CRISTOFORIUM

Jedini pijanistički ciklus u Hrvatskoj pokrenut je u spomen na pijanista Svetislava Stančića

Trio Laurus

 Promo
Stančićev osobni klavir dio je najveće privatne zbirke povijesnih klavira u ovom dijelu Europe

Umjetnička organizacija Cristoforium započela je tri ciklusa koncerata - sedmu sezonu jedinog pijanističkog ciklusa koncerata u Hrvatskoj ‘Pleyel Svetislava Stančića‘, ‘Cristoforium‘, u sklopu kojeg sedmi put glazbenici sviraju na povijesnim klavirima, i šestu sezonu ciklusa komorne glazbe ‘Glazbena Rijeka‘.

‘Pleyel Svetislava Stančića‘ jedini je pijanistički ciklus u Hrvatskoj, a održava se u Hrvatskom državnom arhivu, najljepšoj secesijskoj palači u ovom dijelu Europe. Pokrenut je u spomen na Svetislava Stančića, pijanista i pedagoga, osobu od iznimne važnosti za hrvatsku kulturu i glazbeno obrazovanje, a čiji je osobni klavir, iz pariške tvornice Pleyel, dio Zbirke klavira Danijela i Ljubomira Gašparovića, najveće i najvrjednije privatne zbirke povijesnih klavira u ovom dijelu Europe.

image

Duo Gašparović

Promo

Uz koncerte iz ovog ciklusa organizatori najavljuju i majstorske radionice, koje održavaju inozemni pijanisti studentima i učenicima klavira te izložbe i predavanja. Ove sezone održat će koncerte Vedrana Janjanina, nagrađivanog pijanista na specijalizaciji u Londonu, Gorana Filipeca, te Lukasa Geniušasa, pobjednika međunarodnog pijanističkog natjecanja Gina Bachauer te dobitnika srebrne medalje na slavnom Fryderyk Chopin natjecanju u Varšavi, kao i natjecanju Čajkovski u Moskvi.

‘Cristoforium‘ je jedinstveni ciklus koncerata na povijesnim instrumentima s tipkama, osmišljen kako bi aktivirao povijesno izvodilaštvo na instrumentima s tipkama u Hrvatskoj na najvišoj razini te predstavio instrumente iz Zbirke klavira Gašparović, ali i ostale važne instrumente u Hrvatskoj.

Ove subote nastupa duo Gašparović sa koncertom pod nazivom Večer sa Schubertom na fortepianu J. Simona iz 1840., kakvih ima ispod deset u cijelom svijetu, a samo nekoliko u svirnom stanju. 25. studenog svira Smiljan Mrčela, prvo violončelo Zagrebačke Filharmonije uz Ljubomira Gašparovića na klaviru C. Bechstein iz 1906. godine. Ciklus je otvorio slavni francusko-američki fortepijanist Justin Taylor sa programom pod nazivom Mozart i Bachovi sinovi.

image

Zagrebački puhački trio

Promo

Ciklus ‘Glazbena Rijeka‘ održava se u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, nekadašnje Guvernerove palače. Ove godine publiku čeka nastup Zagrebačkog puhačkog trija, recital gitarista Krešimira Bedeka, recital pijanista Lovre Marušića i nastup riječkog trija Laurus.

"Sve su to redom vrhunski glazbenici, poznate zvijezde iz svijeta klasične glazbe, hrvatski renomirani umjetnici, ali i mladi i perspektivni umjetnici. Zajednička im je ljubav prema glazbi kao mediju koji, u ovo iznimno turbulentno doba za našu civilizaciju, osvješćuje, ispunjava, vraća nadu i vjeru, hrani dušu, srce i um", najavljuje Danijel Gašparović iz Cristoforiuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:55