INSPIRACIJA

Incident u Lisinskom u oku Marvelovog crtača: Dirigent je ljutit, bijesan, skače na publiku...

Dawid Runtz

 Cropix/Zagrebačka filharmonija
Dalibor Talajić: ‘Svrha je karikature prenijeti prenaglašenu emociju‘. Zagrebačka filharmonija: ‘Zvonjavom telefona prekidamo čaroliju‘

"Mobiteli su nam preuzeli svaki trenutak života, kontrolu nad svime" govori nam Dalibor Talajić, strip autor koji radi i za Marvel, objašnjavajući novu karikaturu koju je napravio po narudžbi Zagrebačke filharmonije. Podsjetimo, nedavno smo pisali kako je na samom početku izvedbe Alpske simfonije Richarda Straussa, čime je započela sezona Plavi ciklus u Lisinskom, Dawid Runtz,velika dirigentska zvijezda, trenutačno na čelu Zagrebačke filharmonije, zastao, spustio ruke, a orkestar je utihnuo. I koncert je počeo iznova. Iz Zagrebačke filharmonije su nam pojasnili kako je dirigenta smetao zvuk telefona, naime nekom je u prvom redu zazvoniom mobitel. Uz karikaturu koju su postavili na društvene mreže poručuju: "Zagrebačka filharmonija podsjeća na pravo na umjetnost s Marvelovim ilustratorom Daliborom Talajićem u suradnji sa Sebastijanom Čamagajevcem. Ugasimo mobitele bar na jedan sat i osjetimo harmoniju, ostavimo prostor za ljepotu trenutka kakav može pružiti samo neometana umjetnost. Zvonjavom telefona doista prekidamo čaroliju i doživljaj izvedbe. Onu čaroliju i doživljaj na koji imaju pravo i glazbenici, i publika".

Karikatura je sljedeća: u prvom je redu ljutit dirigent koji, otvorenih ustiju, i otvorene šake, u fraku, skače na publiku. U publici je gospodin, sjedi u jednom od prvih redova, zazvonio mu je mobitel. Na zaslonu piše da ga zove "Kokica", a žena je to, mlađa, za njom su, čini se tako, silne operacije za ljepotu. Njemu se u tom trenutku čini da je važnije javiti joj se, pa to i čini dok ga gleda bijesna publika.

image

Ilustracija Dalibora Talajića

Zagrebačka filharmonija

Kako je došlo do suradnje, Talajić nam dalje objašnjava: "Zvali su me iz Zagrebačke filharmonije. I inače imam dosta prijatelja muzičara, a i sam sam muzičar, to je taj moj dvostruki život. Završio sam Muzičku akademiju, i radio sam jedanaest godina kao profesor klarineta". Inspirirao ga je, govori nam dalje, i bonton, slikovnica koju smo znali listati kao djeca: "U tom je bontonu, ako se sjećate, bilo sve upravo obrnuto onom što bi trebalo biti". Karikatura uvijek, nastavlja Talajić ima prenaglašene emocije: "Prikaz, naravno, nije doslovan, prikazan je neki dirigent, ne Runtz. Prenaglašena je emocija ovdje kako bi jače prenijela poruku. Čovjek kojemu je telefon zazvonio po svojoj fizionomiji ne izgleda kao netko tko bi inače išao na koncerte klasične glazbe" kaže i nastavlja: "Istaknuo bih suradnju sa Sebastijanom Čamagajevcem, koji je bojao karikaturu, i uvijek surađujemo". Inače, nije poznato kome je zazvonio mobitel, no bilo je to jednom od uzvanica ili uzvanika, koji su sjedili u prvom redu.

Podsjetimo, kako smo pisali početkom ove godine, "Hit-Monkey", koja se nedavno počela emitirati na streaming platformi Hulu Naime, serija je nastala prema Marvelovu junaku, majmunu ubojici kojem je život prije desetak godina udahnuo upravo Dalibor, i to kao svoj prvi angažman za Marvel.

image

Koncert otvorenja sezone Zagrebacke filharmonije, Plavi ciklus.
Dawid Runtz - dirigent

Tomislav Kristo/Cropix

Što se tiče samog koncerta, veliko otvorenje sezone obilježili su gostovanje mladog hrvatskog pijanista Lovre Marušića te uvertira operi Borisa Papandopula, Koncert za klavir i orkestar u C-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta i već spomenuta Alpska simfonija Richarda Straussa u izvedbi Zagrebačke filharmonije.

image

Dalibor Talajić

Sandra Simunovic/Cropix/

Maestro Runtz, koji se smatra jednom od glavnih mladih europskih dirigenata, vodeći je dirigent Zagrebačkog filharmonijskog orkestra od siječnja prošle godine. Srodnu poziciju obnaša i u Poljskoj kraljevskoj operi od 2017. godine.

Njegova suradnja sa Zagrebačkim filharmonijskih orkestrom uključuje izvedbe Posvećenja proljeća Igora Stravinskog te Koncerta za čelo u A-molu slavnog skladatelja Schumanna.

U siječnju 2020. ravnao je koncertom u povodu hrvatskog službenog preuzimanja predsjedanja Vijećem Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:08