I‘M WAITING

Kandidat za Oscara režirao čudesan spot pulskoj grupi The Chweger: Totalno je drugačiji od samog filma

 The Chweger
Autori glazbe za hvaljeni dokumentarni film ‘Berge Istra‘ objavili su spot za singl ‘I‘m waiting‘ u režiji Dalibora Barića

Pulski bend The Chweger objavio je nedavno svoj novi spot, i to za pjesmu "I'm waiting" koja je kreirana za hvaljeni dokumentarni film "Berge Istra" autora Dražena Majića i Zorana Angeleskog o misteriju i tragediji potonuća jugoslavenskog mega broda krajem 1975. godine. Riječ je o filmu koji je podigao mnogo medijske prašine prošlog ljeta, a premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu početkom rujna prošle godine, a zatim ove zime i na Hrvatskoj televiziji.

Ova je grupa svježe objavila soundtrack "Berge Istra", koji je ujedno i treći studijski album ovog osebujnog pulski indie/rock/elektronskog sastava. Posljednjih mjeseci, kako kažu u bendu, godile su im brojne pohvale kritike i publike na račun njihove filmske glazbe za spomenuti dokumentarac.

Videospot pjesme koja odjavljuje dokumentarac je nešto totalno drugačije od samog filma, a krasi ga animacija. Režirao ga je hvaljeni i nagrađivani autor Dalibor Barić, čiji je dugometražni animirani film "Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa" nedavno ušao na širu listu kandidata za nominaciju za Oscara, uz odlične kritike u najvažnijem svjetskom filmskom glasilu, Varietyju. Kao i ova pjesma, i cijeli soundtrack Berge Istra" jedno je 'maloprinčevsko' putovanje s tragičnim gubicima, ali i lojalnošću, ljubavlju, nadom i vjerom. S, kao i u filmu, puno emocija i energičnih obrata. Dalibor Barić, autor spota kaže da je uživao u ovom spotu.

- To je prva stvar koju sam radio nakon cijele ove priče s Oscarom. I baš mi je trebalo neko takvo mjesto i takav ugođaj da uronim i da se, na neki način, artistički i spiritualno obnovim. To je spot atmosfere, putovanja, a ima i mitoloških elemenata; to je put broda koji nakon što prođe površinu i podvodni svijet, potopljene gradove, sigurno vraća u svoju luku".

- Pjesma I'm waiting je pravi samozatajni feelgood hit. Svojim zvukom i ugođajem podsjetila me na zlatna vremena dok je naziv indie pop još imao smisla. No, pjesma zvuči svježe i moderno. Bio mi je užitak raditi spot i prilika da još malo istražim svijet 3D animacije, kaže autor spota Dalibor Barić, multimedijski umjetnik i autor nagrađivanih animiranih i eksperimentalnih filmova, koji je sa svojim dojmljivim animacijama i vizualima bio i dio ekipe filma ''Berge Istra''.

image
The Chweger

Pjevačica grupe The Chweger Maja Griparić kaže da pjesma "I'm waiting" s razlogom odjavljuje dokumentarac "Berge Istra".

- Iako ima sjetu, melankoliju, tugu i težinu čekanja, ova pjesma ima i nadu. I Dalibor je izvrsno prenio taj osjećaj, i to svjetlo, ističe frontmenica pulskog The Chwegera.

Ta velika i dosad nikad istražena priča o "Berge Istri" - od gradnje najvećeg broda na svijetu u pulskom Uljaniku do tragedije, od istraživanja uzroka u kojoj je poginulo 30 ljudi, među njima i mladi pulski bračni par Karmen i Egidio Ševrlica, do svjedočenja preživjela dva španjolska mornara, sadrži puno emocija, ali i dramatskih obrata, pa shodno tome, kažu bendu, nije bio mali izazov raditi glazbu.

- Mi smo vam svi djeca Uljanika, brodogradilišta koje je izgradilo modernu Pulu. Svatko od nas ima nekog bliskog u obitelji koji je radio u Uljaniku. Priča o tom brodu, od ponosa do misterioznog nestanka, ima silan emotivni značaj za sve nas, kao i za generacije naših roditelja i djedova. Za našu generaciju bila su tri simbola Pule: Arena, Mate Parlov i Uljanik. Danas je živa samo Arena, kažu u bendu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:48