Filip Filipović i Emilia Rukavina

Hrvatske operne zvijezde nakon milanske Scale i Briselske filharmonije izvanredno se susreću u Rijeci

Nova tenorska zvijezda Filip Filipović

 Tomislav Krišto/Cropix
Očekuje se da će koncert 12. prosinca u 19 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci biti prava poslastica

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci počela je sedma sezona ciklusa Glazbena Rijeka, u sklopu koje su četiri vrhunska koncerta. Sezonu su već otvorili mađarski gosti Cecília Ungár i Zsombor Dániel Eszenyi koncertom u suradnji sa Cziffra Festivalom iz Budimpešte i Institutom Liszt Zagreb. Na koncertnom podiju Mramorne dvorane 23. studenoga je bio zakazan koncert barda hrvatskog pijanizma i pedagogije, pijanista Vladimira Krpana, u povodu njegova 85. rođendana. Posljednji koncert sezone dodijeljen je riječkom violinistu Marcu Grazianiju, uz pijanista Tibora Naglića 14. prosinca, a pretposljednji koncert, 12. prosinca u 19 sati, prava je poslastica.

Nastupit će mlada riječka mezzosopranistica Emilia Rukavina, solistica zagrebačkog HNK koja je nedavno otišla u milansku Scalu da bi bila cover u ulozi Eboli jednoj od najuglednijih svjetskih mezzosopranistica, Elini Garanči i to u novom “Don Carlu” u kojem, pored Garanče, ulogu Elizabete de Valois tumači čuvena ruska sopranistica Ana Netrebko. Uz nju, pjevat će čudesni lirski tenor, također solist zagrebačkog HNK Filip Filipović, koji je nedavno “pokorio” publiku ulogom Vojvode od Mantove u zagrebačkom “Rigolettu”.

‘Cosi fan tutte’

Uz klavirsku pratnju Lane Bradić, dvoje prekrasnih pjevača pjevat će u jednom kombiniranom programu, među ostalim arije iz “Carmen”, “Traviate”, “Don Carla”, arije iz Leharovih opereta, ali i kancone i popularne pjesme, kao što su “Non ti scordar di me” ili “Granada”. Valjalo bi, valjda, poći u Rijeku, ako ništa drugo, a onda da se čuje kako Filipović i Rukavina zajedno pjevaju “Non ti scordar di me”. Na repertoaru s većinskim talijanskim kompozitorima su i Alberto Donaudy, Ottorino Respighi, Francesco Tosti, Ruggero Leoncavallo i Stanislao Gastaldon.

Filip Filipović nakon uloge u “Rigolettu”, pored ovog koncerta, sprema i ulogu Ferranda u Mozartovoj “Cosi fan tutte”, bit će to jedna mladenačka predstava s jednim od najboljih dirigenata najmlađe generacije koji radi u Hrvatskoj, Valentinom Egelom. No prije Rijeke ima mnogo obveza u Bruxellesu.

- Neizmjerno se veselim operi u zagrebačkom HNK “Cosi fan tutte”, a istovremeno spremam koncerte za Flagey festival u Bruxellesu, u sklopu škole Queen Elizabeth Music Chapel koju povremeno pohađam. Na programu je isključivo Mozart, pa ću tako, prije riječkog nastupa, 8. prosinca pjevati nekoliko arija iz Mozartovih opera, a 9. prosinca uz Briselsku filharmoniju, Vlaams Radiokoor i maestra Barta van Reyna prvi put nastupam u Mozartovoj Velikoj misi u c-molu. S obzirom na to da sam imao relativno malo vremena za temeljitu pripremu uloge Vojvode u ‘Rigolettu’, vrlo sam zadovoljan krajnjim rezultatom. Verdijeva glazba sve više postaje ‘moja’, te osjećam kako mogu postići isti ili bolji rezultat s više lakoće. Kad se Verdijeva glazba uvuče pod kožu, ne preostaje ništa drugo do uživanje u radu na ulozi, ma koliko malo vremena bilo za to - govori Filip Filipović.

Nešto lijepo

Emilia Rukavina u Guvernerovoj palači nastupa nakon sedam godina.

- Veselim se povratku u rodnu Rijeku i naročito nastupu baš sa Filipom Filipovićem, napokon nam se ukazala prilika da zajedno pjevamo. Jako cijenim Filipa i drago mi je da će sa mnom biti u dvorani u kojoj sam provela školovanje, naime. tamo je moja glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova redovno imala produkcije - sjeća se Emilia.

Koncertni ciklus u Rijeci organizira Umjetnička organizacija Cristoforium.

- Unatoč brojnim teškoćama i neizvjesnostima ovoga vremena, sretni smo što iz godine u godinu možemo pripremati koncerte koji donose trenutke mira, ljepote i istinske radosti muziciranja, danas potrebnije nego ikada - kaže Danijel Gašparović uime Umjetničke organizacije Cristoforium, koja u Zagrebu organizira ciklus u Državnom arhivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:36