IZ SVE SNAGE

Dokumentarac o hrvatskoj rock sceni 90-ih prikazuje se u kinu. Osigurajte svoju ulaznicu na vrijeme

Goran Bare

Kultni Zdenko Franjić zadužen je za afterparty. Zabavljat će publiku u Kunst Caffeu

Najgledaniji film prošlogodišnjeg ZagrebDoxa ide dalje. Prva projekcija dokumentarnog filma ‘Iz sve snage‘ u Kunst teatru 12.1. već je rasprodana, ali u planu je i druga projekcija - u subotu, 13.01., na istom mjestu.

Film se retrospektivno bavi underground rock scenom s početka 90-ih godina. Prati tadašnje događaje i scenu na kojoj su stasali sad već etabliran rokeri poznati i široj publici.

U filmu se pojavljuju Goran Bare, Urban, članovi grupe Hladno pivo i Kojota, kao i neki drugi manje poznati autori koje možda šira publika ne pamti. Svejedno oni čine širu okosnicu filma i upućuju u širu sliku razvoja sene.

Svi oni se prisjećaju tih, ne baš sjajnih vremena u širem kontekstu i pružaju uvid u supkulturna događanja koja su prošla ispod radara mainstream medija.

Osim navedenih frontmena tadašnje scene u filmu se pojavljuju ljudi koji su u to vrijeme radili iza scene, a bez čijeg doprinosa taj fenomen sigurno ne bi stasao u ono što je danas - Denyken, Dragaš, Šunjić i naravno Franjić.

Autori filma su slijedili njihov primjer i u underground okruženju snimili ovaj simpatični dokumentarac. Naime, film je nastao u kućnoj produkciji, dakle bez financijske potpore institucija ili sponzora, što je inače običaj na ovakvim projektima.

Slijedeći tu logiku, film će se prikazivati kako je i nastao te će alternativnim putem pokušati doći do svoje publike.

Kako bi doživljaj rocka 90ih bio potpun, pobrinut će se kultni Zdenko Franjić koji će nakon prikazivanja filma uzeti ulogu DJ-ja i zabaviti publiku u Kunst Caffeu.

Vjerujemo da Franjića ne treba predstavljati ali ipak ćemo spomenuti njegovu, sad već kultnu etiketu Slušaj Najglasnije koja je izdala prvijence našim najznačajnijim alter rock bandovima kao što su Majke, The Bamby Molesters, Overflow, The Spoons ili Messerschmit.

Osim domaćim bendovima, Zdena je objavio i neka kultna svjetska izdanja poput The Morloks ili The Humpers, a potonji su nakon toga imali i uspješnu svjetsku karijeru.

Rasprodana prva projekcija filma ‘Iz sve snage‘ u kratkom roku pokazuju da domaća publika gaji interes prema iskonskom rock‘n‘rollu. Ulaznice možete nabaviti preko portala Ulaznice.hr Ili na šanku KunstCaffea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:32