ZAGREB CLASSIC

Glazba pod vedrim nebom: ‘Teško da će stanovnici grada željeti ovo propustiti‘

Zagreb Classic

 Ivan Klindic/promo/lice Grada/
Na rasporedu su neizostavni mjuzikl ‘Jalta, Jalta‘, izvedbe iz kultnog filma ‘Tko pjeva zlo ne misli‘ potom ‘Ljepotica i zvijer‘, ‘Mačke‘, ‘Kosa‘ i ‘Jesus Christ Superstar‘

Punih deset dana, od 21. lipnja do 1. srpnja, održat će se osam koncerata za zagrebačkom Tomislavcu u sklopu građanima već dobro poznatog festivala Zagreb Classic.

Festival počinje koncertom u organizaciji Hrvatske radiotelevizije. Simfonijski orkestar će na ljetni solsticij nastupiti na koncertu "San ljetne noći", a sljedeću večer na programu je Jazz orkestar HRT-a.

Očekuje nas i večer ansambla Kazališta Komedija s hrvatskim i američkim mjuziklima. Na rasporedu je neizostavni mjuzikl "Jalta, Jalta", a osim njega, i izvedbe iz kultnog filma "Tko pjeva zlo ne misli" te brojevi iz mjuzikla kao što su "Ljepotica i zvijer", "Mačke", "Kosa" i "Jesus Christ Superstar".

Gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je kako je ponosan jer Zagreb ima što ponuditi tijekom cijele godine, od Festivala svjetla preko Artupunkture do Adventa. Zadovoljan je i što građani sve više vole provoditi vrijeme vani, u javnom prostoru.

"Uspješna suradnja na brojnim projektima s Turističkom zajednicom doprinosi promociji našega grada te prepoznatljivosti, posebice u području kulture. Tako i Zagreb Classic, na početku ljeta, otvara niz kulturnih događanja za Zagrepčane i posjetitelje grada. Uz programe Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, orkestar Zagrebačke filharmonije, ansambl Zagrebačkih solista i ostale domaće i strane ansamble, Zagreb Classic i ove će godine pružiti, bez sumnje, vrhunski doživljaj građanima Zagreba na otvorenoj pozornici u srcu grada."

image

Tomislav Tomašević, Martina Bienenfeld, Iva Hraste Sočo.
Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX

Vanesa Pandzic/Cropix

Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba, Martina Bienenfeld, pozvala je građane da posjete i probe jer su "fantastičan prikaz kako se priprema jedan ozbiljan glazbeno-scenski spektakl".

"S veseljem pozivam sve da posjete Zagreb koji je, iako bogat i ispunjen događanjima tijekom cijele godine, mnogima možda najljepši upravo u ovim ljetnim mjesecima. Već prepoznati i iščekivani festival Zagreb Classic počinje u srijedu 21. lipnja, na prvi dan ljeta, i to koncertom "San ljetne noći" u organizaciji Hrvatske radiotelevizije. Ovogodišnje izdanje festivala traje do 1. srpnja te će se održati ukupno osam odabranih koncerata, a zanimljive će biti i probe koje se također mogu doći pogledati i poslušati, što svakako preporučujem. Svi su programi, kao i dosadašnjih godina, otvoreni i besplatni za posjetitelje, a pojedini koncerti će se prenositi i na Hrvatskoj radioteleviziji. Veseli me što ćemo i ove godine svi imati priliku uživati u vrhunskoj klasičnoj glazbi pod vedrim nebom, u divnom ambijentu i ugođaju Trga kralja Tomislava, a ovogodišnji Zagreb Classic završavamo svečanim koncertom u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova u povodu obilježavanja desete godišnjice članstva Republike Hrvatske u EU", istaknula je Martina Bienenfeld.

image

Krunoslav Marić, Ivana Kocelj, Tomislav Tomasević, Martina Bienenfeld, Iva Hraste Sočo

Vanesa Pandzic/Cropix

Održat će se i dva posebna, rođendanska koncerta. Prvi je u povodu 70. rođendana Zagrebačkih solista čiji predstavnik Krunoslav Marić ne krije sreću što njegov ansambl "već 70 godina služi ovom divnom gradu". Ovom prigodom otkrio je da će zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević biti svečani pokrovitelj obljetničke sezone Zagrebačkih solista.

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta Iva Hraste-Sočo predstavila je uspješnu plesnu predstavu "Decadance" izraelskog koreografa Ohada Naharina koju će gledatelji moći vidjeti 28. lipnja. Nada se kako će djelo doprijeti i do neke nove publike te mlađih generacija.

Događaj će i ove godine uveličati talijanski orkestar Cameristi della Scala koji će izvesti djela Griega, Haydna i Dvořáka.

Festival će zatvoriti drugi rođendanski koncert, i to u povodu obilježavanja desete godišnjice članstva Hrvatske u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:26