već Iggy Pop za sebe zadužio nadimak “kum punka”, McLarena bi onda možda najpoštenije bilo nazvati “consigliere”, ali njegovi tomhagenovski savjeti možda nikada ne bi polučili takav briljantan uspjeh da nije imao pomoć jedne osebujne žene - Vivienne Westwood. Vrijedi i obratno, jer tko bi drugi jednoj od najuglednijih modnih dizajnerica posljednjih desetljeća savjetovao da najveće odlikovanje britanskog carstva od kraljice Elizabete II. primi - bez gaćica.

Upoznali su se početkom 70-ih, ona je zbog McLarena ostavila muža, pa su u londonskom Chelseaju, na danas čuvenoj adresi King’s Road 430, otvorili butik “Sex”. Westwood taj butik drži i danas, pod imenom “World’s End”. Prodavali su dotad neviđenu odjeću, inspiriranu svime i svačime: bajkerima, fetišima svih vrsta, prostitutkama, škotskim tartanom... Njihov tadašnji dizajn bio je pun zakovica, žileta, lanaca, šiljaka i kože te posebice onoga što će postati apsolutni modni trademark pankerskog pokreta: ziherica.

Otprilike u to vrijeme McLaren je počeo raditi s Pistolsima, koje je odijevao u Vivienninu odjeću, a potom su taj imidž brendirali i preko Pistolsa i punk pokreta transplantirali u modernu pop-kulturu, sve do današnjih dana. Vivienne i Malcolm imaju i sina, Josepha Correa. - Kad smo bili mladi i kada sam se zaljubila u Malcolma, mislila sam da je predivan, a to mislim i danas. Pomisao da je mrtav doista je vrlo tužna - rekla je danas Westwood. ( I. Matanović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 04:42