Kvadratura

Davorka Begović: Muzikologinja koja je zacrtala budućnost hrvatske alternativne muzičke scene

Davorka Begović

 Ivan Posavec/
Studentica legendarnog Nikše Glige kustosica je u udruzi Kontejner i jedna je od protagonistica domaće nezavisne kulturne scene

Kad je prošle nedjelje udruga Kontejner u zagrebačkoj Močvari proslavila 20. godina postojanja, malo tko je očekivao da će zvijezde prvog koncerta biti djeca. Naime, muzikologinja Davorka Begović, kustosica u Kontejneru, zastupa neobične ideje. Studentica legendarnog Nikše Gliga njegov je Muzički salon u Studentskom centru od 2013. nastavila ništa manje zanimljivim Izlogom suvremenog zvuka te je ugostila novu, eksperimentalnu scenu.

U to vrijeme Davorka u SC-u vodi muzički program "Kulture promjene", koji se financira kroz fondove EU, ali i povezuje alternativce "koji su djelovali zatvoreni u svojim krugovima", kaže. Programi koje je nastojala promicati "nosili su širinu zvukovne i izvođačke prakse". Uostalom, to što Davorka predaje na Likovnoj akademiji Zvuk kao likovni izraz (povijest eksp. glazbe 20. stoljeća, sound art itd.), ne priječi je da s Kontejnerom radi alternativne projekte. Tako je pokrenula i Tvornicu zvuka 2016. godine u SC-u. "Nisam se htjela pomiriti s time da djeca u Zagrebu imaju samo klasične glazbene škole, Rock akademiju ili skupe privatne satove". S Nenadom Sinkauzom, a onda s Nenadom Kovačićem i Pavlom Jovanovićem organizirala je rad s djecom, "da im pokažemo što sve može biti glazba". Bila je to ideja o pokretanju alternativne muzičke škole. Traži se "edukacijski model za djecu i mlade u području eksperimentalnog glazbenog izričaja". Tako je, eto, došlo do koncerta Sešije, dječjeg benda, nakon samo pet mjeseci edukacije. Nastupili su Bartol Knežević na gitari s pedalama, Jan Knežević na sintesajzeru, Dan Herceg na bubnjevima i Mak Rizvanović na sintesajzeru, uz gosta, puno mlađeg vokala Rija Sinkauza, i priuštili zaprepaštenoj publici sjajan koncert slobodno improvizirane glazbe!

Je li to bio vrhunac Kontejnerova Zvučnog piknika u Močvari? Možda i nije, jer uslijedili su uzbudljivi audiovizualni performansi, a Davorka Begović tim je koncertom zacrtala budućnost hrvatske alternativne muzičke scene. Što bi tek bilo da povede Muzički bijenale?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:15