Pijanist Zekoslav Mrkva

Jesmo li najpoznatije klasične skladbe naučili iz crtića: ‘Pa i danas uz tu melodiju čujem kvakanje‘

”Rabbit of Seville”, screenshot

Ne znam tko može slušati slavnu operu ‘Brijač iz Sevilje‘ Gioachina Rossinija bez da se sjeti Zekoslava Mrkve, kaže ilustrator Vincent Alexander

Amerikanac Vincent Alexander, karikaturist i ilustrator, napravio je zanimljivu i viralnu Twitter objavu kojoj je glavna teza da dobar dio nekih od najpoznatijih klasičnih glazbenih djela svoju popularnost može pripisati tome da su se pojavila u crtanim filmovima, primarno misleći na to da ih je odsvirao najpoznatiji animirani pijanistički virtuoz Zekoslav Mrkva.

"Brojni od nas su se povezali s glazbenim komadima upravo gledajući stare crtiće, tako da ću vas podsjetiti na komade koji se često pojavljuju u animiranim filmovima", napisao je Alexander u objavi, koja je podijeljena više od deset tisuća puta.

"Jedna od najprepoznatljivijih skladbi je 'Mađarska rapsodija br. 2', koju su izveli Zekoslav Mrkva i Tom i Jerry", nastavio je Alexander.

"Ne znam tko može slušati slavnu operu 'Brijač iz Sevilje' Gioachina Rossinija bez da se sjeti Zekoslava Mrkve. Način na koji redatelj Chuck Jones sinkronizira način na koji se likovi kreću sa soundtrackom je pravo majstorstvo", nastavio je ilustrator, koji je inače poznat upravo po animacijama koje imaju veze s glazbom. Autor je superjunačkog serijala "Musical Man and the Magic Kazoo".

"Brijač iz Sevilje" je inspirirao i scenu u kojoj je protagonist mačak Silvester, koji pjeva kavatinu "Largo al Factorum", koja predstavlja lik Figara. Čak i stranica na Wikipediji pripisuje dio popularnosti ove numere njezinom pojavljivanju u animiranim filmovima.

Jedna od najpoznatijih scena u kojima Ptica trkačica koja bježi od kojota popraćena je glazbom iz opere "Prodana nevjesta", koju je napisao Bedřich Smetana. "Ta je opera bila korištena kao neslužbena glazbena tema za filmove o Ptici trkačici. Propulzivna energija komada se sjajno slaže s neuspjesima kojota", napisao je Alexander.

Dok se govori o klasici, teško da išta može proći bez skladbe "Na lijepom plavom Dunavu". "Straussov najpoznatiji i najljepši valcer odlična je podloga za parodije. U moje je sjećanje urezan od najranije dobi, kada sam ju slušao na VHS kazeti u filmu 'Otrcani koncert', pa i danas uz tu melodiju čujem kvakanje", kaže ilustrator.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:06