GLAZBENA SENZACIJA

Buč Kesidi osvojio Zagreb: ‘Očekivali smo rasprodane koncerte, ali ne da ćemo ih imati pet‘

Buč Kesidi rasprodali su koncerte u Zagrebu i Beogradu
 Marko Ristic
Sinoćnji koncert otvorili su "Euforijom" s istoimenog albuma iz 2019. koji je zaslužan za ekspanziju popularnosti

Mi smo Buč Kesidi i dolazimo iz Pančeva - skromno se predstavio glazbeni dvojac koji je u petak održao prvi od čak pet koncerata u dvorištu zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Naoružani zlatnim sakoima, blještećom disko kuglom i rijetko viđenom energijom, gitarist i vokalist Luka Racić te bubnjar Zoran Zarubica vratili su se u Zagreb nakon popunjenog Saxa tik prije epidemije koronavirusa, u veljači 2020, a koncert je otvorio zagrebački synthpop trio Pocket Palma.

image
Buč Kesidi rasprodali su koncerte u Zagrebu i Beogradu
Marko Ristic

- Očekivali smo rasprodane koncerte, ali ne i ovakvo nešto - rekao je Racić za Jutarnji, te dodao da su bili svjesni da ih zagrebačka publika voli, no ne toliko da će morati svirati pet, umjesto originalno zamišljena tri koncerta.

Sinoćnji koncert otvorili su "Euforijom" s istoimenog albuma iz 2019. koji je zaslužan za ekspanziju popularnosti, a slijedile su "Laž" i "Subota", sve redom već dobro provjerene pjesme kod zagrebačke publike koja je u cjelosti popunila prostor ispred pozornice i pjevala zajedno sa srpskim electro-rock duom. Svjetlost se lomila pod rotirajućom disko kuglom nad njihovim glavama, a crvenim reflektorima i dimom ispunjena pozornica kreirala je odličnu kulisu ritmu glasnih bubnjeva i zaraznoj gitari. Nadalje, Buč Kesidi je posegnuo za pjesmama s prvog albuma, s kojim je, unatoč slabijoj popularnosti, jučerašnja publika u potpunosti bila upoznata. Zvuk Buč Kesidija privukao je ispod krošanja dvorišta ALU-a 400-tinjak posjetitelja, od mladih do starih, što dodatno pokazuje da im je zvuk istovremeno svjež, moderan za trenutne generacije, ali i dovoljno nostalgičan da privuče starije slušatelje.

image
Buč Kesidi na sceni
Lovro Belošević
image
Buč Kesidi na sceni
Lovro Belošević

Racić i Zarubica su otkrili da za svaki koncert spremaju i poneko iznenađenje, a jučer im se, na opće oduševljenje okupljenih, usred koncerta pridružio mladi osječki umjetnik Z++ s kojim su izveli njegovu pjesmu "Ljeto već je gotovo". Vođeni odličnom komunikacijom s publikom kroz cijelih sat vremena nastupa, prvi od pet koncerata priveli su kraju sa "Đuskanje ne pomaže", uspješnicom s posljednjeg albuma sa zapanjujućim brojem slušanja na streaming platformama. Uz gromoglasan pljesak i skandiranje publike, sišli su s pozornice spremni na još četiri koncerta.

Kažu da su htjeli ovakav uspjeh, jer su puno radili za vrijeme koronavirusa, a pet rasprodanih koncerata smatraju "nagradom za uloženi trud".

image
Buč Kesidi na sceni
Lovro Belošević
image
Nastup grupe Pocket Palma
Lovro Belošević

- Tijekom posljednjih godinu i pol, bili smo aktivni: snimili smo spot za "Nedelja ujutru", film "Euforija uživo", a odradili smo i promotivnu turneju filma po kinima u susjednim državama, uključujući i Zagreb - rekao je Zarubica koji je uz navedene pothvate naveo i "glazbenu produkciju i one koji ju prepoznaju" jednim od bitnih elemenata uspjeha ovog mladog glazbenog sastava.

Za svaki od pet koncerata, Buč Kesidi su osobno izabrali predgrupe, a inzistirali su na tome da izvođači budu lokalni.

- Na Instagramu smo čak i tražili da nam naši slušatelji predlažu hrvatske bendove koji bi otvarali naše koncerte, što se pokazalo odličnim jer na kraju nastupaju bendovi koji i inače zauzimaju mjesto na našim Spotify playlistama - rekli su Buč Kesidi, koji su jučerašnju predgrupu, Pocket Palmu, osobno pozvali poslije njihovog nastupa u Beogradu prošli mjesec.

- Smatramo ih zvijezdama, ali istovremeno i kolegama - rekli su Anja Papa i Luka Vidović iz Pocket Palme koji su prizvukom osamdesetih dobro zagrijali publiku za Buč Kesidi. Pocket Palma je koncert otvorila pjesmom s nadolazećeg albuma, ujedno i drugog po redu, a publiku su podigli iz stolica i približili pozornici sintisajzerom vođenim "Kako izgleda kraj", "Staklo" i radio hitom "Godišnji".

image
Nastup grupe Pocket Palma
Lovro Belošević

Ubrzo dolaze jesen i zima, što znači da se koncerti vraćaju iz otvorenih prostora u one zatvorene, a uz prisutne mjere uzrokovane pandemijom, to bi glazbenicima mogao biti problem.

- Ovisimo o mjerama, ali imamo već dogovorenih nekoliko koncerata. Voljeli bismo što više svirati u klubovima jer to nam leži i to volimo, a definitivno bismo htjeli još koji koncert u Srbiji jer smo se dobro povezali s tamošnjim izvođačima i nastup u Novom Sadu nam je ostao u pamćenju kao jedan od najboljih - zaključili su iz Pocket Palme.

Buč Kesidi ističu da su dobro izvježbali setlistu, no svaki od preostala četiri koncerta će ponuditi zagrebačkoj publici nešto novo. Podsjećaju da je preostalo još nekoliko ulaznica za koncerte u ponedjeljak i utorak tako da još nije kasno da otkrijete kako je electro-rock dvojac iz Pančeva uspio ono što je samo rijetkima pošlo za rukom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:12