PANKERSKA DISCIPLINA

Iggy Pop: Je li rock kakav smo znali već prestao postojati?

 Reuters
Iggy Pop zbog istrošenog tijela prekida sa stage divingom. Nositi na rukama Iggyja onako cijelog iskrzanog ožiljcima mora da je bilo najbliže nošenju izranjavanog Isusa s križa. E, za time ćemo ipak žaliti

ZAGREB - Stara pankerska disciplina zvana stage diving neće otići u povijest, ali njezin najstariji nositelj - Iggy Pop (62) - odlučio je povući se iz tog natjecanja u kojem je jednom zgodom, na zagrebačkom koncertu Ice-T & Bodycountsa, jednoglasnom odlukom benda i publike pobijedila tada još nepoznata Anđa Marić. Naravno, Anđa je zgodna i rado su je uhvatili. Moja stage diving aktivnost prestala je još u proljeće 1991. u Kulušiću na koncertu Obojenog programa. Nekolicina “prijatelja” hladno je okrenula glavu i odmaknula se korak-dva prepuštajući me mekom ateriranju na bitumenizirani beton i ugodnom pucanju ligamenata zgloba desne noge.

Razumna odluka

Naravno da Iggyjeva razumna odluka - istrošeni kuk, sve starije kosti, vidljivo šepanje na pozornici - neće zakucati posljednji čavao u lijes rock’n’rolla kako to neki priželjkuju. Iggy je toliko zadužio rock’n’roll da ga ništa, pa čak ni reklama za automobilsko osiguranje ili povlačenje iz stage divinga, neće detronirati. On će zauvijek ostati kum punka, a s obzirom na to što je sve činio na sceni i kako je živio, pravo je čudo da nije zaginuo još u Berlinu koncem 70-ih. Pohoditi koncerte Iggy & The Stoogesa još će neko vrijeme biti nepatvoreni rock’n’roll užitak. Mada, nositi na rukama Iggyja svog iskrzanog ožiljcima mora da je bilo najbliže nošenju izranjavanog Isusovog tijela nakon što su ga mrtvog skinuli s križa, ako i to nije bio tek scenski efekt čovjeka koji ionako izgleda kao prototip rock’n’roll zvijezde. E, za time ćemo ipak žaliti.

Nezamjenjive stvari

Jedno se pitanje na konto Iggyjeve odluke ipak može postaviti. Koliki je vijek trajanja rock zvijezde? Sudeći po Bobu Dylanu, Neilu Youngu, Keithu Richardsu, Paulu McCartneyu, Iggyju Popu, a u taj klub polako ulazi i Bruce Springsteen - doživotan. Koga će i kada smrt stići i koliko će mu potrajati karijera pitanje je pojedinačnih životnih sudbina, interesa publike i mijena popularne glazbe. Ipak, rock već odavno nije discliplina u kojoj je nužno umrijeti mlad kako bi se postalo lijep leš i ušlo u legendu. Naprotiv, rokeri sve duže i sve zdravije žive. Što i može biti toliko fascinantno u drogiranju kad danas i rijeka Po više pati od zgađenja kokainom milanskih manekenki i japija nego od sjevernotalijanske industrije?

Poznavajući Iggyja - šlic neće tako brzo zakopčati. Bez stage divinga, rezanja staklom, pa i droga još se i može, ali neke stvari - “Search & Destroy”, Stooges i seks, primjerice - ipak su neprocjenjive i nezamjenjive.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 14:54