U 53. GODINI

IZNENADA PREMINUO CHRIS CORNELL Smrt jednog od pionira grungea i predvodnika rock scene devedesetih šokirala obitelj i prijatelje

Chris Cornell na scom prvom i posljednjem nastupu u Zagrebu prošle godine
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Glasnogovornik Chrisa Cornella, poznatog kao frontmena Soundgardena i Audioslavea, potvrdio je da je glazbenik preminuo je sa 52 godine, piše britanski Telegraph.

U priopćenju koje prenosi Associated Press, Brian Bumbery napisao je da je Cornell umro u srijedu navečer u Detroitu.

Smrt je opisao kao ‘iznenadnu i neočekivanu’, a supruga i obitelj su u šoku. Zamolili su za privatnost u ovim trenucima, a točan uzrok smrti tek će se utvrditi.

Cornell je rođen kao Christopher John Boyle 20. srpnja 1964. u Seattleu gdje je odrastao. Kao dijete je navodno bio povučen, a kao tinejdžer se s tjeskobom i problemima nosio uz pomoć glazbe. Međutim, tad je obolio od teške depresije i napustio je školu i obitelj, a do glazbene karijere radio je sve i svašta, od trgovca morskih plodova do pomoćnog kuhara. Početkom osamdesetih priključio se bendu The Shemps s kojima je nastupao po Seattleu, a 1984. s basistom Hirom Yamamotom i gitaristom Kimom Thayilom osniva Soungarden.

Surađivao je s članovima Pearl Jama s kojima je oformio Temple of the Dog i izdao istoimeni album 1991. posvećen prijatelju Andrewu Woodu, bivšem frontmenu benda Mother Love Bone.

Soundgarden je s bendovima Alice in Chains, Nirvanom i Pearl Jamom postao pokretač grunge pokreta ranih devedesetih i jedan od najuspješnijih bendova iz Seattlea. Globalni su uspjeh stekli albumom ‘Superunknown’ 1994. koji se popeo na prvo mjesto Billboardove ljestvice, a singlovi ‘Spoonman’ i ‘Black Hole Sun’ potvrdili su se kao hitovi na svjetskoj glazbenoj sceni što su potvrdile i osvojene nagrade Grammy iduće godine. Snimili su šest albuma. Bili su prva grunge grupa koja je potpisala ugovor s velikom izdavačkom kućom čime su utrli put ostalima poput Nirvane i Pearl Jama.

Bend se raspao 1997. nakon čega je započeo solo karijeru, a onda je nastavio u grupi Audioslave, koju su uz njega činila tri člana Rage Against The Machine. Paralelno je cijelo vrijeme objavljivao solo albume i pisao filmsku glazbu, između ostalih i Bondovu temu ‘You Know My Name’ i ‘Live To Rise’ za film ‘The Avengers’. U gotovo svim izborima za najboljeg rock vokala svih vremena završavao je u Top 10.

Premda se cijeli život bavio glazbom, posljednjih deset godina posvetio se i humanitarnom radu. Osnovao je zakladu Chris and Vicky Cornell Foundation za pomoć djeci koja su ostala bez doma i koja su pogođena siromaštvom, nasiljem ili zanemarivanjem.

Iz prvog braka sa Susan Silver, menadžericom Soundgardena i Alice in Chains, dobio je danas 17-godišnju kćer Lillian Jean. Razveli su se 2004. godine, a četiri godine kasnije na svojoj je službenoj stranici objavio da je konačno osvojio natrag svoju kolekciju od 15 gitara od Susan s kojom se sporio na sudu. Potom se oženio za Vicky Karayiannis s kojom ima kćer Toni (13) i sina Christophera Nicholasa (11).

Jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih rock vokala prošle je godine prvi put posjetio Hrvatsku i nastupio u mjesecima unaprijed munjevito rasprodanoj velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog predstavljajući svoj novi solo album. Tom je prilikom ekskluzivno za Jutarnji list dao intervju u kojem je govorio o svom novom albumu, o suradnji s Pearl Jamom i nastupu na Kubi.

Intervju s Chrisom Cornellom za Jutarnji u cijelosti pročitajte na ovom linku.

Prijatelji su Chrisu počeli upućivati posljednje pozdrave putem društvenih mreža, a među prvima od njega se oprostio bivši član RHCP-a i osnivač Jane's Addiction, Dave Navarro. 'Jako sam iznenađem vijestima o Chrisu Cornellu. Grozan i žalostan gubitak. Mislim na njegovu obitelj, RIP!'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:26