KONCERT, IZLOŽBA, PREDAVANJE...

LAIBACH U SUBOTU NA KROVU MSU Pjesme i snovi ikona avangarde i politike u pop glazbi

Laibach: The Sound of Music
 Valnoir
 

Na ovogodišnje “Ljeto u MSU” 15. lipnja stiže i Laibach, najznačajniji art-rock sastav iz ovog dijela Europe, pioniri industriala, velikani elektronike i ikone avangarde i politike u pop glazbi koji su utjecali na niz izvođača diljem svijeta, uključivši Nine Inch Nails i Rammstein.

U sklopu velike europske turneje u Muzeju suvremene umjetnosti priredit će intrigantan koncert, pogotovo s obzirom na recentni album “The Sound Of Music” (2018) na kojem su izvorno preradili skladbe iz filma “Moje pjesme, moji snovi” te turneju po Sjevernoj Koreji iz koje je proizašao i sjajan dokumentarac “Liberation Day” (2016) norveškog redatelja Mortena Traavika, a koja je zainteresirala i najuglednije medije zapadnog svijeta.

Koncert Laibacha u MSU pratit će kompaktan multimedijalni program koji uključuje otvorenje izložbe fotografija Laibachove turneje po Koreji u suradnji s ljubljanskom Photon galerijom te projekcija filma o Laibachovom prvijencu "LP FILM LAIBACH" uz gostovanje redatelja Igora Zupea (u 17 i 20.30 sati) te predavanje Ivana Moleka „Laibach ironija“ u 18.30 sati.

Osim izložbe fotografija Laibachove turneje po Koreji, koja se otvara na dan koncerta u 20.30 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti moći ćete pogledati i novootvorenu izložbu Sigmara Polkea, jednog od najznačajnijih njemačkih umjetnika druge polovice 20. st., rodonačelnika "kapitalističkog realizma" i europskog pop arta.

Književni dio programa “Ljeta u MSU" u 20 sati će iste večeri ugostiti poznatog scenarista i pisca Zorana Lazića te nagrađivanu mladu književnicu i dramaturginju Ružicu Aščić. Oboje autora skloni su nekonvencionalnoj prozi koja stvara začudnu, jezivu i zagonetnu atmosferu. Tako će nam Lazić govoriti o svom zapaženom, krajnje neobičnom „multimedijskom” romanu “Jednog dana ništa“ (Sandorf, 2018), dok će nam Aščić predstaviti povijesni roman u nastajanju „Neizmjerno more“ o djevojci koja iz malog hrvatskog mjesta brodom odlazi u Argentinu.

Usto, prije početka koncerta u 21 sat očekuje nas i performans umjetnice Luane Lojić pod nazivom WHAT IS SOUND. Riječ je o pitanju „what is Sound?“ koje je ukucano u Google tražilicu i gdje svaki novi tab informacija može postati zvuk. Kakofonija pitanja postupno stvara internetsku kompoziciju s naumom shvaćanja same sebe na nama svakodnevan način: kuckanjem. Paralelno s googlanjem, streama se kompozicijski desktop kroz Facebook live, ispipavajući performativno-zvučni prostor interneta.

Ulaznice za koncert LJETO U MSU: LAIBACH možete kupiti putem sustava EVENTIM i na recepciji MSU-a od utorka do nedjelje od 11 do 18 sati i subotom od 11 do 20 sati. Broj ulaznica je ograničen, a cijena koncerta plus još 5 dodatnih popratnih programa je 120 kn, a na dan koncerta 150 kn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:48